Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ συγκαλεί πολιτικό συμβούλιο αύριο – Έκκληση για ηρεμία

Χάος επικράτησε στα Σκόπια όταν διαδηλωτές εισέβαλαν στο ΚοινοβούλιοO πρόεδρος Ιβάνοφ κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων στο γραφείο του το πρωί της Παρασκευής, να συζητήσουν και να βρουν μία λύσηΟ Γκρούεφσκι καλεί τον κόσμο να δείξει αυτοσυγκράτησηΤραυματίστηκαν βουλευτές Οι ξένες πρεσβείες αναγνωρίζουν τον πρόεδρο της Βουλής

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ

σε διάγγελμα που απηύθυνε το βράδυ της Πέμπτης μετά τα πρωτοφανή επεισόδια στο Κοινοβούλιο, ανέφερε πως θεωρεί ότι το Σύνταγμα της χώρας έχει καταπατηθεί όπως και οι νόμοι αλλά και οι κοινοβουλευτικοί κανόνες από την απόπειρα της αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα ο Ιβάνοφ τόνισε πως κανένα από τα κόμματα δεν θα πρέπει να περιμένει συνδρομή από την διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και πως θα πρέπει να την ξεπεράσουν μόνοι τους.

Παράλληλα το πλήθος παραμένει στους δρόμους με την αστυνομία να κάνει χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αγκίμ Νούχιου, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, έκανε λόγο για προσπάθεια ανάκτησης του ελέγχου τόσο μέσα όσο κι έξω από τη Βουλή, λέγοντας πως η αστυνομία έχει λάβει τις σχετικές εντολές.

Ο υπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης πρόσθεσε πως η αστυνομία κάνει χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης ώστε να ανοίξει δρόμο για τους βουλευτές για να μπορέσουν να βγουν από τη Βουλή.

Λίγο νωρίτερα ο Νίκολα Γκρούεφσκι κάλεσε τον κόσμο να δείξει αυτοσυγκράτηση.

Ο πρόεδρος Ιβάφοφ αρνήθηκε να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζάεφ, για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού με κόμματα της αλβανικής μειονότητας, με το σκεπτικό ότι απειλείται η εθνική κυριαρχία της χώρας.

Η πΓΔΜ είναι χωρίς κυβέρνηση από το 2015 όταν η χώρα βυθίστηκε σε πολιτικό χάος μετά την αποκάλυψη σκανδάλου με «παγιδευμένες» επικοινωνίες και υποκλοπές που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης του VMRO-DPMNE.

Οι εκλογές διενεργήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2016, ωστόσο δεν προέκυψε κυβέρνηση.

Νωρίτερα την Πέμπτη οπαδοί του VMRO -DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι εισέβαλαν εξαγριωμένοι στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ έπειτα από την εκλογή προέδρου του Κοινοβουλίου αλβανικής καταγωγής από τους Σοσιαλδημοκράτες. Αποτέλεσμα αυτής της εισβολής ήταν να τραυματιστούν τουλάχιστον 4 άτομα ανάμεσά τους και ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Ζόραν Ζάεφ.

Ο Ταλάτ Τζαφέρι, είναι ο πρώτος Αλβανός πρόεδρος Βουλής στη χώρα από τότε που η ΠΓΔΜ έγινε ανεξάρτητη από την άλλοτε Γιουγκοσλαβία το 1991.

Η ΠΓΔΜ το 2001 παραλίγο να οδηγηθεί σε εμφύλιο πόλεμο έπειτα από εξέγερση της μειονότητας των Αλβανών, οποίος απετράπη με διεθνείς παρεμβάσεις.

This is the scene at the Macedonia parliament building after the election of an ethnic Albanian speakerpic.twitter.com/Hcgq1wkdRy

— Breaking911 (@Breaking911) 27 Απριλίου 2017

Keywords
Τυχαία Θέματα