Οι Τούρκοι προανήγγειλαν γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο από τον «Πορθητή» στο τέλος του μήνα (video)

Την πρώτη του γεώτρηση στη Μεσόγειο θα ξεκινήσει στο τέλος του μήνα το γεωτρύπανο «Πορθητής», δήλωσε ο τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Η συγκεκριμένη δήλωση μεταδόθηκε από το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού.

Ο Ντονμέζ συνέχισε στη γραμμή Ερντογάν τονίζοντας ότι η Άγκυρα προτίθεται να διαφυλάξει πλήρως τα δικαιώματά της τα οποία απορρέουν από το διεθνές Δίκαιο, ιδιαίτερα στην Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι το ερευνητικό/σεισμογραφικό Barbaros θα συνεχίσει και αυτό τις έρευνες στην Μεσόγειο.

Ο τούρκος

υπουργός πρόσθεσε μάλιστα ότι η πρώτη γεώτρηση του «Πορθητή» θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες σε περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ανακοινώνοντας εκ παραλλήλου και την αγορά και δεύτερου πλωτού γεωτρύπανου από την Άγκυρα. Ο Τούρκος Υπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Μακάρι και αυτό να το συμπεριλάβουμε σύντομα στο νηολόγιό μας». Οι δηλώσεις αυτές του υπ. Ενέργειας έγιναν κατά την διάρκεια ομιλίας του στην 9η Σύνοδο Ενέργειας της Τουρκίας προ ολίγου.

Να σημειωθεί πως ακόμα δεν έχει υπάρξει αναφορά ούτε για την ακριβή ημερομηνία, ούτε και για το ακριβές σημείο, με τον υπ. Ενέργειας της Τουρκίας να αναφέρεται γενικά στην Μεσόγειο.

Τα δημοσιεύματα του του τουρκικού Τύπου είναι σε πανηγυρικό τόνο για την επικείμενη «δραστηριοποίηση» της Άγκυρας στον τομέα των υδρογονανθράκων, με δεδομένο πάντα, ότι η Άγκυρα έχει αυτοαπομονωθεί πλήρως από τους κοινούς, ως επί το πλείστον, ενεργειακούς σχεδιασμούς των χωρών της περιοχής, ενδεικτικά αναφέρουμε τις Τριμερείς.

Η θέση της Τουρκίας, εντούτοις, καθίσταται ολοένα και πιο επισφαλής αναφορικά με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή, καθώς έχει αυτοαπομονωθεί από τις περιφερειακές συνεργασίες, τις Τριμερείς κπλ, φροντίζοντας εκ παραλλήλου να επιδεινώνει σταθερά τις διμερείς της σχέσεις με παίκτες-κλειδιά όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, συμπαρασύροντας έτσι και το δικό της ενεργειακό πρόγραμμα, το οποίο καρκινοβατεί, ένεκα και των σοβαρότατων κλυδωνισμών της τουρκικής οικονομίας, καθώς προ δύο εβδομάδων, απεσύρθη μεγάλο μέρος του επιστημονικού προσωπικού, Νορβηγοί στην πλειοψηφία τους, που επάνδρωναν το πλωτό γεωτρύπανο «Fatih» – «Πορθητής».

Keywords
Τυχαία Θέματα