Ποιες κακές συνήθειες είναι καταστροφικές για τα μάτια μας

Ποιες είναι οι κακές συνήθειες που πιθανόν να έχουμε υιοθετήσει και οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων, τραυματισμού ή και μόνιμων βλαβών στα μάτια;

Χρησιμοποιούμε για πολύ καιρό την ίδια θήκη φακών επαφής

Ακόμη κι αν αλλάζουμε καθημερινά το υγρό των φακών, στη θήκη συσσωρεύονται βακτήρια. Τα βακτήρια αυτά προσκολλώνται επάνω στους φακούς, πολλαπλασιάζονται και στη συνέχεια μεταφέρονται στα μάτια. Μερικές πιθανές συνέπειες της μόλυνσης είναι ο πόνος, η φαγούρα, η ευαισθησία στο φως και η θολή όραση. Πρέπει να αλλάζουμε

λοιπόν τακτικά τη θήκη των φακών σας, κατά προτίμηση κάθε 3 με 4 μήνες. Καλό είναι επίσης να αποστειρώνουμε τη θήκη των φακών σας μία φορά την εβδομάδα, τοποθετώντας την σε νερό που βράζει για 5 λεπτά.

Τρίβουμε τα μάτια μας

Το τρίψιμο των ματιών το κάνουμε πολλές φορές μηχανικά όταν ξυπνάμε ή όταν τα μάτια μας έχουν κουραστεί από την πολύωρη εργασία μπροστά σε υπολογιστή. Η κίνηση αυτή όμως, ιδιαίτερα όταν γίνεται με δύναμη, μπορεί να προκαλέσει ρήξη στα ευαίσθητα αιμοφόρα αγγεία των ματιών, με αποτέλεσμα να ερεθίζονται και να κοκκινίζουν, ενώ μεταφέρονται επίσης στα μάτια διάφορα μικρόβια.

Δεν προστατεύουμε τα μάτια μας όταν κάνουμε δουλειές

Τεράστιο ποσοστό των τραυματισμών των ματιών (περίπου 40%) προκύπτουν κατά τη διάρκεια διαφόρων εργασιών στο σπίτι ή στον κήπο ή κατά το καθάρισμα, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας. Ένα αιχμηρό τμήμα μετάλλου ή ξύλου που εκτοξεύεται την ώρα που κάνετε δουλειές είναι πολύ πιθανό να μπει στο μάτι και να το τραυματίσει. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί με ένα ισχυρό καθαριστικό την ώρα που κάνετε τις δουλειές του σπιτιού. Μην ξεχνάτε λοιπόν να χρησιμοποιείτε κάποια μορφή προστασίας, όπως για παράδειγμα μια μάσκα.

Καθαρίζουμε τους φακούς επαφής με νερό

Το υγρό φακών είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να εξουδετερώνει μικροοργανισμούς που προσκολλώνται στους φακούς κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να αποφεύγουμε ερεθισμούς και λοιμώξεις. Εάν έχουμε ξεμείνει από υγρό, είναι καλύτερο να πετάξουμε τους φακούς μας.

Πηγή: Onmed

Keywords
Τυχαία Θέματα