Δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε θάνατο στην Υεμένη από αντάρτες Χούτι.

12:14 13/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Κατηγορούμενος για «κατασκοπεία» καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών ένας δημοσιογράφος από δικαστήριο των Σιιτών ανταρτών Χούτι. Ο καταδικασθείς κατηγορήθηκε ότι έδρασε υπέρ της Σαουδικής Αραβίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο των ανταρτών και η ένωση δημοσιογράφων της Υεμένης.

Η ενοχή του Γιαχία αλ Τζουμπάιχι, 61 ετών, κρίθηκε επειδή είχε «επαφές με ξένο κράτος» και επειδή έδωσε σε Σαουδάραβες διπλωμάτες στην πρωτεύουσα Σανάα «πληροφορίες που έβλαψαν την Υεμένη

στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά», μετέδωσε το πρακτορείο Saba.

Το πρακτορείο αυτό, που ελέγχεται από τους Χούτι, επεσήμανε ότι ο δημοσιογράφος λάμβανε 4.500 σαουδαραβικά ριάλ (1.125 ευρώ) μηνιαίως από το Ριάντ από το 2010.

Η ένωση των δημοσιογράφων της Υεμένης κατήγγειλε την «αυθαίρετη» καταδίκη του αλ Τζουμπάιχι κατηγορώντας τους Χούτι ότι «επιτίθενται στην ελευθερία του Τύπου».

Σε ανακοίνωσή της η ένωση υπογραμμίζει ότι ο αλ Τζουμπάιχι είναι «ένας έμπειρος δημοσιογράφος» με «μακρύ επαγγελματικό παρελθόν σε όλη την Υεμένη».

Ο αλ Τζουμπάιχι, που συνελήφθη στο σπίτι του στις 6 Σεπτεμβρίου 2016, έχει συνεργαστεί με πολλές εφημερίδες στην Υεμένη και τη Σαουδική Αραβία. Τη δεκαετία του 1990 εργάστηκε στο γραφείο Τύπου του υπουργικού συμβουλίου.

Το υπουργείο Ενημέρωσης με έδρα το Άντεν χαρακτήρισε τη δίκη του αλ Τζουμπάιχι «φάρσα» και απόπειρα «διευθέτησης πολιτικών λογαριασμών».

Οι αντάρτες Χούτι έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι βάζουν στο στόχαστρο τους δημοσιογράφους.

Από τον πόλεμο στην Υεμένη έχουν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες άμαχοι, ενώ οκτώ δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2016, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Δημοσιογράφων

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα