Εφαρμογή προτείνει τις σωστές τροφές και ελέγχει το σάκχαρο

Πώς μια εφαρμογή μπορεί να προτείνει τις κατάλληλες τροφές για έναν διαβητικόΑναμένεται να είναι έτοιμη για ευρεία χρήση σε δύο χρόνια

Αν κάποιος έχει διαβήτη τύπου 2 θα βρει εξαιρετικά χρήσιμη μια εφαρμογή για κινητά και άλλες φορητές συσκευές η οποία βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου.

Τη συσκευή δημιούργησαν ερευνητές στις ΗΠΑ με επικεφαλής τον ειδικό στη βιοϊατρική πληροφορική Ντέηβιντ Άλμπερς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Πρόκειται για την Glucoracle η οποία

βασίζεται σε έναν εξατομικευμένο αλγόριθμο, ο οποίος προβλέπει την επίπτωση στο σάκχαρο του συγκεκριμένου ανθρώπου, που θα έχει κάθε τροφή, προτού την καταναλώσει. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται ευκολότερος ο διατροφικός προγραμματισμός για τους διαβητικούς.

Ο ασθενής ανεβάζει στη συσκευή τις μετρήσεις του σακχάρου από την ανάλυση αίματος, φωτογραφίες κάθε τροφής και μια χονδρική εκτίμηση για το διατροφικό περιεχόμενό της. Έτσι παρέχει άμεση πρόβλεψη για το πόσο θα ανέβει το σάκχαρο, αν φάει την τροφή.

Βέβαια η συσκευή για να κάνει την πρώτη πρόβλεψη, θα πρέπει πρώτα να έχει «εκπαιδευθεί» μετά από μία εβδομάδα χρήσης της από τον διαβητικό, έτσι ώστε ο αλγόριθμος να μάθει πώς ο οργανισμός του εν λόγω ατόμου αντιδρά στα διαφορετικά φαγητά. Ο αλγόριθμος τροφοδοτείται συνεχώς με νέα δεδομένα σχετικά με το πώς αντιδρά η γλυκόζη κάθε ανθρώπου σε κάθε τροφή και έτσι σταδιακά αυτοβελτιώνεται, όσον αφορά την ικανότητά του να κάνει προβλέψεις.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον ειδικό στη βιοϊατρική πληροφορική Ντέηβιντ Άλμπερς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης ετοιμάζονται για μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή της εφαρμογής, η οποία έχει περιθώρια βελτίωσης. Η Clucoracle αναμένεται να είναι έτοιμη για ευρεία χρήση σε δύο χρόνια περίπου.

Η ανακάλυψη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό υπολογιστικής βιολογίας «PLoS Computational Biology».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα