Οι φωνές της Ελλάδας: Γλυκερία (εικόνες – video)

Οι φωνές της Ελλάδας σε μια Ελλάδα χωρίς φωνήΤο altsantiri.gr συνεχίζει το μεγάλο αφιέρωμα στις διαχρονικές φωνές της ΕλλάδαςΜεγάλωσε σε περιβάλλον όπου το λαϊκό και το δημοτικό τραγούδι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλοΤα πρώτα της βήματα και το «Να η Ευκαιρία»Μια μεγάλη πορεία με αναρίθμητες συνεργασίες και επιτυχίεςΗ τραγουδίστρια που «κατέκτησε» το Ισραήλ και το χρυσό κλειδί της Ιερουσαλήμ

Αν χρειαζόταν ένα παράδειγμα για το ποια φωνή της Ελλάδας

θεωρείται διαχρονική, τότε χωρίς αμφισβήτηση μία από τις υποψήφιες θα ήταν και αυτή της Γλυκερίας. Μια ερμηνεύτρια με αρκετά «βαριά» κασετίνα και αμέτρητες επιτυχίες, συνεργασίες με τους μεγαλύτερους δημιουργούς που έχουν περάσει από το ελληνικό πεντάγραμμο, η Γλυκερία Κωτσούλα (από τις πρώτες τραγουδίστριες που έκανε καριέρα με το μικρό της όνομα) κατάφερε -και συνεχίζει μέχρι σήμερα να καταφέρνει- να γεμίζει τις μουσικές σκηνές και τα στάδια συναυλιών, αποδεικνύοντας τη στενή επαφή που έχει αναπτύξει με τον κόσμο.

Τα παιδικά της χρόνια

H Γλυκερία γεννήθηκε στις Σέρρες και συγκεκριμένα στο χωριό Άγιο Πνεύμα, ενώ από πολύ μικρή ηλικία τα μουσικά ερεθίσματα που δέχθηκε ήταν τόσα, ώστε το τραγούδι να αποκτήσει από αρκετά νωρίς περίοπτη θέση στην καρδιά της.

«Έζησα πολύ ωραία παιδικά χρόνια. Πολύ. Έχω ωραίες αναμνήσεις από τότε. Νομίζω πως αν υπάρχει κάποιο γεγονός που καθορίζει την εξέλιξη των παιδιών είναι η παιδική ηλικία. Για εμένα ήταν πάρα πολύ ωραία δομημένη αυτή η εποχή. Με πολλή φροντίδα και αγάπη. Ευτυχώς, δηλαδή, γιατί αυτά τα πράγματα μετράνε και στην μετέπειτα ζωή μας», έχει εξομολογηθεί σε παλαιότερη συνέντευξή της.

Ο πατέρας και ο θείος της έπαιζαν ερασιτεχνικά μπουζούκι. Έτσι, η Γλυκερία μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον όπου το λαϊκό και το δημοτικό τραγούδι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Σμυρναϊκά, που αντηχούσαν από τα γραμμόφωνα μικρασιατών προσφύγων του χωριού, αλλά και βαριά λαϊκά, που στάλαζαν παράπονα με τις βροντερές φωνές των Παγιουμτζή, Τσαουσάκη, Καζαντζίδη και Περπινιάδη, ήταν μερικά από τα πρώτα της ερεθίσματα. Μεγάλο μουσικό σχολείο για τη σπουδαία ερμηνεύτρια αποτέλεσαν επίσης τα πανηγύρια και οι οικογενειακές συνεστιάσεις με τη ζεστή ατμόσφαιρα, την παρεΐστικη διάθεση, τα πικάπ και τους δίσκους των 45 στροφών.

Σύντομα, από τα γυμνασιακά της κιόλας χρόνια, οι φωνητικές ικανότητες της Γλυκερίας άρχιζαν να ξεχωρίζουν, με τους συμμαθητές της να την ενθαρρύνουν να «χρωματίζει» κάθε εκδήλωση με τη μοναδική της χροιά. Κι εκείνη δεν έχανε ευκαιρία να ερμηνεύει γνωστά ποπ κομμάτια της δεκαετίας του ’60 και βέβαια, καθαρόαιμα λαϊκά, αυτά που πάντα είχαν περίοπτη θέση στον ψυχισμό και στην ιδιοσυγκρασία της.

Σε ερώτηση για το πώς αποφάσισε να γίνει τραγουδίστρια, έχει απαντήσει: «Δεν το αποφάσισα εγώ, αυτό αποφάσισε για εμένα», ενώ σχετικά με το πώς αντιμετώπισαν οι γονείς της την απόφασή της έχει δηλώσει: «Ποτέ δεν μου το απαγόρευσαν. Είδαν τα πάντα που ήθελα να κάνω με καλή διάθεση. Ποτέ δεν ήταν αρνητικοί στις αποφάσεις μου και μου είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη».

Και κάπως έτσι, τα μονοπάτια της ζωής, την οδήγησαν στην Αθήνα.

Τα πρώτα της βήματα και το «Να η Ευκαιρία»

Tο 1974, η Γλυκερία ξεκινά τα πρώτα της καλλιτεχνικά βήματα και με προτροπή του Νίκου Δανίκα, εμφανίζεται στην ταβέρνα «Λητώ» στην Πλάκα, ενώ στη συνέχεια σε μπουάτ της περιοχής, ερμηνεύοντας τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Λοΐζου κ.ά. Τρία χρόνια αργότερα, το 1977, συμμετέχει κάνοντας φωνητικά στην Columbia, στον δίσκο του Γιώργου Κοινούση, «Γύρισα», καθώς και στον δίσκο του Γιώργου Βάρσου, «Κορίτσι Μου», ενώ πρωτοεμφανίζεται δισκογραφικά και σαν σόλο τραγουδίστρια, ως «Γλυκερία Λιβανού», σε συλλογή της ίδιας δισκογραφικής εταιρείας, με τραγούδια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με τίτλο «Χρόνια Πολλά».

Την ίδια χρονιά, έλαβε μέρος στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «Να η Ευκαιρία», όπου κατάφερε να κερδίσει το «άριστα» της επιτροπής με το «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι» του Απόστολου Καλδάρα. Στην κριτική επιτροπή της εκπομπής δεν συμμετείχαν «τυχαία ονόματα», αλλά οι Γιώργος Κατσαρός, Γρηγόρης Γρηγορίου, Ροζίτα Σώκου, Ραλλού Μάνου και Λευτέρης Παπαδόπουλος. «Ήμουν ένα ντροπαλό κορίτσι που είπε στιβαρά ένα λαϊκό κομμάτι, κι ας έτρεμαν τα πόδια μου», έχει δηλώσει στο παρελθόν.

Έναν χρόνο αργότερα, το 1978 παντρεύεται τον Στέλιο Φωτιάδη, μαέστρο στο μαγαζί που είχε συνεργαστεί στα πρώτα της βήματα, με τον οποίο απέκτησαν έναν γιο, τον Κωνσταντίνο. Την ίδια χρονιά, ο μεγάλος συνθέτης Απόστολος Καλδάρας προσεγγίζει τη Γλυκερία και τελικά πραγματοποιούν μαζί ένα δίσκο στη δισκογραφική εταιρεία που ίδρυσε ο Αλέκος Πατσιφάς, τη LYRA, με τίτλο «Μην κάνεις όνειρα».

«Λόγω του Στέλιου μετακόμισα στη LYRA του Πατσιφά κι εκεί με βρήκε ο Απόστολος Καλδάρας, ο οποίος με σύστησε στον κόσμο. Η εκπομπή μού έδωσε πράγματι ευκαιρία», έχει πει η ίδια.

Έτσι, ο δίσκος «Μην κάνεις όνειρα» έμελλε να γίνει η αρχή μιας αξιοσημείωτης καριέρας.

Μια μεγάλη πορεία με αναρίθμητες συνεργασίες και επιτυχίες

Τα θεμέλια για μια μεγάλη καριέρα είχαν ήδη μπει, ενώ το μόνο που έπρεπε η μεγάλη ερμηνεύτρια να κάνει από την εποχή εκείνη και μετά, ήταν απλά να συνεχίσει να… τραγουδάει. Κι έτσι κι έγινε.

Μαζί με τον Στέλιο Φωτιάδη από την παρουσίαση του δίσκου “Η χώρα των θαυμάτων”

Το 1980 έρχεται ο δίσκος «Στα Μάτια Κοίτα Με» και η πρώτη της συνεργασία με τον σύζυγό της Στέλιο Φωτιάδη, ο οποίος τη συντροφεύει σε ολόκληρη την πορεία της μέχρι σήμερα και πάντα βάζει τη σφραγίδα του στις δισκογραφικές της δουλειές. Το ίδιο έτος η Γλυκερία πραγματοποιεί συναυλίες σε όλη την Ελλάδα στο πλευρό του Γιώργου Νταλάρα.

Σταθμός για την καριέρα της υπήρξε ο δίσκος «Τα Σμυρναίικα», με παραδοσιακά τραγούδια από τη Σμύρνη, που την έκαναν γνωστή στο πλατύ κοινό και αποτέλεσαν το ακόμη ένα εφαλτήριο για τη σπουδαία μετέπειτα πορεία της. Τα Σμυρναίικα κυκλοφόρησαν το 1981 και «έσπασαν» τα ταμεία.

Το 1982 επιλέγεται μαζί με άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως τον Γιώργο Νταλάρα, τη Σωτηρία Μπέλλου και τη Μαργαρίτα Ζορμπαλά, να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα πλαίσια των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων «Europalia 82» στις Βρυξέλλες.

Το 1983, κυκλοφορεί ο δίσκος «Από τη Σμύρνη στον Πειραιά», ο οποίος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως προέκταση των σμυρναίικων και περιέχει ρεμπέτικα και σμυρναίικα τραγούδια, τα οποία η Γλυκερία ερμηνεύει με μοναδικό τρόπο, κάνοντας το κοινό να την αγκαλιάσει.

Την ίδια χρονιά έρχεται ο δίσκος «Με την Γλυκερία στην Όμορφη Νύχτα» με τραγούδια που ηχογραφήθηκαν το ομώνυμο νυχτερινό κέντρο στο Γαλάτσι, όπου η Γλυκερία αποφάσισε να δοκιμάσει μόνη της τις δυνάμεις της, αποδεικνύοντας πως σωστά έπραξε. Οι εμφανίσεις της εκεί σημείωσαν τεράστια επιτυχία, ενώ ο εν λόγω δίσκος συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους δέκα πρώτους πιο εμπορικούς δίσκους όλων των εποχών στην Ελλάδα, με πάνω από 350.000 πωλήσεις.

Στην «Όμορφη νύχτα», απ’ όπου παρελαύνει όλη η Αθήνα για να απολαύσει το νεαρό κορίτσι με τα πλούσια κατσαρά μαλλιά να τραγουδά κλασικά κι αγαπημένα λαϊκά με νεύρο, μπρίο, ζωντάνια, σοβαρότητα, η Γλυκερία συνεργάζεται με τον σπουδαίο συνθέτη Γιώργο Μητσάκη, αλλά και με εξαίρετους σολίστες όπως ο Λάζαρος Κουλαξίζης, ο Γιώργος Κόρος και ο Γιάννης Βασιλόπουλος.

Δεν θα πρέπει να παραληφθεί από το αφιέρωμα ο διπλός δίσκος «Τραγούδι Αισθηματικό», ο οποίος έγινε νούμερο 1 στις προτιμήσεις των ακροατών για πολλούς μήνες, ενώ περιλαμβάνει μεγάλες επιτυχίες της τραγουδίστριας όπως τα «Πεντοχίλιαρα», «Τα δαχτυλίδια», «Πήγα σε Μάγισσες» κ.ά. Μάλιστα, το «Τραγούδι αισθηματικό» σημειώνει τεράστιες πωλήσεις (πάνω από 200.000 διπλούς δίσκους) και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πέντε πρώτους σε πωλήσεις δίσκους όλων των εποχών στην Ελλάδα.

Το καλοκαίρι του 1985 εμφανίζεται στον Λυκαβηττό με τον Νίκο Παπάζογλου και τον Χρόνη Αϊδονίδη σε μία συναρπαστική συναυλία, η οποία σπάει ταμεία, μεταδίδεται από την κρατική τηλεόραση και ηχογραφείται στον δίσκο με τίτλο «Νύχτες Μαγικές Στο Λυκαβηττό», ο οποίος σημειώνει επίσης τεράστιες πωλήσεις.

Την ίδια χρονιά, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα παίδων που έλαβε μέρος στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας, η Γλυκερία ανοίγει με μοναδικό τρόπο την τελετή αυτή, ερμηνεύοντας ένα μελοποιημένο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου (σε μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου). Αξίζει να σημειωθεί πως η τελετή έναρξης μεταδόθηκε δορυφορικά σε 120 χώρες.

Οι μετέπειτα δεκαετίες είναι γεμάτες με επιτυχημένες εμφανίσεις, περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, συναυλίες σε όλον τον κόσμο, τραγούδια που βρέθηκαν στη δισκοθήκη κάθε σπιτιού και τα οποία συνόδευσαν κάθε πτυχή του κόσμου που παραδόθηκε στους ήχους της Γλυκερίας, η οποία πια έχει κερδίσει επάξια τον «τίτλο» της δημοφιλούς τραγουδίστριας. Σύμφωνα μάλιστα με το περιοδικό «Ντέφι» η Γλυκερία για τρία συνεχόμενα χρόνια τη δεκαετία του ’80 ήταν η κορυφαία ελληνίδα τραγουδίστρια.

Χρήστος Νικολόπουλος, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Δημήτρης Μητροπάνος, Νίκος Ξυδάκης, Διονύσης Σαββόπουλος, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Γιώργος Νταλάρας, Μαίρη Λίντα, Μανώλης Ρασούλης, Μάριος Τόκας, Μαρινέλλα, Σταμάτης Κραουνάκης, Χάρις Αλεξίου, Ελένη Βιτάλη, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Τόλης Βοσκόπουλος, Νίκος Μωραΐτης, Δημήτρης Μπάσης, Πέτρος Βαγιόπουλος, Ζιγκ-ζαγκ, Μιχάλης Τερζής, Γιάννης Μηλιώκας, Αντώνης Βαρδής, Μανώλης Λιδάκης, Πασχάλης Τερζής, Νίκος Ζιώγαλας, Νίκος Παπάζογλου, Νατάσσα Άτλας, Ομάρ Φαρουκ Τεκμπιλέκ, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Λάκης Παπαδόπουλος, Αγάθωνας Ιακωβίδης, Κώστας Μακεδόνας, Παντελής Θαλασσινός, Βασίλης Καζούλης, Σωκράτης Μάλαμας, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Μελίνα Κανά, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Στέλιος Διονυσίου, Ελένη Τσαλιγοπούλου και φυσικά ο «συνοδοιπόρος» της στη ζωή, ο Στέλιος Φωτιάδης, είναι μόνο ελάχιστοι από τους καλλιτέχνες και δημιουργούς με τους οποίους έχει συνεργαστεί είτε στη δισκογραφία, είτε σε εμφανίσεις επί σκηνής.

Παράλληλα, οι Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Αγγλία, Βέλγιο, Νέα Ζηλανδία, Φιλανδία, Τουρκία, Ισραήλ, είναι μερικές από τις χώρες όπου ήχησε η μοναδική της χροιά.

Η τραγουδίστρια που «κατέκτησε» το Ισραήλ και το χρυσό κλειδί της Ιερουσαλήμ

Η Γλυκερία όμως, δεν άφησε το στίγμα της μόνο στην Ελλάδα. Σε μια σειρά συναυλιών στο Ισραήλ ανακηρύχθηκε ως «Η καλύτερη ξένη τραγουδίστρια» στη χώρα αυτή. Μάλιστα, ο πρώτος της δίσκος με τίτλο «Golden Hits» που κυκλοφορεί στο Ισραήλ, γίνεται χρυσός αστραπιαία.

Δεν θα πρέπει να παραληφθεί πως ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ της παρέδωσε το χρυσό κλειδί της πόλης, σαν επιβράβευση για τη συμμετοχή της σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, καθώς και σε ένα δίσκο που κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο και ήταν αφιερωμένος στα τρεις χιλιάδες χρόνια της Ιερουσαλήμ με συμμετοχές καλλιτεχνών όπως των Adamo, Sinead O’ Connor, Enrico Macias, Alpha Blondy, Wailers, Marie Laforet, κ.ά.

Το 1995 κυκλοφορεί στο Ισραήλ το άλμπουμ «Far away» και ο πρώτος προσωπικός της δίσκος στη Γαλλία με τίτλο «GOLDEN HITS-THE VOICE OF GREECE». Κυκλοφορεί επίσης σε διεθνή και ελληνική αγορά το άλμπουμ «Ethnic Beats» που περιλαμβάνει επιτυχίες της ερμηνεύτριας με σύγχρονη ενορχήστρωση καθώς και τη μεγάλη της επιτυχία στο Ισραήλ «Shabechi Yerushalayim».

Το ίδιο έτος, ο τότε Πρόεδρος του Ισραήλ, Γιτζάκ Ράμπιν, λίγους μήνες πριν τη δολοφονία του, εξέφρασε την επιθυμία του να γνωρίσει την Γλυκερία, η οποία τον επισκέφθηκε στο Προεδρικό Παλάτι.

Αλλά και το 1997, με έναν ακόμη δίσκο της να κυκλοφορεί στο Ισραήλ και να γίνεται χρυσός (με τίτλο «14 Greek Classics»), απέδειξε πως η επιτυχία δεν έπαψε να τη συντροφεύει σε κάθε της βήμα. To ίδιο άλμπουμ μάλιστα, με τον τίτλο «15 Greek Classics», με την προσθήκη ενός ακόμα τραγουδιού, κυκλοφορεί την επόμενη χρονιά και στην Γαλλία από την Atoll music.

Δεν θα ήταν υπερβολικό να ειπωθεί πως όσα κανείς κι αν γράψει για το «ταξίδι» της Γλυκερίας στο ελληνικό πεντάγραμμο, είναι πραγματικά λίγα. Ένα «ταξίδι» που συνεχίζεται μέχρι σήμερα κι έχει αρκετά «μίλια» ακόμη να διανύσει…

Έχουν πει για τη Γλυκερία

–«Σαν αγκίστρι σε πιάνει όταν τραγουδάει», Γιώργος Νταλάρας [Σκάϊ Τώρα, 10/4/2013]

–«Καλλικέλαδον αηδόνα του γένους», Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος [Σε συναυλία της στην Τουρκία, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 20/03/2005]

–«Ούτε καν άντρες δεν τολμούν να τραγουδήσουν Καζαντζίδη! Η μόνη γυναίκα που το κάνει και το κάνει άψογα είναι η Γλυκερία», Μίκης Θεοδωράκης [Στην υγειά μας, ΕΡΤ, 1/10/2005]

«Αυτό που διέπει τα πάντα και θα μπορούσε να κάνει καλύτερο τον κόσμο μας είναι η αγάπη. Κλασικό, αλλά παντοτινό», Γλυκερία

Ορισμένες από τις σπουδαίες ερμηνείες της

Πηγές: ogdoo.gr, glykeria.net, fthis.gr, kathimerini.gr, wikipedia.org, Γλυκερία OFFICIAL

Keywords
ελλαδα, video, γλυκερια, κυριακή της ορθοδοξίας, εν λόγω, Τελετή Έναρξης, δημητρης μητροπανος, λουκιανος κηλαηδονης, πασχαλης τερζης, νικος παπαζογλου, μικης θεοδωρακης, σερρες, ποπ, αθηνα, λητώ, columbia, Πρωτοχρονιά, ΕΡΤ, εταιρεία, Αννα Νταλαρα, βρυξέλλες, πειραιας, καλοκαιρι, ολυμπιακος, νικολοπουλος, ξυδάκης, χατζηγιαννης, αγαθωνας, γαλλια, ηπα, νέα, golden, συμμετοχή, adamo, alpha, voice, greek, music, net, wikipedia, org, official, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, eurobank alpha, alpha eurobank, Καλή Χρονιά, δωρο πασχα 2012, μαρινελλα, μητροπανος, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2013, αλλαγη ωρας 2013, η ζωη ειναι ωραια, κυριακή της ορθοδοξίας, ελενη, κηλαηδονης, χωρες, αγκιστρι, αυστραλια, βασιλοπουλος, βελγιο, βημα, γερμανια, γυναικα, ζερβουδακης, ηπα, ιερουσαλημ, ισραηλ, καριερα, μιχαλης χατζηγιαννης, μουσικη, νταλαρας, σμυρνη, σωκρατης, σωτηρια, σωκρατης μαλαμας, τηλεοραση, τραγουδια, υγεια, alpha, music, net, αγαπη, αγορα, αξιζει, αλεξιου, αναμνησεις, απλα, ατλας, ατμοσφαιρα, βιταλη, βοσκοπουλος, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, γινεται, γονεις, γρηγορης, δορυφορικα, εγινε, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, ειπωθει, εν λόγω, εξελιξη, εποχη, επρεπε, επιτυχια, επιθυμια, ερχεται, εταιρεία, ετος, ζεστη, ζωη, ζιωγαλας, ζωης, ζορμπαλα, ιδια, ιδιο, ηλικια, η τελετη, θαλασσινος, θεοδωρακης, καναδας, λιδακης, λουκιανος, μαεστρο, μαλλια, μαλαμας, ματια, μηνες, μικρο, μπουζουκι, νικο, ξυδάκης, παντα, ποιημα, ομορφη, παπαζογλου, παιδικα, παρουσιαση, περιβαλλον, πλακα, ποπ, πωλησεις, ρασουλης, ρεμπετικα, ρολο, σαββοπουλος, συγκεκριμενα, συζυγο, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σκηνες, στιγμα, σφραγιδα, σχολειο, σωτηρια μπελλου, ταβερνα, τουρκια, τολης βοσκοπουλος, τραγουδιστρια, τρια, φυσικα, φιλανδια, φωνη, adamo, αντρες, βηματα, μπουατ, columbia, δημητρης, δουλειες, εμφανισεις, greek, χωρα, χροια, κομματι, καρδια, κωστας, κυριακη, λακης, λαζαρος, org, ποδια, θειος, τολης, θανασης, voice
Τυχαία Θέματα