Πιο κοντά στις θέσεις Τραμπ για το μεταναστευτικό οι G7 – Κοινή διακήρυξη για την ασφάλεια

Συμβιβαστική λύση διαφαίνεται στον ορίζοντα, στην G7 που διεξάγεται στην Ταορμίνα της Σικελίας, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Στο προσχέδιο των τελικών συμπερασμάτων, όπως μεταδίδει η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρεται: «Παρά το ότι στηρίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων, επαναλαμβάνουμε ότι υπάρχει το κυρίαρχο δικαίωμα των κρατών να ελέγχουν τα σύνορά τους και να ορίζουν σαφή και

ξεκάθαρα όρια στην μετανάστευση, ως στοιχεία κλειδί της εθνικής τους ασφάλειας και της οικονομικής τους ευμάρειας».

Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με την Rai, στο προσχέδιο στο οποίο θα συζητηθεί και αύριο το πρωί, υπογραμμίζεται: «Η διαχείριση και ο έλεγχος των μεταναστευτικών ροών, απαιτεί – έστω και αν πρέπει να γίνεται διάκριση ανάμεσα σε οικονομικούς μετανάστες και πρόσφυγες- τόσο μια προσέγγιση εκτάκτου ανάγκης, όσο και μια μακροπρόθεσμη».

Για τον λόγο αυτό, αναφέρεται πάντα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στο προσχέδιο της τελικής διακήρυξης, οι χώρες της G7 συμφωνούν στην δημιουργία εταιρικών συνεργασιών με στόχο να βοηθηθούν οι διάφορες χώρες και να δημιουργηθούν, εντός των συνόρων τους, συνθήκες οι οποίες να μπορέσουν να προσφέρουν απάντηση στις αιτίες της μετανάστευσης.

Όπως διαρρέει, ο διαφαινόμενος συμβιβασμός στοχεύει στο να μπορέσουν να βρεθούν κάποια βασικά κοινά σημεία με την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία έχει υιοθετήσει, ως γνωστόν, σκληρότερη στάση από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην σύνοδο, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι επιβεβαίωσε σήμερα ότι δεν καταγράφηκε πρόοδος στις συνομιλίες σχετικά με τη μάχη για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου της G7, καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη στο στάδιο του «εσωτερικού στοχασμού».

«Υπάρχει ένα ανοικτό ζήτημα, η θέση των ΗΠΑ στις συμφωνίες του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή» δήλωσε ο Ιταλός ηγέτης.

«Η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται (σε στάδιο) εσωτερικό στοχασμό για το θέμα αυτό… Οι υπόλοιπες χώρες διαβεβαίωσαν ότι συμφωνούν απόλυτα για τη συμφωνία (του Παρισιού). Από την πλευρά μας εμείς επιβεβαιώσαμε την πλήρη δέσμευσή μας» στη συμφωνία, υπογράμμισε ο Τζεντιλόνι κατά τη διάρκεια μιας σύντομης δήλωσης ενώπιον των δημοσιογράφων.

«Είμαστε βέβαιοι ότι μετά τον εσωτερικό στοχασμό, οι ΗΠΑ θα θέλουν επίσης να δεσμευτούν» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ανέφερε σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους πως η συζήτηση γύρω από το θέμα της κλιματικής αλλαγής ήταν έντονη.

Ωστόσο υπήρξε συμφωνία σε άλλα ζητήματα όπως η Συρία, η Λιβύη και η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, τόνισε ο Πάολο Τζεντιλόνι.

Η κοινή διακήρυξη για την ασφάλεια

Oι συμμετέχοντες στην σύνοδο του G7, στην Ταορμίνα της Σικελίας, υπέγραψαν σήμερα το απόγευμα, την διακήρυξη για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Πρόκειται για το κύριο θέμα συζήτησης στο οποίο σημειώθηκε η μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων. Στην διακήρυξη «υπογραμμίζεται η ενότητα των μεγαλύτερων ελεύθερων χωρών του κόσμου κατά της τρομοκρατίας, ως απάντηση στην τρομοκρατική επίθεση η οποία σημειώθηκε στο Μάντσεστερ», όπως δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

H Βρετανίδα ομόλογός του, Τερέζα Μέι, υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να επιδειχθεί αποφασιστικότητα από μέρους όλων των χωρών, για να καταπολεμηθεί ο τρόμος και να τύχουν αποτελεσματικής υπεράσπισης οι πολίτες».

«Ως ηγέτες των χωρών του G7 τασσόμαστε στο πλευρό της Μεγάλης Βρετανίας και εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας για την βίαιη επίθεση και τα θύματα του Μάντσεστερ. Μια επίθεση που αποδεικνύει ότι πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας και να μετατρέψουμε τις δεσμεύσεις σε πράξεις» αναφέρεται στην διακήρυξη.

Με αναφορά, πάντα, στο ίδιο θέμα, οι συμμετέχοντες στην σύνοδο προσθέτουν:

«Καταδικάζουμε με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της: η καταπολέμηση του τρόμου παραμένει μια από τις κύριες προτεραιότητες του G7. Είμαστε ενωμένοι στην προάσπιση της ελευθερίας των πολιτών μας, και στην προστασία των αξιών και του τρόπου ζωής τους».

«Πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα φιλίας, εγγύτητας και αλληλεγγύης προς την Μεγάλη Βρετανία, μετά απ’ αυτό που συνέβη στο Μάντσεστερ» τόνισε, τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

Οι ΗΠΑ αποκλείουν το ενδεχόμενο χαλάρωσης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

Η Ουάσιγκτον αποκλείει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην χαλάρωση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση, δήλωσε σήμερα ένας σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της Συνόδου.

«Δεν θα χαλαρώσουμε τις κυρώσεις. Εάν έπρεπε να κάνουμε κάτι, θα σκεφτόμασταν ενδεχομένως να κρατήσουμε σκληρότερη στάση προς τη Ρωσία» σημείωσε ο σύμβουλος οικονομικών θεμάτων του Τραμπ, Γκάρι Κον.

Κάλεσμα στους φορείς του Διαδικτύου να κινητοποιηθούν περισσότερο με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Οι ηγέτες των κρατών μελών της G7 προέτρεψαν τους φορείς και τις εταιρείες του Διαδικτύου να κινητοποιηθούν περισσότερο προκειμένου να ελέγχουν καλύτερα τις ιστοσελίδες και τα μηνύματα με εξτρεμιστικό περιεχόμενο, ανταποκρινόμενοι με αυτόν τον τρόπο στο αίτημα της Βρετανίας, που συγκλονίστηκε τη Δευτέρα από μια επίθεση αυτοκτονίας με 22 νεκρούς.

Η Βρετανία βίωσε «αυτήν την εβδομάδα την χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της» και «σήμερα οι ηγέτες της G7 στέκονται στο πλευρό της Βρετανίας και καταδικάζουν αυτή τη βάρβαρη ενέργεια» δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ενώπιον των δημοσιογράφων, λίγο μετά την υπογραφή της κοινής διακήρυξης.

Σε αυτήν τη διακήρυξη, οι G7 προτρέπουν «τους παρόχους του Διαδικτύου και τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης να αυξήσουν σημαντικά τις προσπάθειές τους ώστε να επιλύσουν το πρόβλημα των τρομοκρατικών περιεχομένων».

«Συζητήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε επιπλέον για να νικήσουμε τη διεθνή τρομοκρατία» σημείωσε η Μέι.

«Μην κάνετε λάθος, η μάχη μετατοπίζεται από το πεδίο στο Διαδίκτυο» υπογράμμισε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Το κείμενο υπογράφηκε από τους ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομικά χωρών του πλανήτη (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Καναδάς και Ιταλία).

Οι χώρες της G7 θέλουν επίσης ο τομέας του Διαδικτύου «να ενεργήσει κατεπειγόντως ώστε να αναπτύξει και να μοιραστεί τις νέες τεχνολογίες και τα εργαλεία εκείνα που στοχεύουν στη βελτίωση της αυτόματης ανίχνευσης των περιεχομένων που ενθαρρύνουν την υποκίνηση της βίας».

Οι ηγέτες των κρατών της G7 διατύπωσαν επιπλέον την ανησυχία τους για την επιστροφή των μαχητών που έφυγαν από τις χώρες τους για να πολεμήσουν στη Συρία και τη Λιβύη.

«Είναι ζωτικής σημασίας να συνεργαστούμε περαιτέρω με τους εταίρους μας στην περιοχή για να αυξήσουμε τον αριθμό των επιστροφών και των διώξεων σε βάρος αυτών των μαχητών» τόνισε η Τερέζα Μέι.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα