Εκτός συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ τα αγροτεμάχια – Πρόστιμα για αποδείξεις και POS

Δεν θα επιβαρυνθούν με συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ τόσο για το 2017, όσο και για το 2018 τα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου και οικισμού, σύμφωνα με διάταξη σε φορολογικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε με τη διαδικασία του επείγοντος σήμερα στη Βουλή.

Όπως τονίζεται η διάταξη κρίθηκε απαραίτητη, δεδομένου ότι τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων δεν έχουν υπαχθεί μέχρι σήμερα σε συμπληρωματικό φόρο, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος

στους φορολογουμένους να ελέγξουν και τους δασικούς χάρτες και να προβούν, όπου απαιτείται, στις απαραίτητες διορθώσεις.

Η απαλλαγή αυτή αποτελεί ανάσα για περίπου 250.000 ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων με αντικειμενική αξία πάνω από 200.000 ευρώ οι οποίοι διαφορετικά θα υποχρεώνονταν να πληρώσουν μέσω του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ φόρο αυξημένο μέχρι και 50%.

Πρόστιμα έως 500 – 1000 ευρώ σε όσους δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ

Εν τω μεταξύ, με άλλη διάταξη κλείνει το «παράθυρο» που άνοιξε το 2015 για να μην πληρώνουν πρόστιμο όσοι πιάνονται να μην εκδίδουν αποδείξεις, εάν δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, για όσους δεν εκδίδουν λογιστικά αρχεία ή εκδίδουν ή λαμβάνουν ανακριβή λογιστικά αρχεία (παραστατικά), για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., καθώς και για όσους διακινούν αγαθά χωρίς την ύπαρξη παραστατικών στοιχείων διακίνησης, επιβάλλεται εφεξής πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, σε περίπτωση που τηρούνται απλογραφικά βιβλία και 1000 ευρώ για διπλογραφικά. Επίσης, για όσους δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωση ηλεκτρονικών συναλλαγών για αγαθά ή υπηρεσίες άνω των 500 ευρώ, το πρόστιμο ορίζεται στα 100 ευρώ ανά παράβαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα