«Λάδι στη φωτιά» από Τουρκία: Η Ε.Ε. καλλιεργεί εξτρεμισμό και αντιτουρκισμό

Νέα επίθεση εναντίον της Ενωμένης Ευρώπης από Τουρκία«Εξτρεμισμός, ξενοφοβία και αντιτουρκικά αισθήματα»Συμφωνία ότι η Ε.Ε. θα έπαιρνε 150.000 με 250.000 Σύρους πρόσφυγες κατευθείαν από την Τουρκία, είχαν δώσει σε Νταβούτογλου Μέρκελ και ΡούτεΣυναγερμός στο ΝΑΤΟ – Προειδοποιεί ο ΣτόλτενμπεργκΗ διπλωματική κρίση επηρεάζει
και εσωκομματικά την Ολλανδία

Ανοιχτό «πόλεμο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία «υπέπεσε στο ατόπημα να στηρίξει την Ολλανδία στη μεταξύ τους διαμάχη, κηρύσσει η Τουρκία, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ΥΠΕΞ, οι Βρυξέλλες εγκαλούνται για επιλεκτική άσκηση των δημοκρατικών και βασικών ελευθεριών, ξεκαθαρίζοντας ότι τα καλέσματα για αυτοσυγκράτηση δεν έχουν καμία αξία για την Άγκυρα.

«Η απερίσκεπτη δήλωση της Ε.Ε. δεν έχει αξία για τη χώρα μας» τονίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σοβαρό το γεγονός ότι η Ένωση στέκεται στο πλευρό της Ολλανδίας, η οποία παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες, σύμφωνα πάντα με την Άγκυρα.

Μάλιστα, απαντώντας στις ευρωπαϊκές εκκλήσεις να μην ρίξει περαιτέρω «λάδι στη φωτιά», από τη Φεντερίκα Μογκερίνι και τον επίτροπο, Γιόχανες Χαν, η Άγκυρα αναφέρει ότι «βλέπουμε ότι υπάρχουν λανθασμένες υποθέσεις και ότι διάφορα ζητήματα παρουσιάζονται με λάθος τρόπο, ώστε να παρερμηνευθούν οι πτυχές του θέματος. Η Ε.Ε. πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η ανακοίνωση διαπνέεται από εξτρεμισμό, ξενοφοβία και αντιτουρκικά συναισθήματα, γιατί το κάλεσμα να απέχουν από υπερβολικές δηλώσεις και πράξεις γίνεται μόνο προς την Τουρκία, και όχι προς τις χώρες που προκάλεσαν την κατάσταση αυτή, παραβιάζοντας διπλωματικές συνθήκες και τον διεθνή νόμο».

Το βράδυ της Δευτέρας, η Τουρκία ανακοίνωσε την προσωρινή παύση των σχέσεων στο πιο υψηλό επίπεδο με την Ολλανδία και την άρνησή της για την επιστροφή στην Άγκυρα του ολλανδού πρεσβευτή.

Σήμερα, Τρίτη η γερμανική εφημερίδα Die Welt έφερε στο φως πτυχές της συμφωνίας του προσφυγικού με την Τουρκία, σύμφωνα με τη οποία η Ε.Ε. θα έπαιρνε 150.000 με 250.000 Σύρους πρόσφυγες κατευθείαν από την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ η ανησυχία στις τάξεις του ΝΑΤΟ είναι έκδηλη, αφού μετά τη χθεσινή (13/3) έκκληση για ηρεμία, ο Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε ξανά για αποκλιμάκωση της έντασης Τουρκίας – Ολλανδίας.

Ακόμη, μετά τη διπλωματική κρίση που ξέσπασε στην Ολλανδία με την Τουρκία, έντονη αντιπαράθεση είχαν χθες ο Μαρκ Ρούτε και ο ακροδεξιός αντίπαλός τους Γκέερτ Βίλντερς ενόψει των ολλανδικών βουλευτικών εκλογών.

Keywords
Τυχαία Θέματα