«Με τους Πράσινους στην κυβέρνηση, η Γερμανία θα αλλάξει πολιτική έναντι της ΕΕ»

Την αλλαγή της γερμανικής πολιτικής έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προωθήσουν οι Πράσινοι εφόσον συμμετάσχουν στην επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη Φαίη Καραβίτη ο συμπρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων και επικεφαλής υποψήφιος για τις εκλογές Τζεμ Έζντεμιρ, τονίζοντας ωστόσο ότι και η Ελλάδα, όπως όλοι, θα πρέπει να κάνει τη δική της δουλειά και να εφαρμόσει

τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Σε ό,τι αφορά τις παραινέσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν προς τους συμπατριώτες του στην Γερμανία να μην ψηφίσουν τα κυβερνώντα κόμματα και τους Πράσινους, ο κ. Έζντεμιρ δήλωσε περήφανος για αυτό, καθώς, όπως είπε, το κόμμα του στηρίζει όλα όσα περιορίζει ο κ. Ερντογάν.

Με «πάρτι μακαρονάδας» και ζωντανή ιταλική μουσική στο κέντρο του Βερολίνου ολοκλήρωσαν νωρίτερα απόψε την προεκλογική τους εκστρατεία οι Γερμανοί Πράσινοι. Οι δύο κεντρικοί υποψήφιοι, Τζεμ Έζντεμιρ και Κάτριν Γκέρινγκ–Έκαρτ σέρβιραν στους υποστηρικτές του κόμματος – ένα πολύχρωμο πλήθος όλων των ηλικιών – πράσινα ζυμαρικά και μπίρα, γιορτάζοντας την ολοκλήρωση του προεκλογικού αγώνα σε μια εκλογική αναμέτρηση «πολύ κρίσιμη», όπως δήλωσε ο Τζεμ Έζντεμιρ, καθώς «για πρώτη φορά προσπαθεί να μπει στην Βουλή ένα κόμμα το οποίο ενδιαφέρεται για το από πού έρχεται κανείς και όχι για το προς τα πού πηγαίνει».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα μπορούσε να περιμένει η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη από μια γερμανική κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν οι Πράσινοι, ο Τζεμ Έζντεμιρ διευκρίνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει τη δουλειά της και τις μεταρρυθμίσεις της, αλλά από την άλλη πλευρά η Ευρώπη δεν θα λειτουργήσει χωρίς επενδύσεις στο μέλλον, στις υποδομές, στην ψηφιακή τεχνολογία, στην προστασία του περιβάλλοντος. «Αν συμμετέχουμε στην επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση, είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να αλλάξουμε την γερμανική πολιτική σε ό,τι αφορά την Ε.Ε.», δήλωσε και πρόσθεσε ότι υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία με τον Πρόεδρο Μακρόν. «Μας προτείνει π.χ. μια Ένωση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα ήθελα να αδράξουμε την ευκαιρία να εργαστούμε με τον Πρόεδρο Μακρόν και να διασφαλίσουμε ότι η Γερμανία θα συμβάλει στο μέλλον της ΕΕ. Περισσότερη Ευρώπη, πιο ισχυρή Ευρώπη, είναι προς το συμφέρον και της Γερμανίας» πρόσθεσε ο Γερμανός Πράσινος.

Ο κ. Έζντεμιρ, τουρκικής καταγωγής ο ίδιος, δεν διστάζει να αναφερθεί και στην στάση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζήτησε από τους συμπατριώτες του που ζουν στην Γερμανία να μην στηρίξουν τα κόμματα της κυβέρνησης ή τους Πράσινους. «Αν είχε συστήσει να μας ψηφίσουν, θα φοβόμασταν ότι κάτι δεν κάναμε σωστά. Είμαι περήφανος που έκανε αυτή την σύσταση, διότι εμείς είμαστε το κόμμα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες, όπως του λόγου και της έκφρασης», κατέληξε ο κ. Έζντεμιρ.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι Πράσινοι χάνουν μια μονάδα και περιορίζονται στο 7%, μεταξύ ωστόσο των πιθανών μετεκλογικών σεναρίων είναι και ο συνασπισμός «Τζαμάικα», από τα χρώματα των Χριστιανοδημοκρατών (μαύρο), των Φιλελεύθερων (κίτρινο) και των Πρασίνων (πράσινο).

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα