Ολοκληρώθηκε το EWG – Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής των Θεσμών

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ η συνεδρίαση του Euroworking Group (EWG). Ο Τόμας Βίζερ, σύμφωνα με πληροφορίες, συνέστησε την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία «πακέτο», ωστόσο δεν ορίστηκε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Προς την κατεύθυνση της επιστροφής των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα μέσα στις επόμενες ημέρες κινήθηκε το

EuroWorking Group το οποίο συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες, όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως οι διαβουλεύσεις έχουν πλέον επικεντρωθεί στο συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά, ενώ στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Ευρωπαϊκές πηγές νωρίτερα ανέφεραν ότι έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ θεσμών και της ελληνικής πλευράς, ωστόσο σημείωναν πως παραμένουν κάποια «αγκάθια» για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας. Ειδικότερα, η διαφωνία εστιάζεται στα εργασιακά, καθώς οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και το λοκ- άουτ δεν έχουν φύγει από το τραπέζι. Ως προς το θέμα των ομαδικών απολύσεων τίθεται εκ νέου στη διαπραγμάτευση η αύξηση του ορίου από το 5% στο 10% με παράλληλη κατάργηση της προέγκρισης από το κράτος.

Παράλληλα, τα αντίμετρα που συζητήθηκαν έγιναν γνωστά και μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου επιχειρήσεων, κοινωνικές παροχές αλλά και η μείωση της εισφοράς των συνταξιούχων για τα φάρμακα.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα