Πώς να μεγαλώσετε ένα αισιόδοξο παιδί

Τα παιδιά που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο θα μπορούν αργότερα να διαχειριστούν με μεγαλύτερη επιτυχία τις προκλήσεις της ζωής. Και για να μάθετε το μικρό σας να είναι αισιόδοξο, αρκεί να ακολουθήσετε τα παρακάτω πολύτιμα tips:

Περιορίστε τη γκρίνια και εστιάστε στα θετικά

Αν οι σκέψεις σας είναι διαρκώς αρνητικές και συνεχώς μιλάτε για το πόσο δύσκολα ήταν στη δουλειά, πόση κίνηση βρήκατε στον δρόμο ή για το πόσο άσχημα περνάτε, χωρίς να βρίσκετε ούτε ένα θετικό στην ημέρα σας, τότε είναι πιθανό τις ίδιες αντιδράσεις

να υιοθετήσουν και τα παιδιά σας. Δοκιμάστε να μιλήσετε για τα καλά πράγματα που συνέβησαν και να εστιάσετε σε αυτά.

Δείξτε τους ότι μπορούν να τα καταφέρουν

Ακόμα και το πιο απλό πράγμα που είναι για παράδειγμα μια πρωινή ρουτίνα, η οποία θα περιλαμβάνει ντύσιμο, βούρτσισμα δοντιών και προετοιμασία πρωινού, ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους και τους κάνει να αισθάνονται ότι μπορούν να καταφέρουν πολλά μόνα τους.

Ενθαρρύνετε το ρίσκο σε λογικό πάντα πλαίσιο

Το να αποθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει μια δραστηριότητα επειδή δεν την έχει ξανακάνει ή επειδή δεν έχει τις απαραίτητες δεξιότητες, προκαλεί πλήγμα στην αυτοπεποίθησή του. Έτσι του μαθαίνετε να διστάζει μπροστά σε νέες καταστάσεις που θα συναντήσει αργότερα στη ζωή και δεν το βοηθάτε να τολμάει κάτι καινούργιο.

Προσπαθήστε να μην επεμβαίνετε αμέσως για να λύσετε ένα πρόβλημα

Αν δώσετε στο παιδί σας χώρο να διορθώσει εκείνο ένα πρόβλημα, τότε θα ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή του και την αισιοδοξία του ότι μπορεί να τα καταφέρει και στο μέλλον.

Διδάξτε του ότι και οι δυσκολίες είναι μέρος της ζωής

Αν μια δυσκολία το κάνει να πιστεύει πως «είναι ανίκανο» ή πως «δεν θα τα καταφέρει» σκοπός σας είναι να αλλάξει την οπτική του. Εξηγήστε του λόγου χάρη ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα που ακολουθεί είναι πιθανό να το δυσκολέψει στην αρχή και διδάξτε του πως οι δυσκολίες είναι και αυτές στο πρόγραμμα.

Φροντίστε να είστε ειλικρινείς

Το να είστε υπερβολικά αισιόδοξοι, λέγοντας ότι όλα θα πάνε τέλεια και μάλιστα χωρίς αυτό να ισχύει έστω και λίγο, μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, επομένως φροντίστε να είστε ρεαλιστές.

Keywords
Τυχαία Θέματα