Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Σαμοθράκη – Κυβερνητικό κλιμάκιο στο νησί (εικόνες – video)

Εικόνες αποκάλυψης από τη ΣαμοθράκηΠλημμύρες και κατολισθήσεις προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση στο νησίO δήμος Σαμοθράκης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά από τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η Σαμοθράκη λόγω των εκτεταμένων καταστροφών που προκάλεσε η σφοδρή καταιγίδα.

Συγκεκριμένα, η έντονη βροχόπτωση και η σφοδρή καταιγίδα που έχει πλήξει την Σαμοθράκη από το βράδυ της Δευτέρας έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές, πλημμύρες και κατολισθήσεις στο νησί.

Από τους ορμητικούς χείμαρρους και τον ασυνήθιστο όγκο νερού

που έπεσε στην Σαμοθράκη με αποτέλεσμα να υπερχειλίσουν ρέματα και να μετατραπεί το νησί σε ποτάμι, εκθεμελιώθηκε και υποχώρησε η γέφυρα στην Επαρχιακή Οδό Καμαριώτισσας-Λακκώματος που συνδέει πλήθος χωριών και κυρίως τα νότια του νησιού με την υπόλοιπη περιοχή, παρασύρθηκαν και διαλύθηκαν δρόμοι, υποχώρησαν μαντρότοιχοι σπιτιών και πλημμύρισαν με τεράστιο όγκο νερού το Δημαρχείο, το Κέντρο Υγείας, πλήθος σπιτιών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το e-evros.gr, η έντονη βροχόπτωση είχε ξεπεράσει τα 210 χιλιοστά χτες το βράδυ , ενώ σημειώθηκαν και κατολισθήσεις σε όλο το οδικό δίκτυο, καθιστώντας επικίνδυνη την κυκλοφορία.

Στο σημείο μεταβαίνουν με πλοίο προς ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ένα ερπυστριοφόρο της Πυροσβεστικής και δύο χωματουργικά μηχανήματα του Στρατού.

O δήμος Σαμοθράκης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά από τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και κάθε διαδρομή με το αυτοκίνητο. Παράλληλα ενημέρωσε πως σήμερα τα σχολεία του νησιού θα παραμείνουν κλειστά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συχνές είναι οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ενώ προβλήματα παρουσιάζονται και στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που καθιστούν την επικοινωνία σε πολλές περιπτώσεις αδύνατη.

Οι έντονες καταιγίδες θα συνεχιστούν και σήμερα σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού, ενώ η κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει όλον τον Έβρο.


Κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη στην περιοχή – Σύσκεψη για την αντιμετώπιση των καταστροφών

Μετέβη άμεσα στη Σαμοθράκη κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιάννη Καπάκη και τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργο Δέδε, το οποίο συνοδεύεται από στελέχη των Υπηρεσιών, καθώς και από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να επιθεωρήσουν και να συντονίσουν τις ενέργειες για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκλήθηκαν από την χθεσινοβραδινή εκδήλωση σφοδρών βροχοπτώσεων στην περιοχή.

Έχει ήδη καταφθάσει στο νησί ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Πέτροβοτς, με κλιμάκια της Περιφέρειας για εκτίμηση της κατάστασης στο νησί.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στη Σαμοθράκη θα βρεθεί, τις μεσημεριανές ώρες και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Τόσκας.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, παρουσία των Δέδε, Καπάκη και υπηρεσιακών παραγόντων, για την άμεση αντιμετώπιση των καταστροφών.

Καθ’ οδόν για το νησί βρίσκεται και ο υπουργός Υποδομών, κ. Χρήστος Σπίρτζης.

Ήδη έχουν μεταβεί στο νησί κλιμάκιο πυροσβεστικής και ΕΜΑΚ, μηχανήματα της πυροσβεστικής και του στρατού με χειριστές και ανώτερα στελέχη. Καθ’ οδόν βρίσκεται από τη Θεσ/νίκη και ειδικό κλιμάκιο της ΕΜΑΚ με ειδικό εξοπλισμό.

Προτεραιότητα είναι ο καθαρισμός του Κέντρου Υγείας.

Καθ’ οδόν βρίσκονται και ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ, κ. Παπαευσταθίου και ο αναπλ. ΓΓ Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, κ. Βαρδάρος.

Με εντολή των Γενικών Γραμματέων θα γίνει άμεση καταγραφή των κατοικιών και διαμονή των κατοίκων σε καταλύματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα