Πιο αξιόπιστος ο Πούτιν από τον Τραμπ σε 22 χώρες – Τι πιστεύουν οι Έλληνες

Πιο αξιόπιστο θεωρούν πολίτες σε πολλές χώρες του κόσμου, ακόμα και σε κάποιες που είναι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και άλλους διεθνούς οργανισμούς, τον Βλαντιμίρ Πούτιν από τον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του ερευνητικού κέντρου Pew.

Συγκεκριμένα, ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες (27%) από 37 χώρες εμπιστεύεται τον ρώσο πρόεδρο για να κάνει το σωστό, όταν πρόκειται για διεθνή θέματα. Αυτό το ποσοστό ειδικότερα στην

Ευρώπη έφτασε το 78%.

Πάντως, τα στοιχεία δείχνουν σημαντική έλλειψη εμπιστοσύνης και στους δύο ηγέτες αναφορικά με το χειρισμό εξωτερικών υποθέσεων, αλλά σε 22 από τις 37 χώρες ο αμερικανός πρόεδρος υπολείπεται του ρώσου ομολόγου του.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ένας λόγος θα μπορούσε να είναι οι ασταθείς τοποθετήσεις του Τραμπ για διεθνή ζητήματα από τον Ιανουάριο, οπότε ανέλαβε τα καθήκοντά του. Μεταξύ άλλων, έχει αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τα μέλη του.

Από τις συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ, η διαφορά είναι πιο έντονη στην Ελλάδα και τη Γερμανία στις οποίες ο Πούτιν ξεπέρασε τον Τραμπ κατά 31 και 14 μονάδες, αντίστοιχα. Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι το 50% των Ελλήνων εμπιστεύεται τον Πούτιν, ενώ μόνο 19% τον Τραμπ.

Όμως, όλοι οι πολίτες των μελών του ΝΑΤΟ δεν βρήκαν τον Πούτιν πιο αξιόπιστο ηγέτη. Ο Τραμπ συγκέντρωσε υψηλότερα ποσοστά από Πολωνία, Ολλανδία, Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία, Ισραήλ, σύμφωνα με την έρευνα.

Σημειώνεται επίσης ότι η μειοψηφία θεωρεί τη Μόσχα κίνδυνο για την ασφάλεια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 31% των ερωτηθέντων χαρακτήρισε τη δύναμη και την επιρροή της Ρωσίας ως σοβαρή απειλή για τη χώρα τους, ενώ μόνο οι Πολωνία και Ιορδανία την τοποθετούν στην πρώτη θέση κινδύνου.

Ακριβώς, το ίδιο ποσοστό (31%) συγκεντρώνει και η Κίνα, ενώ ελάχιστα αυξημένο είναι το ποσοστό (35%), το οποίο αντιλαμβάνεται ως απειλή για την εθνική του ασφάλεια τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πάντως, πολλοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη πολιτική της ρωσικής κυβέρνησης σε ανθρώπινα δικαιώματα. Μόνο στην Ελλάδα (64%), στο Βιετνάμ (83%), και τις Φιλιππίνες (55%) υπήρξε πλειοψηφία στους ερωτηθέντες, που εξέφρασαν θετική γνώμη. Οι απόψεις ήταν ποικίλες σε όλη τη Μέση Ανατολή, την Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική.

Ωστόσο, πρόκειται για την τελευταία απειλή σε μία λίστα, σύμφωνα με την οποία ο κόσμος φοβάται περισσότερο το Ισλαμικό Κράτος, την κλιματική αλλαγή και τις διεθνείς κυβερνοεπιθέσεις.

Στην έρευνα του Pew, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, συμμετείχαν 40.951 τυχαία επιλεγμένοι ενήλικες, που ρωτήθηκαν μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου, σε 37 κράτη, όπως: Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Γερμανία, Ουγγαρία, Τουρκία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα