Πώς επηρεάζουν την καρδιά οι… πολλές μπύρες στη σειρά

Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι μαζεμένες μπύρες επηρεάζουν την καρδιάΤα συμπεράσματα προέκυψαν μετά από επιτόπια έρευνα στη γιορτή «Οκτόμπερφεστ»

Υπάρχει κάποια επίπτωση στην καρδιά αν πιει κανείς πολλές μπύρες μαζεμένες; Ναι υποστηρίζει μια νέα γερμανική έρευνα, του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Μονάχου.

Σύμφωνα με την έρευνα οι πολλές μπύρες αυξάνουν τον κίνδυνο αρρυθμίας.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τους επίκουρους καθηγητές Στέφαν Μπρούνερ και Μόριτς Σίνερ, μελέτησαν

πάνω από 3.000 ανθρώπους με μέση ηλικία 30 ετών (το 30% γυναίκες), που είχαν πάει στη γιορτή «Οκτόμπερφεστ» της γερμανικής πόλης και έπιναν μπίρες σε διάφορες ποσότητες μέσα στη μέρα, κάνοντας επιτόπια εξέταση με φορητό ηλεκτροκαρδιογράφο και φορητή συσκευή αλκοτέστ.

Διαπιστώθηκε ότι, ενώ στον γενικό πληθυσμό το ποσοστό καρδιακών αρρυθμιών είναι 1% έως 4%, σε όσους έπιναν πολλές μπίρες το ποσοστό ήταν 30,5% και της ταχυκαρδίας 26%.

Οι ερευνητές μελέτησαν άτομα που είχαν πιει έως τρία γραμμάρια ανά κιλό αίματος. Για κάθε παραπάνω γραμμάριο αλκοόλ ανά κιλό αίματος, η πιθανότητα καρδιακής αρρυθμίας αυξανόταν κατά 75%.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι αρρυθμίες που ανιχνεύονται σε έκτακτα περιστατικά όπως οι γιορτές, είναι συνήθως παροδικές και όταν οι άνθρωποι ξεμεθούν, οι καρδιές τους χτυπούν και πάλι με τον φυσιολογικό ρυθμό.

Αν όμως κάποιος έχει καρδιολογικό πρόβλημα (διαγνωσμένο ή όχι), τότε η αρρυθμία που πυροδοτείται από τη μπίρα, μπορεί να συνεχισθεί και μετά. Οι επιστήμονες σκοπεύουν να μελετήσουν περαιτέρω το ζήτημα σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα