Κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα – Συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση

Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών εναντίον Σόιμπλε στο σημερινό EurogroupΕμμένει ο Γερμανός στην υιοθέτηση της πρότασης του Μαΐου για το χρέοςΜπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών Τσίπρα σε ευρωπαίους«Είμαι αισιόδοξος» δήλωσε ο Τσακαλώτος

Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας επικρατεί στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης

εν όψει του σημερινού κρίσιμου Eurogroup λόγω της άκαμπτης στάσης του γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Παρά τα εύσημα των ευρωπαίων αξιωματούχων προς τη χώρα μας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμμένει στην πρόταση του περασμένου Μαΐου, τορπιλίζοντας ουσιαστικά τη συμφωνία.

Ωστόσο όπως έγινε γνωστό και μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε, από τη Θεσσαλονίκη, πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες με ομολόγους του, αλλά και με επικεφαλής των θεσμών.

Από την ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι μπορεί και να υπάρξει «λευκός καπνός» σήμερα, στο Eurogroup. Ωστόσο συμπλήρωναν, «είναι πολύ νωρίς ακόμη για να είναι κανείς βέβαιος ποια θα είναι η κατάληξη από τη σημερινή διαδικασία».

Ο έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη συνεννοηθεί με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι σε περίπτωση αποτυχίας του Eurogroup, την επομένη το πρωί θα κατατεθεί γραπτό αίτημα για τη σύγκλιση των 19 χωρών της Ευρωζώνης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Αισιόδοξος ο Τσακαλώτος

«Αισιόδοξος» για μια συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, δήλωσε ο έλληνας υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος προσερχόμενος στην ετήσια σύνοδο του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) στην έδρα του Μηχανισμού στο Λουξεμβούργο.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν αναμένει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε: «Είμαι αισιόδοξος».

EuroWorking Group

Πριν από το Eurogroup, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση των επιτελών των υπουργείων Οικονομικών, του λεγόμενου EuroWorking Group.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι εκπρόσωποι των θεσμών θα παρουσιάσουν την εισήγησή τους σχετικά με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Σύμφωνα με τις δηλώσεις αξιωματούχων τις περασμένες ημέρες αυτή αναμένεται να είναι θετική, ξεκλειδώνοντας την επόμενη δόση δανείων.

Στο τραπέζι θα τεθούν επίσης, τα διαφορετικά σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένης και της γαλλικής πρότασης. Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, θα συζητηθεί η λύση της σταδιακής συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, δηλαδή η έγκριση «επί της αρχής» ενός προγράμματος χωρίς χρηματοδότηση σε πρώτη φάση. Τέλος, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να υποβάλει πρόταση σχετικά με το ύψος της δόσης που θα εκταμιεύσει στην Ελλάδα, το οποίο, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης θα κυμαίνεται μεταξύ 7,5 και 9,5 δις.

Η εκταμίευση αναμένεται να γίνει εγκαίρως για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας, δηλαδή στις αρχές Ιουλίου, μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών έγκρισης της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφοριών σε ορισμένα κοινοβούλια.

Επίσης το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η ετήσια σύνοδος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στην έδρα του Μηχανισμού στο Λουξεμβούργο. Επίσης θα γίνει η συνέντευξη Τύπου.

Αλ. Τσίπρας: Οι δανειστές να σεβαστούν τη χώρα μου

Μία ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup, ο Έλληνας πρωθυπουργός με άρθρο-παρέμβασή του στη γαλλική «Le Monde» και τη γερμανική «Die Welt», έστειλε μηνύματα προς τους εταίρους και τους δανειστές ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που ουσιαστικά θα δίνουν το σήμα για την είσοδο στην πορεία σε «μια νέα εποχή, μακριά από τα λάθη και τις υπερβολές του παρελθόντος, μια εποχή βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας για όλους».

Π. Μοσκοβισί: Αναλάβατε τη δική σας ευθύνη, είναι καιρός να αναλάβουμε τη δική μας

Ο Πιερ Μοσκοβισί, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, δήλωσε την Τετάρτη ότι θέλει να υπάρξει βαθιά μεταρρύθμιση του τρόπου που λειτουργεί το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο Μοσκοβισί, υπενθυμίζοντας ότι έχει πάρει μέρος σε πάνω από 80 συνεδριάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα, δήλωσε ότι έχει καταληφθεί από «απόγνωση».

«Αποφασίζουμε πίσω από κλειστές πόρτες τη μοίρα 11 εκατομμυρίων ανθρώπων», σημείωσε και πρόσθεσε ότι κάποιες φορές, το συμβούλιο βασίζεται σε ανεπαρκή πληροφόρηση και η έλλειψη λογοδοσίας που αποτελεί χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι απαράδεκτη.

«Το μήνυμά του προς τους Έλληνες είναι: «Κάνατε αυτά που σας αναλογούσαν. Αναλάβατε τη δική σας ευθύνη. Τώρα πρέπει να αναλάβουμε τη δική μας», κατέληξε ο Μοσκοβισί.

Πιτέλα: Ο Σόιμπλε να πάψει να λέει όχι στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Οξεία κριτική στον γερμανό υπουργό Οικονομικών ασκεί ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα, μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt.

«Η Ελλάδα πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει την ανάπτυξή της και για αυτό η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη. Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι όμηρος της Ευρώπης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επικοινωνία Μακρόν – Γιούνκερ

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Αντικείμενο της επικοινωνίας ήταν η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας εκπροσώπων της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος επιβεβαίωσε εξάλλου ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής θα επισκεφθεί στις 13 Ιουλίου τη Θεσσαλονίκη όπου θα ανακηρυχτεί επίτιμος διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου.

Keywords
Τυχαία Θέματα