Ο ΟΗΕ αποποιείται κάθε ευθύνη για τον έλεγχο του σημαντικότερου αεροδρομίου της Υεμένης

Τα Ηνωμένα Έθνη αποποιήθηκαν σήμερα Παρασκευή κάθε ευθύνη για τον έλεγχο του σημαντικότερου αεροδρομίου της Υεμένης, απορρίπτοντας την προτροπή της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας προς τον διεθνή οργανισμό να αναλάβει πρωτοβουλία για αυτό.

Η συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας η οποία έχει εμπλακεί στον πόλεμο στην Υεμένη ζήτησε χθες Πέμπτη από τον ΟΗΕ να αναλάβει τον έλεγχο του αεροδρομίου

στην πρωτεύουσα Σαναά, το οποίο ελέγχεται από την αντίπαλη πλευρά, το σιιτικό ένοπλο κίνημα των Χούθι και μονάδες του στρατού που δηλώνουν πίστη στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, όπως μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Η Υεμένη συνεχίζει να σπαράσσεται από τον πόλεμο καθώς η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από το Ριάντ, προσπαθεί να αποσπάσει εδάφη που ελέγχουν οι Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιτρέψουν τη μεταφορά και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας διαμέσου του αεροδρομίου.

Το αεροδρόμιο «δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ», δήλωσε ο Ντουζαρίτς σε δημοσιογράφους. «Τα εμπόλεμα μέρα έχουν την ευθύνη να εγγυηθούν την προστασία των αμάχων και την πρόσβασή τους στην ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης αυτής (που μεταφέρεται) μέσω του εναέριου χώρου (της Υεμένης) και του αεροδρομίου (στη Σαναά)», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι Χούθι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Υεμένης, αλλά η σαουδαραβική Πολεμική Αεροπορία ελέγχει τον εναέριο χώρο. Για να ανοίξει ξανά, θα χρειαζόταν να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στους αντιμαχόμενους, οι οποίοι αλληλοκατηγορούνται για την ανθρωπιστική καταστροφή στη χώρα — μια από τις χειρότερες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο λιμός και οι ασθένειες σαρώνουν τον άμαχο πληθυσμό ενώ ο πόλεμος, η τελευταία φάση του οποίου διαρκεί δύο χρόνια, υπολογίζεται ότι έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο Ντουζαρίτς διευκρίνισε ότι δεν έχει ενημερωθεί για την επίδοση επίσημου αιτήματος από τη συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στον ΟΗΕ για την ανάληψη του ελέγχου του αεροδρομίου.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με την κυβέρνηση της Υεμένης και τη συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και τασσόμαστε υπέρ του να ανοίξει ξανά ο εναέριος χώρος της Υεμένης στην περιοχή του αεροδρομίου για να γίνονται ανθρωπιστικές πτήσεις», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα