Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχέσεων Ελλάδας – Συρίας

O πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ελλάδας και επικεφαλής της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Μανδρίνος και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δαμασκού, Ερφάν Νταρκάλ (Erfan Darkal), υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο θα φέρει τη σφραγίδα της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας και αφορά την

ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχέσεων με την Ελλάδα.

«Είναι η πρώτη φορά που υπογράφεται μια τέτοια συνεργασία με την Ελλάδα, που αποτελεί πύλη για την υπόλοιπη Ε.Ε. και παρά το γεγονός ότι αποτελεί μια φιλική χώρα προς εμάς» δήλωσε ο κ. Νταρκάλ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την θετική αυτή εξέλιξη.

Στους άμεσους στόχους του Μνημονίου Συνεργασίας, είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσης στο επιχειρείν των δύο χωρών, η πραγματοποίηση επιχειρηματικών αποστολών, ώστε οι δύο πλευρές να γνωριστούν από την αρχή, ανέφερε ο κ. Μανδρίνος, προσθέτοντας ότι οι τομείς που μπορούν να συνεργαστούν οι δύο χώρες είναι κυρίως ο τουρισμός, το εμπόριο, οι εξαγωγές, η ναυτιλία και οι κατασκευές.

Ο κ. Νταρκάλ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, επισήμανε ότι η Συρία διανύει περίοδο ειρήνης, με την ανοικοδόμηση στη χώρα να έχει τεθεί σε γραμμή αφετηρίας και την οικονομία να περνά σε θετικό πρόσημο. «Οι βασικές πόλεις στη Συρία είναι απολύτως ασφαλείς για τους Έλληνες και άλλους επιχειρηματίες» επισήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «αστάθεια παρατηρείται μόνο στα σύνορα με Τουρκία και Ιράκ».

Επισήμανε ότι το Εμπορικό Επιμελητήριο Δαμασκού αριθμεί σήμερα 16.000 μέλη και τόνισε ότι στη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων, την περίοδο 2011-2016, η περιοχή των 7 εκ. ανθρώπων δεν έχασε σε μεγάλο βαθμό στον τομέα της επιχειρηματικότητας, «αφού στο 85% ήταν ασφαλής». Όμως, όπως είπε, αυτό δεν είναι κάτι που συνέβη και σε άλλες περιοχές της Συρίας και υπογράμμισε ότι «στο Χαλέπι πολλές επιχειρήσεις έπαψαν τη λειτουργίας τους, άλλες λεηλατήθηκαν και πωλήθηκαν σε επιχειρηματίες της Τουρκίας».

Πρόσκληση στους έλληνες επιχειρηματίες να μην «χάσουν την χρυσή ευκαιρία» και να «πατήσουν πρώτοι πόδι στην Συρία για επενδύσεις» απηύθυνε από την πλευρά του το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δαμασκού, Mhd. Abulhuda alLaham, αντιπρόσωπος πολλών ευρωπαϊκών εταιρειών στη Συρία.

«Η χώρα είναι πανέτοιμη να χτίσει με υλικά και εργασίες» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θέλουμε οι Έλληνες να είναι οι πρώτοι επιχειρηματίες στη χώρα». Υποσχέθηκε μάλιστα, ότι η χώρα είναι έτοιμη να διευκολύνει τους επενδυτές με ευνοϊκά μέτρα, όπως μείωση φορολογίας, ιδίως στους Έλληνες επιχειρηματίες.

Έκανε γνωστό ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση της Συρίας άναψε το πράσινο φως στους επιχειρηματίες της χώρας, οι οποίοι πλέον μπορούν να αγοράζουν μεταχειρισμένα μηχανήματα βιομηχανίας. «Αν υπάρχουν τέτοια στην Ελλάδα, σύριοι επιχειρηματίες τα αγοράζουν χθες» υπογράμμισε ο κ. Νταρκάλ και πρόσθεσε ότι «υπάρχει και δυνατότητα σύμπραξης των επιχειρηματιών των δύο χωρών, με τη δημιουργία μικτών επιχειρήσεων».

Οι δύο εκπρόσωποι του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δαμασκού αναφέρθηκαν εξάλλου, και στην λειτουργία της Διεθνούς Έκθεσης στην περιοχή φέτος, ύστερα από οκτώ χρόνια αδράνειας, λόγω των πολεμικών γεγονότων στη χώρα.

Στην εκδήλωση, παρευρέθηκε και ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, που έχει αναλάβει ειδικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών, Τουρισμού και Ναυτιλίας και μεταξύ άλλων υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει γνωστή ως προορισμός η Θεσσαλονίκη.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα