Νέα «βέλη» από Εισαγγελείς κατά κυβέρνησης: Προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης

Νέες αιχμές από την Ένωση Εισαγγελέων και Ένωση Διοικητικών Δικαστών κατά της κυβέρνησηςΈνωση Διοικητικών Δικαστών: Να μην εφαρμοστεί η μείωση στις συντάξειςΔιαμαρτυρία και από την Ένωση Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών Ελλάδος και Λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του ΚράτουςΣεβαστίδης: H δικαστική ανεξαρτησία δεν απονέμεται ως προσωπικό προνόμιο στους δικαστικούς

Χειραγώγηση της δικαιοσύνης καταγγέλλει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας, αφήνοντας νέες αιχμές κατά της κυβέρνησης μετά την πρόσφατη κόντρα μεταξύ

των δικαστών και του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή με «φόντο» τα πόθεν έσχες.

Δείτε επίσης: Σύγκρουση Κοντονή με τον πρόεδρο του ΣτΕ, με «φόντο» τα πόθεν έσχες δικαστών

Αναλυτικότερα, σε ψήφισμά τους μετά την ετήσια Γενική Συνέλευση οι εισαγγελείς επισημαίνουν ότι «η άσκηση δημόσιας κριτικής σε δικαστικές αποφάσεις, όταν αυτή αποσκοπεί στη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, όπως και κάθε προσπάθεια που τείνει προς το σκοπό αυτό, δεν προάγει τις αρχές του κράτους δικαίου και καταδεικνύει μία δημοκρατία που νοσεί και δεν εμπνέει ούτε ενθαρρύνει τους πολίτες της στο σεβασμό των θεσμών της».

To πλήρες κείμενο του ψηφίσματος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος:

«1) ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ τους Έλληνες πολίτες ότι θεσμική αποστολή αλλά και καθήκον των εισαγγελικών λειτουργών, ως θεματοφυλάκων του Συντάγματος και της νομιμότητας, είναι η πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων,

2) ΠΡΟΤΡΕΠΟΥΝ την Πολιτεία και εμπράκτως να επιβεβαιώσει την στρεφόμενη προς την ανωτέρω κατεύθυνση βούλησή της, ενισχύοντας και θωρακίζοντας τον εισαγγελικό κλάδο με κάθε πρόσφορο μέσο προς αυτό το σκοπό, σεβόμενη τη συνταγματικά κατοχυρωμένη θεσμική αυτοτέλεια και λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των λειτουργών του,

Δείτε επίσης: Νέα «πυρά» Κοντονή: O πρόεδρος του ΣτΕ ξεπέρασε κάθε όριο με την άδικη φρασεολογία

3) ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΝ ότι η άσκηση δημόσιας κριτικής σε δικαστικές αποφάσεις, όταν αυτή αποσκοπεί στη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, όπως και κάθε προσπάθεια που τείνει προς το σκοπό αυτό, δεν προάγει τις αρχές του κράτους δικαίου και καταδεικνύει μία δημοκρατία που νοσεί και δεν εμπνέει ούτε ενθαρρύνει τους πολίτες της στο σεβασμό των θεσμών της,

4) ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΟΥΝ το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος να αναλάβει όλες τις αναγκαίες δράσεις, για την ανάδειξη και ικανοποίηση των προτάσεων και αιτημάτων του κλάδου».

Ένωση Διοικητικών Δικαστών: Να μην εφαρμοστεί η μείωση στις συντάξεις

Αντισυνταγματικές χαρακτηρίζει τις μειώσεις των συντάξεων των δικαστών η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, σε ψήφισμα της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μελών της, και ζητεί να ανακληθεί και να μην εφαρμοστεί εφεξής η μείωση που επέφερε στις συντάξεις ο νόμος 4387/2016.

Δείτε επίσης: Στήριξη Τζανακόπουλου προς Κοντονή: Η δικαιοσύνη τσακώθηκε μόνη της (video)

Όπως αναφέρει «η συνολική μείωση (σωρευτικά από της εφαρμογής των μνημονίων) των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών ανέρχεται σε ποσοστό 74% περίπου» και προσθέτει ότι «είναι αντισυνταγματική, αφού θίγει προδήλως τον πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος».

Η Ένωση ζητεί να ανακληθεί και να μην εφαρμοστεί εφεξής η μείωση που επέφερε το άρθρο 13 του ν. 4387/2016, με την μορφή της αναστολής και να διαμορφωθεί ένα νέο συνολικό συνταξιοδοτικό πλαίσιο, που να παρέχει σε όλους τους συνταξιούχους τη δυνατότητα να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Και οι διοικητικοί δικαστές καταλήγουν στο ψήφισμα τους: «Προειδοποιούμε ότι θα διεκδικήσουμε με κάθε μορφής νόμιμη, συνδικαλιστική και άλλη, δράση την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών».

Δείτε επίσης: Πρόεδρος Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: Έγινε επίθεση υπουργών κατά της Δικαιοσύνης

Διαμαρτυρία και από την Ένωση Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών Ελλάδος και Λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Παράλληλα, αντισυνταγματικές χαρακτηρίζει τις μειώσεις των συντάξεών τους και η Ένωση Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών Ελλάδος και Λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σε ψήφισμά της μετά τις εργασίες της ετήσιας γενικής συνέλευσής των μελών της, και απαιτούν να ανακληθεί και να μην εφαρμοστεί εφεξής η μείωση αλλά και να πραγματοποιηθεί η αναπροσαρμογή των συντάξεων.

Παράλληλα, η εν λόγω Ένωση ζητεί να εφαρμοστούν οι αποφάσεις των Ολομελειών του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων των δικαστών.

Σεβαστίδης: H δικαστική ανεξαρτησία δεν απονέμεται ως προσωπικό προνόμιο στους δικαστικούς

Παράλληλα, αιχμές για απόπειρες της κυβέρνησης να περιορίσει την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος άφησε και ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης.

Ο κ. Σεβαστίδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισήμανε ότι η δικαστική ανεξαρτησία δεν απονέμεται ως προσωπικό προνόμιο στους δικαστικούς, δεν είναι δηλαδή προϊόν χάρης ή συναλλαγής, αλλά αποτελεί εγγύηση προς όφελος του λαού και του κράτους.

Τόνισε ότι συνέπεια του περιορισμού της δικαστικής εξουσίας είναι πάντοτε η αύξηση της κυβερνητικής αυθαιρεσίας, ανεξάρτητα από το εάν η υπονόμευση των δικαστών γίνεται μέσω λεκτικής απαξίωσης ή με ωμές πράξεις.

Ο κ. Σεβαστίδης υπογράμμισε ότι η τάση για πολιτικές παρεμβάσεις στην δικαστική εξουσία είναι ένα φαινόμενο με παγκόσμιες διαστάσεις, παραθέτοντας πως παραδείγματα τις εξελίξεις στην Πολωνία και την Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα