Οι κίνδυνοι της παρατεταμένης νηστείας – Τι χρειάζεται να προσέξετε

Συμβουλές την περίοδο της νηστείας Η απότομη κατανάλωση κρέατος μετά μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία και τοξικότητα

Σήμα κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για την παρατεταμένη νηστεία.

Τονίζουν ότι τόσο η νηστεία όσο και οι ημέρες μετά, εγκυμονούν κινδύνους εφόσον γίνονται υπερβολές. Η νηστεία μπορεί να καθαρίζει τον οργανισμό ωστόσο η μεγάλη περίοδος αποφυγής ζωικών προϊόντων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους ή σε επώδυνες καταστάσεις ή ακόμη και εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Από την άλλη η απότομη κατανάλωση κρέατος μετά το τέλος της νηστείας μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία και τοξικότητα.

Οι κίνδυνοι της νηστείας

Όσοι νηστεύουν καλό είναι να συμβουλεύονται ειδικούς πριν αρχίσουν, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ενέργεια αλλά και σε θρεπτικά στοιχεία, συνιστά η εκπαιδεύτρια σε σεμινάρια του ΕΦΕΤ για την υγιεινή και ασφάλεια του χειρισμού των τροφίμων, Κική Γούτα μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί σε ομάδες του πληθυσμού που έχουν αυξημένες ανάγκες όπως είναι τα παιδιά, οι έφηβοι, οι έγκυες ή θηλάζουσες, οι αθλητές και οι ασθενείς. Η μειωμένη πρόσληψη ζωικών πρωτεϊνών μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό, σε κακή ανάπτυξη, αλλά και σε εξασθένηση του ανοσοποιητικού. Οι φυτικές πρωτεΐνες που προσλαμβάνουν οι νηστεύοντες είναι χαμηλότερης βιολογικής αξίας από τις ζωικές, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να γίνουν συνδυασμοί κατάλληλοι, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες», επισημαίνει η κ. Γούτα.
«Στις ανεπτυγμένες χώρες η νηστεία μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις του νηστεύοντα εάν επιλεχθούν τρόφιμα με σύνεση», διευκρινίζει η κ. Γούτα.

Οι κίνδυνοι την επόμενη μέρα της νηστείας

Σύμφωνα με την κ. Γούτα «οι πρωτεΐνες είναι τα κύρια συστατικά του κρέατος. Κατά τη διάσπαση τους δημιουργούνται αμινοξέα, τα οποία με τη σειρά τους διασπώνται σε άλλα στοιχεία και ένα από τα οποία είναι η αμμωνία η οποία αποβάλλεται.


Η μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών κατά τη νηστεία μειώνει τα ποσοστά έκκρισης ενζύμων, καθώς ο οργανισμός δεν τα χρειάζεται σε μεγάλες ποσότητες».
Από την άλλη «η απότομη και υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνούχων τροφίμων οδηγεί τον οργανισμό σε αδυναμία διαχείρισης του πλεονάσματος της αμμωνίας. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός δεν προλαβαίνει να αυξήσει την έκκριση των ενζύμων αυτών με αποτέλεσμα να διαχέεται η περίσσεια αμμωνίας στο αίμα αντί να αποβάλλεται. Συνέπεια όλων αυτών είναι η δυσπεψία και η τοξικότητα», σημειώνει η ειδικός.

Keywords
Τυχαία Θέματα