Κομισιόν: Τη συνεισφορά της νεολαίας στην ειρήνη

Η «νεολαία οικοδομεί την ειρήνη» είναι το σύνθημα των φετινών εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, στους οποίους συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι εορτασμοί εστιάζουν στη συνεισφορά των νέων ανθρώπων στην πρόληψη των συγκρούσεων, στην ένταξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την βιώσιμη ειρήνη.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τίμπορ Νάβρατσιτς, υπεύθυνος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό ανέφερε ότι «μπορούμε να επιτύχουμε βιώσιμη ειρήνη και να οικοδομήσουμε συνεκτικές και ανθεκτικές κοινωνίες, μόνο αν εργαστούμε

όλοι μαζί».

Συνέχισε, λέγοντας ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν δείξει ότι είναι πρόθυμοι να επιδείξουν αλληλεγγύη και να συνδράμουν στις τοπικές τους κοινωνίες. «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ενέργεια», είπε ο κ. Νάβρατσιτς.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Νέβεν Μίμιτσα, αρμόδιος για τη Διεθνή Συνεργασία και Ανάπτυξη, ανέφερε ότι οι νέοι άνθρωποι βρίσκονται στο επίκεντρο της ανάπτυξης. «Ο στόχος μας είναι να τους ενδυναμώσουμε για να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο» είπε, και πρόσθεσε ότι χάρη στη στήριξη της ΕΕ, σχεδόν 14 εκ. περισσότερα αγόρια και κορίτσια έλαβαν βασική εκπαίδευση την τελευταία δεκαετία.

Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους νέους ανθρώπους ως πρωτεργάτες στην οικοδόμηση ειρήνης και στην αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού, είπε ο κ. Μίμιτσα, κάνοντας ειδική αναφορά στην πρωτοβουλία ‘One Young World Peace Ambassadors’ η οποία ξεκίνησε σήμερα.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει αναφορά στις διάφορες πρωτοβουλίες μέσω των οποίων αποσκοπεί στη στήριξη της νεολαίας, όπως το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης που δίνει την ευκαιρία σε νέους μεταξύ 18 και 30 ετών να λάβουν μέρος σε μια σειρά από δράσεις αλληλεγγύης στην ΕΕ.

Από την έναρξή του, τον περασμένο Δεκέμβριο, στο Σώμα εγγράφησαν πάνω από 34 χιλιάδες νέοι και εκατοντάδες εξ αυτών έχουν ήδη ξεκινήσει τα projects τους, αναφέρεται.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι το 2017 εορτάζεται η 30η επέτειος του προγράμματος Erasmus, το οποίο έδωσε μέχρι σήμερα την ευκαιρία σε 9 εκ. ανθρώπους να σπουδάσουν, να εκπαιδευτούν, να προσφέρουν εθελοντική εργασία ή να αποκτήσουν επαγγελματική πείρα στο εξωτερικό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα