«Όσο η κρίση περνάει οι μάσκες πέφτουν», τόνισε ο Τσίπρας στο Yπουργικό Συμβούλιο (video)

Η εκτεταμένη μόλυνση και η επίσπευση του κυβερνητικού έργου στο επίκεντροΕπίσπευση και των προαπαιτούμενων που ζητούν οι δανειστές«Απορρύπανση χρειάζεται και το σύστημα ελέγχου μεταφοράς των καυσίμων στη θάλασσα»«Να υλοποιηθεί η μεγάλη πλειονότητα των προαπαιτούμενων της γ’ αξιολόγησης έως τον Νοέμβριο»«Δεν δεσμευτήκαμε σε θηριώδη και ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως έκαναν οι άλλοι», ανέφερε ο Τσίπρας

Στη σκιά της μόλυνσης του Σαρωνικού από την πετρελαιοκηλίδα του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας το Υπουργικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα,

τις προτεραιότητες της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα, με αιχμή την καθημερινότητα των πολιτών, περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, με ορίζοντα την οριστική μετάβαση της χώρας στην μεταμνημονιακή εποχή τον Αύγουστο του 2018.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στα όσα έχουν επιτευχθεί τα δυόμιση χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ στέλνοντας παράλληλα μηνύματα στις «Κασσάνδρες» που προέβλεπαν την απόλυτη καταστροφή.

Σημείωσε χαρακτηριστικά πως, παρά την καταστροφολογία από ορισμένα μέσα ενημέρωσης και από την αντιπολίτευση στο τέλος του 2017, η κυβέρνηση, με δεδομένη την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την επίτευξη των στόχων, θα διανείμει, όπως άλλωστε και πέρσι, κοινωνικό μέρισμα, ώστε να ανακουφιστούν οι ευάλωτες ομάδες.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως προτείνει στον ελληνικό λαό ένα μνημόνιο ελληνικής ιδιοκτησίας.

Αλλαγή θεσμικού πλαισίου

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη ρύπανση του Σαρωνικού χαρακτηρίζοντας την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη και υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος οι συνθήκες βύθισης του πλοίου.

«Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ρύπανσης είναι μία δύσκολη υπόθεση που απαιτεί την κινητοποίηση των συναρμόδιων φορέων» είπε ο Αλέξης Τσιπρας σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι έχουν κινητοποιηθεί τα απορρυπαντικά μέσα ενώ αναφέρθηκε και στις αλλαγές του θεσμικού πλαίσιου αδειοδότησης ελέγχου και της αυστηρής τήρησης των κανόνων αξιοπλοΐας.

«Η απορρύπανση δυστυχώς δεν είναι κάτι που πρέπει να το εξαντλήσουμε σε αυτές τις ώρες» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Έχουν γίνει πολλά βήματα από το Λιμενικό αλλά από ό,τι φαίνεται οι κηλίδες είναι βαθιές και χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια» και υπογράμμισε: «Στο θέμα αυτό δεν θα ενεργήσουμε με γνώμονα πρόσκαιρες εντυπώσεις αλλά με γνώμονα την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος όσο χρόνο και αν χρειαστεί αυτό».

Η χώρα βαδίζει προς το τέλος μιας σκληρής περιόδου

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως η χώρα βαδίζει προς το τέλος μίας σκληρής περιόδου που ξεκίνησε το 2010 και θα κλείσει τον Αύγουστο του 2018.

«Θα είναι το τέλος μίας περιόδου που δεν θα έρθει ως φυσικό επακόλουθο αλλά ως αποτέλεσμα μίας επίμονης διαπραγμάτευσης με σεβασμό στις θυσίες του λαού. Η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι ημερολογιακό ορόσημο. Είναι μία διαδικασία περάσματος στη θεμελίωση του ισχυρού κοινωνικού κράτους της εργασίας και της ανάπτυξης», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Για να προσθέσει, «τα έσοδα πάνε καλά γεγονός που θα μας επιτρέψει το τέλος
του έτους να αποδώσουμε κοινωνικό μέρισμα. Θετική έκπληξη αποτελεί και η πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ που εξασφαλίζει το σύστημα και το 2018 σε πείσμα διάφορων αδιόρθωτων που επιμένουν να καταστροφολογούν.

Θα τους απογοητεύουμε και φέτος όπως και πέρυσι. Ας τους αφήσουμε να εκτίθενται να γεμίζουν τα εξάστηλα τους με πηχυαίους τίτλους για νέα μέτρα το 2018. Όπως πέρυσι μιλούσαν με βεβαιότητα για την ενεργοποίηση του κόφτη το 2016», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μπούμερανγκ γυρνά η αντικυβερνητική προπαγάνδα

Αναφορικά με τις «Κασσάνδρες» υπογράμμισε: «Όλα αυτά υπέρ μας λειτουργούν. Διότι υπάρχει ένα όριο που όταν το ξεπεράσεις, η προκατειλημμένη αντικυβερνητική προπαγάνδα της αντιπολίτευσης και των δήθεν έγκυρων ΜΜΕ γυρνά μπούμερανγκ και στο τέλος της ημέρας γυρνά υπέρ μας. Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, έχει περάσει σε ένα άλλο επίπεδο.

Δεν λέμε ότι τελείωσε η κρίση αλλά ότι βρισκόμαστε στο σημείο που πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού.

Αναλυτικά για την πορεία της οικονομίας ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Οι δείκτες ζωτικών δραστηριοτήτων για την οικονομία, στους τομείς του τουρισμού, στις εξαγωγές και στη βιομηχανία καταγράφουν διαρκή άνοδο οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την ελληνική οικονομία. Η χώρα επέστρεψε στις αγορές χρήματος –έστω και σε δοκιμαστικό επίπεδο- μετά από αρκετά χρόνια», σημείωσε.

Πρόσθεσε δε, πως απόρροια αυτής της εικόνας είναι το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον με πολλά επενδυτικά σχέδια που προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς πάντα όμως με προσήλωση στο Σύνταγμα της χώρας και τους νόμους και με την προστασία της εργασίας και του περιβάλλοντος.

Ούτε επαίτες των ισχυρών, ούτε αναξιόπιστοι συνομιλητές

«Εργαζόμαστε στο έπακρο για να αξιοποιηθεί το θετικό μομέντουμ που διαμορφώνεται για την οικονομία. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα αξιοποιηθεί θετικά το μομέντουμ διότι στις δύσκολες στιγμές δεν αφήσαμε τη χώρα επί ξύλου κρεμάμενη», είπε ο πρωθυπουργός και αναφερθείς στο θέμα του χρέους είπε ότι η κυβέρνηση δεν το έβαλε στις ελληνικές καλένδες αλλά διεκδίκησε και πήρε μια λύση που κλειδώνει την βιωσιμότητα του.

Συμπλήρωσε επίσης, «δεν δεσμευθήκαμε σε θηριώδη και ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα όπως έκαναν οι άλλοι που έχουν το θράσος να υπόσχονται ότι θα τα μειώσουν. Αν είναι σε θέση να το κάνουν γιατί δεν το έκαναν όταν ήταν κυβέρνηση; Γιατί υπέγραφαν 4% και 4,4%;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων «το σημαντικό δεν είναι ότι πετύχαμε εφικτούς στόχους αλλά και ότι τους υλοποιούμε. Οι προηγούμενοι δεσμεύονταν σε υψηλούς στόχους αλλά δεν υλοποιούσαν ούτε το 1/4».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εικόνα της χώρας μας απέναντι στους εταίρους, τονίζοντας: «Δεν γίναμε επαίτες των ισχυρών ούτε αναξιόπιστοι συνομιλητές, δεσμευόμενοι σε στόχους που δεν υλοποιούμε. Έχουμε την εικόνα μίας κυβέρνησης που διαπραγματεύεται σκληρά για το λαό της αλλά όταν συμφωνεί σε στόχους τους υλοποιεί. Γι’ αυτό και η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο και αναξιόπιστο εταίρο έχει μεταβληθεί σε ισότιμο εταίρο που παίζει και ρόλο και απολαμβάνει τον σεβασμό των σημαντικότερων δυνάμεων».

Όσο η κρίση περνά, οι μάσκες πέφτουν

«Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν ικανοποιεί κάποιους γιατί έχουν σχέδιο και ιδεολογία ενός οπισθοδρομικού μπλοκ που στήριξε και συμμετείχε στις κυβερνήσεις του 2010-2014 που έκρυβε το αντικοινωνικό του μένος πίσω από τους δανειστές και τις απαιτήσεις τους», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Όμως όσο η κρίση περνά τόσο οι μάσκες πέφτουν και ξεκαθαρίζουν τα ιδεολογικά πρόσημα. Τα μέτρα που συγκρότησαν τον πυρήνα των μνημονίων αποτελούν και επίσημα σήμερα το πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ. Ήταν, είναι και θα είναι το πολιτικό της πρόγραμμα και σήμερα που όλοι αντιλαμβάνονται ότι βαδίζουμε στο τέλος των μνημονίων ο εκλεκτός αυτού του μπλοκ ρίχνει και το τελευταίο φύλλο συκής με ένα πρόγραμμα που δεν είναι τίποτε άλλο από μία συρραφή απαιτήσεων εκ μέρους των ακραίων δανειστών».

Συνεχίζοντας την κριτική του προς τη ΝΔ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι φέρνει ένα μνημόνιο, μετά το μνημόνιο, με τη διαφορά ότι «είναι ελληνικής ιδιοκτησίας, ένα σχέδιο που διανθίζεται με μία βαθιά αντικοινωνική και ελιτίστικη ρητορική όπως το μνημειώδες ότι η κοινωνική ισότητα είναι ασύμβατη με την ανθρώπινη φύση. Αυτή η ρητορική έρχεται σε μία περίοδο έκρηξης των ανισοτήτων», είπε για να υπογραμμίσει πως αυτή είναι μια βαθιά ιδεολογική μας αντίθεση.

«Εμείς εργαζόμαστε ενάντια στις ανισότητες ενώ οι νεοφιλελεύθεροι τις θεωρούν νομοτέλεια και ανοίγουν τον δρόμο για την όξυνση τους. Ευτυχώς για την κοινωνία απέχει από το να γίνει πραγματικότητα και όταν έρθει η ώρα τον Σεπτέμβρη του 2019 θα κριθεί από τον ελληνικό λαό».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το σημαντικότερο είναι να αλλάξει η εικόνα σε επίπεδο κοινωνίας. «Για να το πετύχουμε πρέπει να αποφύγουμε τους παράγοντες που γνωρίζουμε ότι υπονομεύουν και καθυστερούν αυτή την προσπάθεια. Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε και συμπεριλαμβάνω πλέον και τους εταίρους μας ότι τα πραγματικά επίδικα για την ελληνικά οικονομία είναι η ενίσχυση των αναπτυξιακών της δυνατοτήτων και όχι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί», είπε.

Καμία αφορμή, κανένα «πάτημα»

Κάλεσε τους υπουργούς να δουλέψουν για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης τονίζοντας: «Οφείλουμε με αποφασιστικότητα να δουλέψουμε ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η 3η αξιολόγηση. Μέχρι τον Νοέμβριο θα ήθελα από την δική μας πλευρά να έχουμε υλοποιήσει τη μεγάλη πλειονότητα των προαπαιτούμενων. Να μην υπάρχει καμία αφορμή, κανένα ‘πάτημα’ σε όποιον από το εσωτερικό ή το εξωτερικό θέλει να δει την υπόθεση να κολλάει. Παρά τις δυσκολίες που δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε σας ζητώ να δουλέψουμε με προσήλωση σε αυτή την κατεύθυνση τις επόμενες ημέρες», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

Καταλήγοντας ο Αλέξης Τσιπρας είπε «πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί έγινε σοβαρή δουλειά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι θεμελιώδης η τήρηση συγκεκριμένων αρχών λειτουργίας της κυβέρνησης. Πρέπει να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο το επίπεδο της δουλειάς μας να διορθώσουμε αρρυθμίες να πετύχουμε το καλύτερο επίπεδο συντονισμού εντός της κυβέρνησης», ζήτησε.

«Έχουμε ένα σημαντικό στόχο που υπερβαίνει τον καθένα μας τον στόχο της μετάβασης σε μία εποχή κανονικότητας. Την ώρα που μπαίνουμε στην τελική ευθεία υλοποίησης του στόχου του τέλους των μνημονίων και της μετάβασης σε μία εποχή ανάπτυξης και κανονικότητας πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Εμείς κρινόμαστε αυστηρά. Οι άλλοι τα έκαναν όπως τα έκαναν και γι’αυτό βρίσκονται εκεί που θα βρίσκονται για πολλά χρόνια», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα