Πέθανε 31χρονη δημοσιογράφος από υπερκόπωση – Δούλεψε 159 ώρες υπερωρία

Αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα της εργασιακής της κουλτούρας έρχεται για άλλη μία φορά η Ιαπωνία, αφού οι επιθεωρητές εργασίας αποφάνθηκαν ότι ο θάνατος μίας 31χρονης δημοσιογράφου του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου της χώρας, NHK, προκλήθηκε από υπερβολική εργασία.

Η 31χρονη Miwa Sado κατέγραψε 159 ώρες υπερωρία και πήρε μόνο δύο μέρες ρεπό τον μήνα, γεγονός που προκάλεσε τον θάνατό της από καρδιακή ανεπάρκεια τον Ιούλιο του 2013.

Ένα γραφείο εργασιακών προδιαγραφών στο Τόκιο αργότερα απέδωσε το θάνατό

της στο «karoshi» (θάνατος από υπερβολική εργασία), αλλά η περίπτωσή της δημοσιεύθηκε μόνο από τον πρώην εργοδότη της αυτήν την εβδομάδα.

Ο θάνατος της Sado αναμένεται να αυξήσει την πίεση στις ιαπωνικές αρχές, για να αντιμετωπίσει τον υψηλό αριθμό θανάτων που αποδίδονται στα εξαντλητικά ωράρια που επιβάλλουν πολλοί εργοδότες στο προσωπικό τους.

Η ανακοίνωση έρχεται ένα χρόνο μετά από μια παρόμοια απόφαση σχετικά με το θάνατο μιας νεαρής υπαλλήλου στο διαφημιστικό πρακτορείο Dentsu, που προκάλεσε μια εθνική συζήτηση σχετικά με τη στάση της Ιαπωνίας στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και καλεί να περιορίσει τις υπερωρίες.

Η Matsuri Takahashi ήταν 24 ετών όταν αυτοκτόνησε τον Απρίλιο του 2015. Η Επιθεώρηση Εργασίας αποφάσισε ότι ο θάνατός της προκλήθηκε από το άγχος που προκλήθηκε από το εξαντλητικό ωράριο εργασίας. Η Takahashi εργάστηκε περισσότερες από 100 ώρες υπερωρία κατά τους μήνες πριν από το θάνατό της.

Εβδομάδες πριν πεθάνει την ημέρα των Χριστουγέννων το 2015, έγραψε στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης: «Θέλω να πεθάνω». Ένα άλλο μήνυμα έλεγε: «Είμαι σωματικά και ψυχικά διαλυμένη».

Η υπόθεσή της πυροδότησε μια εθνική συζήτηση για τις πρακτικές εργασίας στην Ιαπωνία και ανάγκασε τον πρωθυπουργό, Shinzō Abe, να αντιμετωπίσει μια κουλτούρα στο χώρο εργασίας που συχνά αναγκάζει τους υπαλλήλους να εργαστούν πολλές ώρες για να επιδείξουν την αφοσίωσή τους, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που δείχνουν βελτίωση της παραγωγικότητας.

Η κυβέρνηση προτείνει να καταργηθούν οι μηνιαίες υπερωρίες σε 100 ώρες και να επιβληθούν κυρώσεις σε εταιρείες που επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να υπερβούν το όριο – μέτρα που οι επικριτές λένε ότι εξακολουθούν να θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζομένους.

Στην πρώτη της «Λευκή Βίβλο» για το «karoshi» τον περασμένο χρόνο, η κυβέρνηση δήλωσε ότι ένας στους πέντε υπαλλήλους κινδύνευε να πεθάνει από υπερβολική εργασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα