Προαναγγελία Κοντονή: Ανοίγει η συζήτηση για την ιατρικώς υποβοηθούμενη ευθανασία

Απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης σε ερώτηση του Σταύρου ΑμυράΣε διαβούλευση το προσεχές διάστημα θα τεθεί το “φλέγον” ζήτημα της εθελούσιας ευθανασίαςΔιαστάσεις στο θέμα της ευθανασίας είχε δώσει η υπόθεση του Αλέξανδρου ΒέλλιουΤι προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας για την “ανθρωποκτονία με συναίνεση”

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χαλκιαδάκης

Ορθάνοιχτο άφησε, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, το ενδεχόμενο να εξεταστεί το ζήτημα της ευθανασίας. Απαντώντας σε ερώτηση του

βουλευτή, Σταύρου Αμυρά, ο κ. Κοντονής, σημειώνει πως το θέμα θα τεθεί σε διαβούλευση το προσεχές διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, εάν ανοίξει το θέμα της εθελούσιας ευθανασίας, θα αποτελέσει νέο “επεισόδιο” στην πολύκροτη κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας που ξεκίνησε με το μάθημα των θρησκευτικών και συνεχίστηκε με τα “ακανθώδη“, για την Ιεραρχία, ζητήματα: του συμφώνου συμβίωσης, της ταυτότητας φύλου, και της αποτέφρωσης των νεκρών.

Δείτε επίσης: Έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου για τα Θρησκευτικά

Άνθιμος: «Ντροπής πράγματα» το να μπουν κεφάλαια για άλλες θρησκείες στα θρησκευτικά (audio)

Δείτε επίσης: «Η θέση της Εκκλησίας δεν δέχεται αλλαγές», είπε ο Ιερώνυμος για τον νόμο ταυτότητας φύλου

Δείτε επίσης: Αποτέφρωση, προσφυγικό και επισκέψεις μητροπολιτών στα σχολεία συζητήθηκαν στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο

Σημειώνεται πως το μεγάλο θέμα της ευθανασίας είχε πάρει διαστάσεις με αφορμή την υπόθεση του δημοσιογράφου, Αλέξανδρου Βέλλιου, τον Σεπτέμβριο του 2016.

Δείτε επίσης: Εισαγγελική έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του δημοσιογράφου Αλ. Βέλλιου

Εν προκειμένω, ο Σταύρος Κοντονής, το φλέγον ζήτημα, άνοιξε ξανά με ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού, Σταύρου Αμυρά, η οποία κατατέθηκε στις 20 Μαρτίου και η απάντηση του κ. Κοντονή έχει ημερομηνία 16 Οκτωβρίου 2017.

Στην απάντησή του, λοιπόν, ο κ. Κοντονής αποκάλυψε ότι το θέμα της ευθανασίας θα τεθεί σε διαβούλευση ενόψει του σχεδίου του νέου Ποινικού Κώδικα.

Επί της ουσίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν διευκρινίζει αν θα υπάρξει συγκεκριμένη ρύθμιση σχετικά με το ζήτημα της ευθανασίας. Ωστόσο, η διάθεση του να μην “κλείσει” το θέμα εκλαμβάνεται ως ένδειξη ότι το… ανοίγει.

Αναλυτικότερα: «Σε απάντηση της ερώτησής του κ. Γ. Αμυρά με θέμα “Η ευθανασία στην Ελλάδα”, σας γνωρίζουμε ότι την εν λόγω ερώτηση την είχαμε εγκαίρως διαβιβάσει στον Πρόεδρο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που είχε συσταθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αντικείμενο τη σύνταξη σχεδίου νέου Ποινικού Κώδικα, προκειμένου να τεθεί υπόψη των μελών της Επιτροπής. Το εν λόγω σχέδιο Ποινικού Κώδικα παραδόθηκε στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επισημαίνεται ότι θα τύχει σχετικής μελέτης και επεξεργασίας και από την πολιτική ηγεσία. Ο ερωτών βουλευτής θα έχει την δυνατότητα να συμμετάσχει στην επικείμενη διαβούλευση, με την ιδιότητα του βουλευτή αλλά και του Έλληνα πολίτη», αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Κοντονής.


Τι προβλέπει ο νόμος για το θέμα της ευθανασίας

Όσον αφορά το θέμα της ευθανασίας, στην Ελλάδα ο νόμος είναι σαφής. Ωστόσο, δεν ξεκαθαρίζεται κάπου στον Ποινικό Κώδικα ο όρος ευθανασία.

Ο νομοθέτης παραπέμπει στο άρθρο 300 που προβλέπεται ανθρωποκτονία με συναίνεση. Όπως και να έχει πρέπει να ερευνάται εάν ο θάνατος είναι αποτέλεσμα ενεργητικής ή παθητικής ευθανασίας, ανθρωποκτονίας από πρόθεση ή από αμέλεια ή από οίκτο. Στόχος είναι να κριθεί εάν συντρέχει λόγος αποκλεισμού του καταλογισμού σε άδικο.

Το άρθρο 300 αναφέρει: «όποιος αποφάσισε και εκτέλεσε ανθρωποκτονία ύστερα από σπουδαία και επίμονη απαίτηση του θύματος και από οίκτο για αυτόν που έπασχε από ανίατη ασθένεια τιμωρείται με φυλάκιση».

Εν ολίγοις, εξετάζεται η ύπαρξη ή μη ελαφρυντικού που στοχεύει στον υπολογισμό όσο το δυνατόν “αναλογικότερης” ποινής.

Keywords
Τυχαία Θέματα