Νίκος Ανδρουλάκης στο altsantiri.gr: Ν’ ανατρέψουμε τον μικρό δικομματισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

Επιμέλεια: Μανώλης Καλουδάς

Το όραμά του για τον νέο φορέα της Κεντροαριστέρας παρουσιάζει στο altsantiri.gr ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη αρχηγού στις 12 Νοεμβρίου. Ο 38χρονος πολιτικός μηχανικός, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ από το 2014 με το ψηφοδέλτιο της Ελιάς, δηλώνει την πίστη του στον χώρο της κεντροαριστεράς και μιλά για ένα «δημιουργικό σοκ, το οποίο θα περιλαμβάνει αλλαγή γενιάς και κυρίως νοοτροπίας».

Σε

ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Νέα Δημοκρατία, ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε πως «είναι θέμα αρχής η όποια κυβερνητική συνεργασία να βασίζεται σε μία προγραμματική συμφωνία και να μην είναι μία ευκαιριακή συναλλαγή εξουσίας με μοίρασμα Υπουργείων και κρατικών θέσεων».

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, υποψήφιος για την αρχηγία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, ζήτησε – με αφορμή σχετική ερώτηση – τον έλεγχο των οικονομικών όλων των κομμάτων, ενώ δεν θέλησε να κάνει πρόβλεψη για την ημερομηνία των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Στόχος του, εφόσον εκλεγεί αρχηγός του νέου φορέα, είναι η ανατροπή του «μικρού δικομματισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ».

Αναλυτικά, τα όσα είπε:

Γιατί διεκδικείτε την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς; Γιατί κάποιος να ψηφίσει εσάς και όχι κάποιον άλλον υποψήφιο;

Αποφάσισα να είμαι υποψήφιος γιατί πιστεύω ότι στον χώρο της Κεντροαριστεράς χρειαζόμαστε ένα δημιουργικό σοκ, το οποίο θα περιλαμβάνει αλλαγή γενιάς και κυρίως νοοτροπίας. Να αποδείξουμε στους απογοητευμένους προοδευτικούς πολίτες που μας εγκατέλειψαν στο παρελθόν ότι μάθαμε από τα λάθη μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να μας εμπιστευτούν ξανά Η χώρα μας χρειάζεται ένα θεσμικό κόμμα, το οποίο σέβεται το κράτος και τους θεσμούς, σέβεται τους πολίτες, σέβεται τα μέλη του. Ένα κόμμα το οποίο κινείται με διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών του.
Όπου οι νέοι συμμετέχουν ουσιαστικά στις αποφάσεις και δεν χρησιμοποιούνται ως το νέο κάδρο παλαιών συστημάτων εξουσίας. Ένα κόμμα το οποίο να μπορεί να απαντήσει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες σήμερα με ειλικρίνεια και ρεαλισμό. Στόχος μου είναι ο νέος φορέας που θα δημιουργήσουμε να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Φοβάστε για την εγκυρότητα της διαδικασίας της ψηφοφορίας; Πιστεύετε ότι η συμμετοχή θα είναι μεγάλη; Με πόσες χιλιάδες ψήφους θα χαρακτηρίζατε αυτές τις εκλογές ως επιτυχημένες;

Η Επιτροπή υπό την προεδρεία του Καθηγητή κ. Αλιβιζάτου που είναι υπεύθυνη για τις διαδικασίες αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για το αδιάβλητο της ψηφοφορίας. Οφείλουμε όλοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στις επικείμενες εκλογές. Για να γίνει αυτό πρέπει να πολιτικοποιήσουμε την προεκλογική εκστρατεία, να καταθέσει ο κάθε υποψήφιος την πρότασή του και να υπάρξει ένας δημιουργικός διάλογος. Προσωπικά στόχος μου είναι να μιλήσω και κυρίως να ακούσω όσους περισσότερους πολίτες μπορώ.

Ποια είναι η θέση σας σχετικά με το ενδεχόμενο μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ;

Είναι πολύ πρόωρο να συζητάμε το ενδεχόμενο μίας κυβερνητικής συνεργασίας από τώρα. Ο λαός μέσω των εκλογών είναι αυτός που μπορεί να καθορίσει τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι θέμα αρχής για εμένα η όποια κυβερνητική συνεργασία να βασίζεται σε μία προγραμματική συμφωνία και να μην είναι μία ευκαιριακή συναλλαγή εξουσίας με μοίρασμα Υπουργείων και κρατικών θέσεων.

Πώς οραματίζεστε τον νέο φορέα που θα σχηματιστεί από το προσεχές Συνέδριο; Θα υπάρχει κοινή γραμμή για όλους ή το κάθε κόμμα / τάση θα έχει τη δυνατότητα διαφοροποίησης;

Εδώ και δυο χρόνια που τέθηκε αρχικά το θέμα υποστηρίζω σταθερά ότι θα έπρεπε πρώτα να ιδρυθεί ο νέος φορέας, στη συνέχεια να αποσαφηνιστεί το ιδεολογικό του στίγμα και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, να συγκροτηθούν τα εσωτερικά όργανα και, μόνο στο τέλος, αυτής της διαδικασίας να έχουμε την εκλογή του νέου προέδρου. Με αυτό το τρόπο θα είχαμε λύσει τέτοια ζητήματα ήδη. Δυστυχώς, τα κόμματα που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, με την εξαίρεση της ΔΗΜΑΡ, ήταν υπέρ του πολυκομματικού μοντέλου λειτουργίας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, έχουμε και το ιταλικό παράδειγμα της ΕΛΙΑΣ που ξεκίνησε ως πολυκομματικός φορέας αρχικά για να καταλήξει σε ένα ενιαίο κόμμα, το σημερινό PD. Ελπίδα μου είναι ότι το ενδιαφέρον του κόσμου για το νέο εγχείρημα θα μεταφραστεί σε μια μαζική συμμέτοχη που θα προσδώσει την απαραίτητη νομιμοποίηση στον επόμενο πρόεδρο να προχωρήσει σε ιδρυτικό συνέδριο της παράταξης. Για το λόγο αυτό πιστεύω πως στο Ιδρυτικό Συνέδριο της παράταξης μας θα πρέπει να εκλεγεί ένα κεντρικό όργανο, απευθείας από τους συνέδρους, το οποίο θα έχει την ευθύνη λειτουργίας του νέου φορέα μαζί με τον Πρόεδρο. Οι αποφάσεις του οργάνου αυτού θα πρέπει να είναι δεσμευτικές για όλους.

Με τη δημιουργία του νέου φορέα αρκετός κόσμος ρωτά τι θα γίνει με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ; Υπάρχει κάποια πρόβλεψη σχετικά με το πώς θα εξυπηρετούνται στο μέλλον τα δάνεια;

Όλα τα δάνεια θα συνεχίσουν να αποπληρώνονται κανονικά όπως γίνεται και σήμερα. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί ο ελληνικός λαός με αυτό το βάρος. Ο νέος φορέας άλλωστε δεν δημιουργείται στο κενό, υπάρχει θεσμική συνέχεια. Πρέπει όμως να δούμε το ζήτημα των οικονομικών των κομμάτων συνολικότερα. Επιβάλλεται να υπάρξει διαφάνεια και λογοδοσία όπως είναι και το αίτημα της κοινωνίας εδώ και χρόνια. Να ελεγχθούν τα οικονομικά όλων των κομμάτων και να δούμε που πάνε αυτά τα χρήματα.

Πότε προβλέπετε εθνικές εκλογές και ποιο ποσοστό θα κρίνατε ως ικανοποιητικό;

Η παρούσα κυβέρνηση αποδεικνύεται κάθε μέρα όλο και πιο επιζήμια για τη χώρα μας. Το πότε θα γίνουν θα εξαρτηθεί από τον εάν ο πρωθυπουργός αντιμετωπίσει ακραίες κοινωνικές αντιδράσεις και επιλέξει να πετάξει λευκή πετσέτα ή επιλέξει να μεταφέρει την ευθύνη των επιλογών τους στους πολίτες όπως έκανε και το 2015. Στόχος δικός μας πρέπει να είναι αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η εκλογή Προέδρου για το νέο φορέα να ξεκινήσει η διαμόρφωση ενός προοδευτικού προγράμματος, με σαφείς και καθαρές λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει o ελληνικός λαός για να ανατρέψουμε τον μικρό δικομματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Έχετε σκεφτεί πώς θα ονομάσετε τον νέο φορέα σε περίπτωση που αναδειχθείτε νικητής;

Όπως σας είπα προηγουμένως στόχος μου είναι η διαμόρφωση ενός κόμματος που θα λειτουργεί θεσμικά και καταστατικά. Αποφάσεις όπως το όνομα, καθώς και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του κόμματος πρέπει να διαμορφωθούν συλλογικά στο Ιδρυτικό Συνέδριο της παράταξής μας και όχι με βάση μία προσωπική απόφαση του όποιου αρχηγού.

Διαβάστε επίσης:

Καμίνης στο altsantiri.gr: Αυτόνομη παράταξη χωρίς διλήμματα συνεργασιών με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ

Μανιάτης στο altsantiri.gr: Δεν νοείται νέα παράταξη χωρίς αλλαγή ηγεσίας

Πόντας στο altsantiri.gr: Η κεντροαριστερά πρέπει να γίνει δύναμη διακυβέρνησης

Γάτσιος στο altsantiri.gr: Σταλινικό απολίθωμα ο ΣΥΡΙΖΑ – Συνεργασία υπό αυστηρούς όρους με ΝΔ

Τζιώτης στο altsantiri.gr: Το ΠΑΣΟΚ κατρακύλησε γιατί πήγε Δεξιά

Keywords
Τυχαία Θέματα