Ξεκινά η δειγματοληψία του ΕΛΚΕΘΕ για την πετρελαιοκηλίδα – Αγωγή του δήμου Πειραιά

Συνεχίζονται οι υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδαςΜέσα στις επόμενες 20-30 μέρες θα έχει καθαριστεί το μεγαλύτερο τμήμα των ακτώνΑνάρτηση απόγνωσης από τον Δήμαρχο ΕλληνικούΗ ρύπανση έφτασε μέχρι το ΛαγονήσιΑπό διαφορετικό δεξαμενόπλοιο θα συνεχιστεί η απάντληση καυσίμων στον ΣαρωνικόΣΥΡΙΖΑ για απορρύπανση Σαρωνικού: Άμεσες και ριζικές πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η επιχείρηση απορρύπανσης του παραλιακού μετώπου στα νότια προάστια της Αθήνας,

αλλά και στην περιοχή των Σεληνίων – Κυνοσούρας στη Σαλαμίνα, μετά τη βύθιση του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, πλησίον της νήσου Αταλάντη και της Ψυττάλειας. Παράλληλα, ο δήμος Πειραιά, πέραν της μήνυσης κατά παντός υπευθύνου που έχει ήδη καταθέσει, θα προβεί στην υποβολή αγωγών για αποζημιώσεις, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος, Γιάννης Μώραλης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της πόλης. Επίσης, ο κ. Μώραλης ανέφερε ότι ο δήμος θα προβεί και σε δικές του μετρήσεις στη θαλάσσια περιοχή που έχει ρυπανθεί.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τα τελευταία 24ωρα από ιδιωτικές εταιρίες, Λιμενικό και την Πολιτική Προστασία των δήμων, η εικόνα σε θαλάσσια επιφάνεια και ακτές εξακολουθεί να «ξεβράζει» μαζούτ, με χαρακτηριστική την περίπτωση του Αγίου Κοσμά που όπως δήλωσε σε προσωπικό λογαριασμό του ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, «το πρόβλημα επανεμφανίστηκε την Κυριακή, καθώς η ρύπανση είναι μεγάλη».

Ολημερίς το χτίζανε! Εκεί που είχαμε χαρεί πως ο Άγιος Κοσμάς, η παραλία των Αιγυπτιωτων και το λιμανάκι μας καθάρισαν πάλι τα ίδια σήμερα! pic.twitter.com/YW0xkEjo4O

— Γιάννης Κωνσταντάτος (@ykonstantatos) 17 Σεπτεμβρίου 2017

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Κυριακής, η ιδιωτική εταιρία που ανέλαβε την απάντληση καυσίμων του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου συμφερόντων Θεόδωρου Κουντούρη, ενημέρωσε το αρμόδιο υπουργείο ότι έχει ολοκληρωθεί η απάντληση πετρελαίου από τις δεξαμενές Νο2 και Νο1 και ότι στις 13.10 ξεκίνησε και η απάντληση από τη δεξαμενή Νο4. Σημειώνεται ότι η διαδικασία της πλήρους απάντλησης και σήμερα, με ιδιαίτερη προσοχή, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω ρύπανση της περιοχής. Συνολικά μάλιστα, μέχρι τις 15.30 περισυλλέγησαν 774 κυβικά μέτρα πετρελαιοειδών (350 κυβικά μέτρα από αυτά ήταν προσμίξεις πετρελαιοειδών), ενώ ήδη είχε προηγηθεί από την περασμένη εβδομάδα η πλήρης στεγανοποίηση του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ».

Μέσα στις επόμενες 20-30 μέρες θα έχει καθαριστεί το μεγαλύτερο τμήμα των ακτών

Μέσα στις επόμενες είκοσι – τριάντα μέρες θα έχει καθαριστεί το μεγαλύτερο τμήμα, τόνισε ο υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Ν Σαντορινιός υπογραμμίζοντας ότι αναζητούνται πάντα οι καλύτερες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρύπανσης των ακτών του Σαρωνικού με μαζούτ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις του «πως θα είναι καλύτερα από πριν» προέκυψαν από την ενημέρωση των εταιρειών, ενώ τόνισε πως «εάν υπήρξαν λάθη τότε τα έκαναν μαζί ο ίδιος και ο υπουργός Ναυτιλίας».

Υπογράμμισε πως δεν υπήρξε ολιγωρία καθώς λίγες ώρες μετά το ναυάγιο, στις 09:40, είχε τοποθετηθεί το απαραίτητο φράγμα, για να συμπληρώσει πως στο διάστημα αυτό είχαν διαφύγει, κατά την εκτίμηση των εταιρειών αντιρρύπανσης, περίπου 300 τόνοι καυσίμου.

Ανέφερε, τέλος, πως το ΕΛΚΕΘΕ κάνει μετρήσεις και όταν αποκατασταθεί το πρόβλημα θα υπάρξει ενημέρωση πότε είναι ασφαλής η κολύμβηση.

Σε εξέλιξη η συστηματική δειγματοληψία του ΕΛΚΕΘΕ για την πετρελαιοκηλίδα

Ξεκίνησε η συστηματική δειγματοληψία του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, για τη διερεύνηση των επιπτώσεων της πετρελαιοκηλίδας του «Αγία Ζώνη ΙΙ». Η λήψη δειγμάτων πραγματοποιείται σήμερα από τη Βούλα μέχρι την Ανάβυσσο, καθώς μέχρι τη Γλυφάδα η απαγόρευση για το κολύμπι είναι σε ισχύ.

Η ρύπανση έφτασε στο Λαγονήσι

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Λιμενικού, Νικόλαο Λαγκαδιανό, μικρή και περιορισμένη ρύπανση διαπιστώθηκε και στην παραλία του Λαγονησίου.

Ο υφυπουργός υπέδειξε πως οι αγωγές αποζημίωσης θα πρέπει να στραφούν κατά της πλοιοκτήτριας εταιρίας και της ασφαλιστικής της.

Από διαφορετικό δεξαμενόπλοιο θα συνεχιστεί η απάντληση καυσίμων στον Σαρωνικό

Από διαφορετικό δεξαμενόπλοιο θα συνεχιστεί η παραλαβή των καυσίμων που απαντλούνται από το βυθισμένο πλοίο “ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ”.

Ανακοίνωση για την διαδικασία απορρύπανσης του Σαρωνικού εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην οποία αναφέρει ότι χρειάζονται άμεσες και ριζικές πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα