Πώς να οργανώσετε το δωμάτιο του παιδιού σύμφωνα με τη μέθοδο Μοντεσσόρι

Το παιδί μαθαίνει από τα ερεθίσματα που παίρνει από το περιβάλλον του και μέσω αυτών γίνεται ανεξάρτητο, γι’ αυτό πρέπει να το διευκολύνουμε να ανακαλύψει τον κόσμο στην καθημερινότητά του. Σύμφωνα με τη μέθοδο Μοντεσσόρι, ένας τρόπος να το πετύχουμε είναι να οργανώσουμε το δωμάτιό του απλά, πρακτικά, έξυπνα και σύμφωνα πάντα με την ηλικία του.

Τοποθετήστε το κρεβάτι στο πάτωμα

Τοποθετώντας το στρώμα στο πάτωμα σε μια γωνία του δωματίου, το παιδί μπορεί να ανεβαίνει και να κατεβαίνει απ’ αυτό όποτε θέλει κι εσείς να μην φοβάστε μήπως πέσει και χτυπήσει, όπως με το

κλασικό κρεβάτι. Δίπλα του, μπορείτε να στρώσετε ένα χαλί στο οποίο θα παίζει αν θέλει.

Βάλτε έναν καθρέφτη χαμηλά

Ένας καθρέφτης που θα τοποθετηθεί οριζόντια και χαμηλά, θα τα βοηθήσει στην παρατήρηση του εαυτού τους. Προτιμήστε άθραυστους καθρέφτες που αντί για γυαλί, είναι φτιαγμένοι από πλαστικό υψηλής ποιότητας και έτσι το παιδί δεν κινδυνεύει να τραυματιστεί.

Έπιπλα «κομμένα και ραμμένα» στα μέτρα των παιδιών

Το γραφείο του παιδιού και όλα τα υπόλοιπα έπιπλα πρέπει να είναι «κομμένα και ραμμένα» για τις διαστάσεις του. Έτσι, δεν θα το «τρομάζουν» και θα μπορεί να τα χρησιμοποιεί χωρίς να δυσκολεύεται. Επιπλέον, θα τα ξεχωρίζει από τα έπιπλα των «μεγάλων» και θα τα νιώθει περισσότερο δικά του.

Εύκολη πρόσβαση στα παιχνίδια

Όπως και τα έπιπλα, έτσι και τα παιχνίδια πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμα στο παιδί και φυσικά να μην ξεπερνούν το ύψος του. Οι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε είναι οι εξής:

– Τα παιχνίδια πρέπει να είναι λίγα. Το παιδί θα μπορεί να συγκεντρωθεί περισσότερο στο καθένα από αυτά και να κατανοήσει πώς «δουλεύει».

– Η οργάνωση είναι εξίσου σημαντική. Ομαδοποιήστε τα παιχνίδια και τοποθετήστε τα σε πλαστικά ή ψάθινα καλαθάκια, τα οποία όμως δεν θα παραγεμίσετε.

– Για τα μεγάλα παιχνίδια και τις δραστηριότητες, τοποθετήστε έναν δίσκο που θα οριοθετεί τον χώρο που θα παίζει το παιδί.

Οργάνωση και στα ρούχα

Η ντουλάπα του παιδιού πρέπει να είναι φτιαγμένη αποκλειστικά για εκείνο. Γι’ αυτό, «κατεβάστε» το κοντάρι με τη βοήθεια του μπαμπά για να κρεμάσετε τα παιδικά ρούχα σε ύψος που να μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση, όπως στη φωτογραφία. Ακόμα κι αν δεν ντύνεται μόνο του, μπορεί να επιλέξει για παράδειγμα τα ρούχα που θα βάλει στον παιδικό σταθμό. Ακόμα κι αυτές οι δόσεις αυτοεξυπηρέτησης διευκολύνουν το παιδί να παίρνει μικρές πρωτοβουλίες και να γίνεται λίγο- λίγο όλο και πιο αυτόνομο.

Τα βιβλία του παιδιού πρέπει να έχουν ξεχωριστή θέση

Τα στοιβαγμένα σε μια βιβλιοθήκη παραμύθια και βιβλία του παιδιού δεν βοηθούν στο να του εξάψουν την περιέργεια για να τα ανοίξει. Προτιμήστε να τοποθετήσετε στον τοίχο ραφάκια (τα ειδικά ράφια για τα μπαχαρικά είναι χρήσιμα γιατί στηρίζουν τα βιβλία και δεν πέφτουν- δείτε εδώ μια οικονομική επιλογή) στα οποία θα απλώσετε τα βιβλία. Το παιδί πρέπει να βλέπει το εξώφυλλό τους για να επιλέξει ποιο θα διαβάσει κάθε φορά.

Δημιουργήστε μια γωνιά παιχνιδιού

Μια αυτοσχέδια τέντα, παζλ δαπέδου, μια φλοκάτη ή ακόμα και μια κουβερτούλα οριοθετούν την γωνιά του παιχνιδιού, στην οποία το παιδί θα ξεδιπλώνει τη φαντασία του. Φροντίστε να την εμπλουτίσετε με διαφορετικά υλικά που θα εξιτάρουν τις αισθήσεις του παιδιού.

Και μια γωνιά φύσης

Η φύση είναι σχολείο για κάθε παιδί. Κοντά στο παράθυρο, δημιουργήστε μια γωνιά με μια μικρή γλαστρούλα, πέτρες και κοχύλια από τις καλοκαιρινές σας διακοπές. Δίπλα τοποθετήστε έναν μεγεθυντικό φακό για να τα παρατηρεί το παιδί πιο εύκολα.

Έτσι θα μοιάζει το δωμάτιο:

Πηγή: mama365

Keywords
Τυχαία Θέματα