Ποιος ο ρόλος του πατέρα στη νοητική ανάπτυξη του παιδιού;

Η ενασχόληση του πατέρα με το μωρό από τους πρώτους μήνες διαπιστώθηκε ότι έχει θετική επίδραση στη νοημοσύνη του παιδιούΗ θετική επίδραση αφορά εξίσου αγόρια και κορίτσια

Μπαμπάδες μην παραλείπετε να παίζετε και να περνάτε χρόνο με το μωρό σας από τους πρώτους μήνες της ζωής του, αφού η αλληλεπίδραση αυτή βοηθάει το παιδί να έχει στη συνέχεια καλύτερη νοητική ανάπτυξη.

Το παραπάνω συμπέραναν οι ερευνητές των πανεπιστημίων Imperial College, King’s College, Έξετερ και Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Ραμστσαντάνι του

Τμήματος Ιατρικής του Imperial, μελέτησαν στοιχεία για τον τρόπο που επικοινωνούσαν 128 πατέρες με τα μωρά τους ηλικίας τριών μηνών και αξιολόγησαν την νοητική τους ανάπτυξη στα δύο.

Διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερο ένας μπαμπάς ασχολούνταν ενεργητικά με το μωρό του, τόσο καλύτερες επιδόσεις αυτό εμφάνιζε στα νοητικά τεστ (προσοχής, επίλυσης προβλημάτων, γλώσσας, κοινωνικών δεξιοτήτων κ.α.), που έκανε στα δύο του χρόνια.

Η θετική αυτή αλληλεπίδραση αφορά εξίσου τα αγόρια και τα κορίτσια, ενώ διαπιστώθηκε ότι πιο θετική επίδραση στα παιδιά έχουν μπαμπάδες που είναι ευαίσθητοι, ήρεμοι και λιγότερο αγχώδεις.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι, μετά και τη νέα μελέτη, είναι σημαντικό να ενθαρρύνονται οι μπαμπάδες – αν δεν το κάνουν από μόνοι τους- να αλληλεπιδρούν περισσότερο με τα μωρά τους.

Στη νέα μελέτη συμμετείχε η ελληνίδα ψυχολόγος Λαμπρινή Ψυχογιού, λέκτορας της Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Έξετερ, η οποία αποφοίτησε από το Πάντειο Πανεπιστήμιο το 1997 και πήρε το διδακτορικό της το 2004 από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για θέματα βρεφικής ψυχικής υγείας «Infant Mental Health Journal».

Keywords
Τυχαία Θέματα