Άγχος αποχωρισμού από το… smartphone μας – Έρευνα εξηγεί για ποιον λόγο μας συμβαίνει

Το άγχος αποχωρισμού από το smartphone μας αποτελεί ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα σύμφωνα με ερευνητές. Πρόκειται για το αυξημένο στρες που προκαλείται σε ορισμένους ανθρώπους όταν δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους τηλέφωνο και αυτό ελάχιστα σχετίζεται με το αν κάποιος μπορεί να πάρει τηλέφωνο ή να δεχτεί κλήση.

Οι ερευνητές από το City University του Χονγκ Κονγκ και του Sungkyunkwan University στη Σεούλ

επισημαίνουν ότι το άγχος αποχωρισμού προκαλείται από το γεγονός ότι τα smartphones είναι τόσο αναπτυγμένα και η χρήση τους είναι τόσο προσωπική που στην ουσία αποτελούν επέκταση του εαυτού μας.

Άλλωστε λειτουργούν ως πύλη σε μια τεράστια ποικιλία από εφαρμογές, ιστοσελίδες και υπηρεσίες που μας επιτρέπουν να έχουμε πρόσβαση σε περιεχόμενο που είναι πολύ σημαντικό για εμάς.

Καθώς τα smartphones αφορούν ολοένα και περισσότερες προσωπικές μνήμες, οι χρήστες επεκτείνουν την προσωπική τους ταυτότητα και μέσω των smartphones τους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Καθώς οι χρήστες θεωρούν τα κινητά ως επέκταση του εαυτού τους, είναι πιο πιθανό να εξαρτώνται από αυτά, γεγονός που προκαλεί άγχος όταν αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Παρόλο που το δείγμα για την έρευνα ήταν μικρό και αφορούσε 300 φοιτητές στη Νότια Κορέα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι το άγχος αποχωρισμού από το κινητό μας θα γίνεται όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα στο μέλλον καθώς η τεχνολογία γίνεται ολοένα και πιο προσωποποιημένη και εμείς εξαρτόμαστε όλο και περισσότερο από αυτή.

Νωρίτερα φέτος μια έρευνα από το McCombs School of Business κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ύπαρξη του smartphone μας κοντά στο οπτικό μας πεδίο, ακόμα και αν αυτό είναι κλειστό ή τοποθετημένο με την οθόνη προς τα κάτω, συμβάλλει στη μείωση της διανοητικής μας ικανότητας.

Υποστηρίζουν δε ότι οι περίοδοι αποχωρισμού από τα smartphones, που είναι προγραμματισμένες και όχι ξαφνικές, πιθανόν να επιτρέπουν στους χρήστες να αυξάνουν τη διανοητική τους ικανότητα και να μειώνουν τους περισπασμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα