Ποιο είναι το λάθος που επιδεινώνει τις αλλεργίες;

Ποιος είναι ο κίνδυνος που εγκυμονεί η αλόγιστη χρήση ρινικών σπρέι;Πώς να περιορίσετε την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργίας

Η άνοιξη ήρθε, τα λουλούδια ανθίζουν και οι… αλλεργίες θερίζουν. Όταν κάποιος είναι αλλεργικός και αντιμετωπίζει καταρροή, η πιο ανακουφιστική λύση που υιοθετεί συχνά μόνος του, χωρίς τη συμβολή του γιατρού είναι ένα ρινικό σπρέι.

Τα σπρέι αυτά λειτουργούν καταπραϋντικά καθώς συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία στη ρινική κοιλότητα, βελτιώνοντας την αναπνοή, καθώς «ανοίγουν» τα περάσματα. Τι συμβαίνει όμως όταν

τα χρησιμοποιεί κανείς με μεγάλη συχνότητα;

Η συχνή και αλόγιστη χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό και κατ’ επέκταση σε φαρμακευτική ρινίτιδα με αποτέλεσμα τα αιμοφόρα αγγεία να εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από τα φάρμακα αυτά.

Μάλιστα η μακρόχρονη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα εσωτερικά τοιχώματα της μύτης, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη συμφόρηση μόλις περάσει η επήρεια του φαρμάκου.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τη φαρμακευτική ρινίτιδα; Δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε καθόλου ρινικά σπρέι, αλλά να το κάνετε αφενός με σύνεση, αφετέρου μετά τη συμβουλή του γιατρού σας. Τα ρινικά σπρέι μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς κίνδυνο για πέντε ημέρες, ενώ από τις πέντε ημέρες και μετά ενδέχεται να γίνουν επικίνδυνα.

Τι μπορείτε να κάνετε για την πρόληψη της αλλεργίας

-Μειώστε τα αλλεργιογόνα φροντίζοντας να αφήνετε έξω από το σπίτι τα παπούτσια σας, να καθαρίσετε τα φίλτρα στα κλιματιστικά και να κλείνετε τα παράθυρα όταν υπάρχει έξαρση της γύρης.

-Προσπαθήστε να μένετε μέσα στο σπίτι όταν τα επίπεδα γύρης στον αέρα είναι υψηλά.

-Φοράτε γυαλιά ηλίου για να προστατεύσετε τα μάτια σας από την γύρη.

-Φροντίστε να λούζεστε το βράδυ για να απομακρύνετε υπολείμματα γύρης από τα μαλλιά σας πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι.

Keywords
Τυχαία Θέματα