Παγκόσμια ημέρα καταναλωτή – Πρώτοι σε δυσπιστία οι Έλληνες σε περιπτώσεις αγορών

Πρώτοι σε επιφυλακτικότητα οι έλληνες πολίτες όταν αγοράζουν

Παγκόσμια ημέρα καταναλωτή η σημερινή και οι έλληνες πολίτες καταλαμβάνουν την τελευταία θέση στην Ευρώπη των 28 σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη.
«Αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο όταν γνωρίζουν τους τρόπους προστασίας που τους παρέχει η καταναλωτική νομοθεσία» , υπογραμμίζει, η αναπληρώτρια Συνήγορος Καταναλωτή και διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Ελλάδας Αθηνά Κοντογιάννη.
Σύμφωνα με την κ.Κοντογιάννη, το 30,8% των

ελλήνων καταναλωτών αντιμετώπισαν κατά τις συναλλαγές τους τους τελευταίους 12 μήνες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές όπως επιθετικές πωλήσεις με συνεχείς οχλήσεις, παραπλανητικές διαφημίσεις, παραπλανητικές εκπτώσεις και καταχρηστικούς όρους.


Οι πρακτικές αυτές πλήττουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι οι Έλληνες καταναλωτές καταλαμβάνουν την τελευταία θέση στην Ευρώπη των 28 σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη τους στους αντισυμβαλλομένους. Αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο όταν γνωρίζουν τους τρόπους προστασίας που τους παρέχει η καταναλωτική νομοθεσία και, φυσικά, όταν καταγγέλλουν τις πρακτικές αυτές, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους
Η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή τονίζει τέλος ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην αγορά «περνάει», σε μεγάλο βαθμό, μέσα από τη γνώση των δικαιωμάτων τους και τη διεκδίκησή τους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση μέσα από φορείς όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Συνήγορος του Καταναλωτή και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα