Στα… άκρα με το «Oruc Reis» η Τουρκία: Ξεκίνησε τις έρευνες – «Θα ζητήσουμε κυρώσεις», τονίζει ο Πέτσας (video)

Η Τουρκία κλιμακώνει επικίνδυνα την κατάσταση με το «Oruc Reis» με τον υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, να δηλώνει ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι έρευνες, όντας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι σε επιφυλακή. Πόσο κοντά στις ελληνικές ακτές θα έρθει του τουρκικό ερευνητικό σκάφος και πότε θα υπάρξει αντιδράσεις από την Ελλάδα με βάση και το διεθνές δίκαιο; «Θα ζητήσουμε κυρώσεις στην Σύνοδο Κορυφής»,

τονίζει ο Στέλιος Πέτσας…

Την ίδια ώρα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν είχε το βράδυ της Τρίτης (13/10) ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν. Με τις ΗΠΑ, την Γερμανία και γενικά την Ευρώπη να βρίσκονται σε προσπάθεια να πείσουν την Άγκυρα να μη συνεχίσει τις προκλητικές ενέργεις, φτάνοντας στο σημείο να εγκαλέσει την Ελλάδα για την κλιμάκωση.

«Οι έρευνες ξεκίνησαν την Τρίτη και αρχίζουμε και λαμβάνουμε ήδη τις πρώτες ενδείξεις»

Νέες δηλώσεις για το «Oruc Reis» έκανε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ. Όπως είπε: «Το “Oruc Reis” έφτασε στην περιοχή που θα κάνει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι έρευνες ξεκίνησαν την Τρίτη και σήμερα αρχίζουμε και λαμβάνουμε ήδη τις πρώτες ενδείξεις». Οι δηλώσεις του Ντονμέζ έγιναν στο διεθνές συνέδριο «ICCI 2020 – 26th International Energy and Environment Fair and Conference».

Πέτσας: Πρόκειται για σοβαρότατη κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας

«Δε θα σχολιάζουμε κάθε δήλωση τούρκου αξιωματούχου… Ακολουθούμε τη σταθερή μας πολιτική με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με βάση και το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής», επισήμανε άμεσα στον «ΣΚΑΪ» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και συνέχισε: «Πρόκειται για σοβαρότατη κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας/ Μόνο αν αποσυρθεί το “Oruc Reis” θα ξαναρχίσει ο διάλογος».

Η Ελλάδα θα θέσει την Πέμπτη (15/10) στην Σύνοδο Κορυφής το θέμα της τούρκικης παραβατικότητας και θα ζητήσει την ενεργοποίηση των κυρώσεων τόνισε.

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες με το «Oruc Reis»

Aπό τον μηχανισμό εκτόνωσης της έντασης και τις διερευνητικές επαφές που επρόκειτο να επαναληφθούν, ώστε να εξευρεθούν σημεία επαφής ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, με συνοπτικές διαδικασίες οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επέστρεψαν – με υπαιτιότητα της Τουρκίας – σε κλιμάκωση, με αναλυτές να επισημαίνουν πως η αποστολή του «Oruc Reis» για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου είναι πιο απειλητική από ποτέ, όντας όλο και πιο κοντά σε ακτές της χώρας.

Το γεγονός πως η νέα προκλητική κίνηση της Τουρκία με το «Oruc Reis» – ενέργεια που δεν είχε αποκλειστεί, όταν το ερευνητικό σκάφος τραβήχτηκε στην Αττάλεια πριν από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής – έρχεται μετά τις επίμονες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας ώστε Αθήνα και Άγκυρα να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων δείχνει την περιφρόνηση με την οποία αντιμετωπίζει ο Ερντογάν τις μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες προσδοκούσαν σε κινήσεις αποφόρτισης της κατάστασης.

Η στάση του τούρκου προέδρου επιβεβαιώνει ότι, όχι μόνο αποτελεί επιδίωξη και επιλογή του η αντιπαράθεση με την Ελλάδα, αλλά πρακτικά αδιαφορεί για την Ευρώπη παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πως υπάρχουν -έστω και μακρινά – σενάρια για κυρώσεις.

Η Άγκυρα πατά πάνω σε αυτή τη συνθήκη και επιχειρεί να δημιουργήσει μια τετελεσμένη κατάσταση, βάσει της οποίας δεν θα επιτρέπεται στην Αθήνα να ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά της είτε με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είτε με το να εκμηδενίσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Στην ουσία, αν η Τουρκία πραγματοποιήσει έρευνες στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο – σχέδιο που περιλαμβάνεται στην παράνομη NAVTEX – αυτό σημαίνει μηδενισμός της δυνατότητας της Ελλάδας να έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ πέραν των 6 μιλίων, κάτι που αποτελεί επίσημη τουρκική θέση.

Το κρίσιμο ζήτημα επομένως είναι μέχρι πού θα φτάσει το «Oruc Reis» και αν τελικά θα παραβιάσει τα 6-12 ναυτικά μίλια του Καστελόριζου, όπου είναι η «κόκκινη» γραμμή για την Αθήνα.

Επικοινωνία του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ με Καλίν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν είχε το βράδυ της Τρίτης (13/10) ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν.

Σύμφωνα με το «Anadolu», οι δύο άνδρες συζήτησαν για την έκρυθμη κατάσταση του Ναγκόρνο – Καραμπάχ και την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Ιμπραΐμ Καλίν επανέλαβε τη σημασία της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, την οποία έχει προτείνει η Άγκυρα, τονίζοντας πως η Τουρκία με τις καλές διαθέσεις της και την προσέγγισή της με βάση τον διάλογο έχει μειώσει τις εντάσεις στην περιοχή.

Επιπλέον ο Καλίν υπογράμμισε πως η Τουρκία αναμένει από τις ΗΠΑ μία δίκαιη και αμερόληπτη στάση στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ τοποθετήθηκαν την Τρίτη (13/10) με διπλή παρέμβαση για τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση που εξέδωσε η Τουρκία στις 11 Οκτωβρίου για την πραγματοποίηση ερευνητικών δραστηριοτήτων κοντά στην περιοχή του Καστελόριζου, τόνισε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ λίγο αργότερα το «State Department» κάλεσε την Τουρκία να ανακαλέσει την απόφαση για το άνοιγμα των Βαρωσίων.

Το μυστήριο με την πορεία του «Oruc Reis» – Με κλειστό πομπό εδώ και 24 ώρες

Κλειστό παραμένει εδώ και 24 ώρες το σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis». Το σκάφος απέπλευσε τη Δευτέρα (12/10) από το λιμάνι της Αττάλειας ενώ το τελευταίο στίγμα που εξέπεμψε με ανοιχτό πομπό ήταν σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου. Στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχει παρουσία του ελληνικού στόλου.

Πιο αναλυτικά, το απόγευμα της Τρίτης (13/10), όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ στο πλαίσιο του προπαγανδιστικού μηχανισμού, το τουρκικό ερευνητικό έπλεε στα 22-25 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία.

Τα ίδια μέσα μετέδωσαν πως έχει ξεκινήσει τη διαδικασία πόντισης καλωδίων με σκοπό να προχωρήσει σε έρευνες, με την Αθήνα πάντως να διαψεύδει τις πληροφορίες.

Σε κάθε περίπτωση, η πόντιση καλωδίων δεν συνεπάγεται και την έναρξη ερευνών. Όπως επισημαίνεται, ωστόσο, από διπλωματικές πηγές, ερευνάται αν η χαμηλή ταχύτητα του πλοίου συνδέεται και με την πόντιση καλωδίων, ενώ ερευνάται και αν οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή επιτρέπουν στους Τούρκους να ξεκινήσουν έρευνες.

Aπό την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστός ο προορισμός του «Oruc Reis» στην περιοχή σήμανε, πάντως, συναγερμός με ελληνικά πλοία και υποβρύχια να το παρακολουθούν διακριτικά, ενώ ταυτόχρονα σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι επόμενες ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς θα διαφανεί αν η Άγκυρα προτίθεται να τραβήξει το σχοινί στα άκρα ή αν θα επιδοθεί σε πόλεμο νεύρων κατά της Αθήνας με το «Oruc Reis» να «κόβει βόλτες» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε μια προσπάθεια να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού και να εκβιάσει Ευρωπαϊκή Ένωση – Ελλάδα.

Αντιστροφή της πραγματικότητας

Σε διπλωματικό επίπεδο, η Άγκυρα – κάνοντας το άσπρο μαύρο – επιχειρεί, πάντως, να επιρρίψει στην Αθήνα την ευθύνη για το διαφαινόμενο ναυάγιο των διερευνητικών επαφών.

Πιο συγκεκριμένα, σε αρχείο έξι σελίδων με τίτλο: «Τα βήματα κλιμάκωσης της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος από τις 12 Σεπτεμβρίου» και σχετικές φωτογραφίες, η Τουρκία δίνει τη δική της εξήγηση για τους λόγους κλιμάκωσης, επιχειρώντας να «δικαιολογήσει» τη νέα έξοδο του σεισμογραφικού ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis».

Στον λογαριασμό του στο Τwitter, το ΥΠΕΞ της Τουρκίας έχει επισυνάψει, μάλιστα, το «State Department», την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (European External Action Service), τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον Σαρλ Μισέλ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στο έγγραφο, η Άγκυρα μεταξύ άλλων επικαλείται:

1. Τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΕλλάδαςΗΠΑ μεταξύ 14 και 18 Σεπτεμβρίου στη Θράκη όπου ζει η «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα».

2. Τη NAVTEX που εξέδωσε στις 15 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα για στρατιωτικές ασκήσεις στη Χίο «η οποία τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης» και στις ανάλογες ασκήσεις στη Λήμνο που «επίσης τελεί υπό το ίδιο καθεστώς».

3. Το τουρκικό ΥΠΕΞ εγκαλεί ακόμη την Ελλάδα για εναέριες ασκήσεις σε Χίο, Κω και Ρόδο και στην εκδοθείσα NOTAM μεταξύ 27ης και 2ας Οκτωβρίου που «επίσης επηρέασε την ελευθερία της αεροπλοΐας».

4. Η Άγκυρα διαμαρτύρεται επίσης για τις χρονικά παρατεταμένες και γεωγραφικά εκτεταμένες NAVTEX που εκδίδει η Ελλάδα στο Αιγαίο, παραθέτοντας «παραδείγματα».

5. Επίσης το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι πέραν των παραβιάσεων των «αποστρατιωτικοποιημένων» ζωνών, η Ελλάδα παραβιάζει και το διμερές moratorium του 1988 ορίζοντας δύο ξεχωριστές ασκήσεις για την 29η Οκτωβρίου που είναι η Εθνική Εορτή της Τουρκίας, κάτι που προκάλεσε όπως αναφέρουν την αντίστοιχη απάντηση της Αγκυρας για την 28η Οκτωβρίου.

6. Τέλος, το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα και για την πρόσφατη NOTAM μεταξύ 13 και 18 Οκτωβρίου επειδή καλύπτει την περιοχή δραστηριοτήτων του Oruc Reis, ενώ διαμαρτύρεται και για τις πληροφορίες που θέλουν την Ελλάδα να προμηθεύεται UAV από το Ισραήλ για χρήση στην περιοχή.

Escalatory Steps of Greece in the Eastern Mediterranean and the Aegean Sea since 12 September 2020.@StateDept @eu_eeas @JosepBorrellF@eucopresident@eucouncilhttps://t.co/qdbWwPjMfG

Turkish MFA (@MFATurkey) October 13, 2020

Αναλυτικά όσα περιέχονται στο εν λόγω έγγραφο:

Όπως αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ: «Το Oruc Reis έφτασε στο λιμάνι της Αττάλειας στις 12 Σεπτεμβρίου 2020 για εργασίες ρουτίνας και επανεφοδιασμού. Μαζί με το Oruc Reis επέστρεψαν και τα πλοία του Ναυτικού μας που το συνόδευαν για σκοπούς αυτοάμυνας, σε πρόγραμμα συντήρησης επίσης. Αμέσως μετά την επιστροφή του Oruc Reis, η Ελλάδα ανέπτυξε ναυτικές δυνάμεις στο νησί του Καστελλορίζου στις 13 Σεπτεμβρίου 2020. Διάφορες δυνάμεις εξακολουθούν να σταθμεύουν στο Καστελλόριζο από τότε».

Στη συνέχεια, η Άγκυρα αναφέρει πως από τις 14 ως τις 18 Σεπτεμβρίου «Ελλάδα και ΗΠΑ διεξήγαγαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Δυτική Θράκη όπου ζει η τουρκική μειονότητα της Ελλάδας. Τα τανκς Leopard των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μαζί με τα αμερικανικά τανκς M1 Αbrams διεξήγαγαν ασκήσεις κοντά στο Πετροχώρι, χωριό στην Ξάνθη» και παρά τις τουρκικές εκκλήσεις για ματαίωση των ασκήσεων σε μια περίοδο με ένταση, «η άσκηση προχώρησε κανονικά».

Ακόμη, στις 15 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα, όπως καταγγέλλει το τουρκικό ΥΠΕΞ, εξέδωσε NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις στη Χίο, η οποία «βρίσκεται σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης».

Η Άγκυρα συνεχίζει, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα εξακολουθεί να πραγματοποιεί ασκήσεις με πραγματικά πυρά μέσα και γύρω από το νησί της Λήμνου και στις 23-24 Σεπτεμβρίου 2020, ενώ μάλιστα και το συγκεκριμένο νησί θα έπρεπε να είναι αποστρατιωτικοποιημένο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Τουρκία σημειώνει πως η Ελλάδα διεξήγαγε εναέριες ασκήσεις γύρω από τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά της Χίου, της Κω αλλά και της Ρόδου, ενώ εξέδωσε και ΝΟΤΑΜ για ασκήσεις μεταξύ 27 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου 2020, επηρεάζοντας την ελευθερία κίνησης σε μια μεγάλη περιοχή διεθνούς εναέριου χώρου.

Ακολούθως, την 1η Οκτωβρίου, η Ελλάδα ανακοίνωσε πως θα διεξαχθούν στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο σε περιοχές νότια του Καστελλορίζου, η μία στις 6 Οκτωβρίου του 2020 και η άλλη στις 8 Οκτωβρίου 2020.

Σύμφωνα με την Άγκυρα «η Ελλάδα εκδίδει διαρκώς ναυτικές προειδοποιήσεις στο Αιγαίο Πέλαγος, οι οποίες αφορούν μια μακρά περίοδο καθώς και μια μεγάλη περιοχή του διεθνούς εναέριου χώρου. Αυτή τη φορά ανακοινώθηκε μια άλλη NOTAM (A2931 / 20) για δραστηριότητες του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων με πυρά σε όλο το Αιγαίο Πέλαγος μεταξύ 11 Νοεμβρίου και 29 Δεκεμβρίου 2020».

Επίσης, όπως τονίζεται, στις 8 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε ακόμη μια άσκηση για πυρά στη Λέσβο «καλύπτοντας μια περιοχή που βρίσκεται ακριβώς έξω από την Τουρκία». «Σε ακόμη μια παραβίαση της αποστρατιωτικοποιημένης κατάστασης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ανακοινώθηκαν ασκήσεις στις 9 Οκτωβρίου για 12-16 Οκτωβρίου στο νησί της Χίου, ενώ το ίδιο ισχύει και για το νησί της Λέσβου την ίδια περίοδο», υπογραμμίζει η Τουρκία.

Στη συνέχεια, η Τουρκία εξαπολύει νέα επίθεση στην Ελλάδα, λέγοντας ακόμα πως «μαζί με τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης, η Ελλάδα παραβιάζει και τη συμφωνία της Αθήνας του 1988, η οποία προβλέπει πως και οι δύο χώρες θα απέχουν από τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων σε εθνικές και θρησκευτικές ημέρες».

Δηλαδή, όπως τονίζει η Άγκυρα, η Αθήνα εξέδωσε ναυτικές προειδοποιήσεις για δύο χωριστές ασκήσεις που προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν στις 29 Οκτωβρίου 2020, δηλαδή την Ημέρα Δημοκρατίας της Τουρκίας, και σε απάντηση, η Τουρκία ανακοίνωσε στρατιωτικές ασκήσεις στις 28 Οκτωβρίου 2020, στην Επέτειο του «ΟΧΙ».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ της Τουρκίας, η Ελλάδα άρχισε και πάλι να προκαλεί ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με την έκδοση νέας NOTAM για στρατιωτικές δραστηριότητες μεταξύ 13-18 Οκτωβρίου, την περίοδο που το «Oruc Reis» θα πραγματοποιεί τις δραστηριότητές του στην ευρύτερη περιοχή (12-22 Οκτωβρίου 2020).

Τέλος, η Τουρκία αναφέρει πως η χώρα μας σχεδιάζει να αποκτήσει μη επανδρωμένα οχήματα από το Ισραήλ και σκοπεύει να τα αναπτύξει στην περιοχή, συμπεραίνοντας πως η Αθήνα ευθύνεται για την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αυτές οι εξελίξεις δείχνουν τα απόκρυφα κίνητρα της Ελλάδας την παραμονή των διερευνητικών συνομιλιών.

Γεννηματά: Υπάρχει μία κατακόκκινη γραμμή για το «Oruc Reis»

Κατακόκκινη γραμμή χαρακτηρίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, το γεγονός πως το «Oruc Reis» δεν πρέπει να περάσει τα 12 μίλια. «Αυτήν την εντολή πρέπει να δώσει ο κ. Μητσοτάκης στους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και αυτοί ξέρουν τι θα κάνουν», τόνισε.

Μιλώντας στην «ΕΡΤ», η κ. Γεννηματά εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι η συνεχής και κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, με την έξοδο του «Oruc Reis» ξανά και την πρόσφατη Navtex που εξέδωσε, δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής, που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, η μόνη λύση για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι να ασκήσει βέτο στην ΕΕ, άλλη διέξοδος δεν υπάρχει. «Αφού επέλεξε να μη συγκαλεί Συμβούλιο Αρχηγών και να χειρίζεται το θέμα μόνος του, πρέπει να πείσει τους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα, πλέον, δεν αστειεύεται», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε για το σχόλιο του κ. Ανδρέα Λοβέρδου με αφορμή την υποψηφιότητα της κ. Άννας Διαμαντοπούλου, που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης για τη θέση του γγ του ΟΟΣΑ, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής το υποβάθμισε λέγοντας ότι επρόκειτο για αστείο.

Επίσης η κ. Γεννηματά, αναμένοντας τις ποινές για τη διευθυντική ομάδα της Χρυσής Αυγής, ζήτησε να ενισχυθεί το δημοκρατικό μέτωπο κατά του φασισμού.

«Ο Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα – «Χρεώνει» στην Ελλάδα «εθνικιστική ρητορική», λέει το «Der Spiegel»

Το «Der Spiegel», μετά και τις επισκέχεις του Χάικο Μάας σε Αθήνα και Κύπρος (και όχι στην Άγκυρα) αναφερόμενος στην ελληνοτουρκική διαμάχη γράφει για τη στάση των δυο χωρών: «Η διαμάχη είναι περισσότερο συμβολική, καθώς υπάρχουν πιθανώς μόνο μικρές ποσότητες αερίου στα επίμαχα ύδατα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να μην είναι καθόλου κερδοφόρα. Ωστόσο, τόσο η τουρκική όσο και η ελληνική πλευρά έχουν αναδείξει το θέμα με την εθνικιστική τους ρητορική. Δεν είναι πλέον ζήτημα νομικών ζητημάτων, αλλά εθνικής κυριαρχίας. Ο Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα στέλνοντας το Oruc Reis να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες».

“Στη Μεσόγειο, η Τουρκία δεν παλεύει μόνο για πρώτες ύλες, αλλά και για την υπεροχή στην περιοχή”, δηλώνει η Ίλκε Τοϊγκιούρ, ειδικός σε θέματα Τουρκίας στο ισπανικό ινστιτούτο Elcano Royal Institute. Ο Ερντογάν, πιστεύει, είναι επίσης πιθανό να αντιδρά στην πίεση του υπερεθνικιστή κυβερνητικού εταίρου MHP, ο οποίος ζητά σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα».

Και το άρθρο καταλήγει: «Οι πρόσφατες διενέξεις καθιστούν απίθανο να επιλυθεί γρήγορα η σύγκρουση. Αντ’ αυτού, οι Ευρωπαίοι και η Τουρκία βρίσκονται για άλλη μια φορά σε τροχιά σύγκρουσης. Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ακύρωσε ανεπιφύλακτα ένα προγραμματισμένο ταξίδι στην Άγκυρα και ζήτησε τον τερματισμό των προκλήσεων και αντ αυτού επισκέφθηκε την Κύπρο και την Ελλάδα. “Ο Ερντογάν έχει δημιουργήσει μια κατάσταση, στην οποία όλες οι πλευρές μόνο να χάσουν μπορούν”, δήλωσε ο πρώην διπλωμάτης Ίλγκεν».

(πληροφορίες από tovima.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ)

Keywords
video, ερευνες, τουρκια, ξεκινησε, εν λόγω, το νησι, χρυση αυγη, der spiegel, υφαλοκρηπίδα, ελλαδα, ηπα, energy, αθηνα, νέα, αοζ, σημαίνει, μυστήριο, μμε, αιγαιο, european, uav, steps, aegean, sea, turkish, october, leopard, ξανθη, συγκεκριμένο, ΕΡΤ, λύση, λοβερδος, οοσα, spiegel, κυπρος, royal, mhp, αντ, tovima, απε-μπε, εθνικη τραπεζα, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, η ημέρα της γης, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, mhp, october, χωρες, αντ, το θεμα, γερμανια, εθνικη, ηπα, θεμα, θρακη, ισραηλ, μμε, νησι, νησια, οοσα, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, υφαλοκρηπίδα, φωτογραφιες, ωρα, aegean, steps, uav, αγκυρα, αρθρο, απε, απε-μπε, ατζεντα, αφορμη, βετο, βραδυ, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, δευτερα, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δειχνει, δωσει, δυτικη, εγινε, εγγραφο, ειπε, υπαρχει, ελευθερια, ενεργεια, εν λόγω, εξι, επικοινωνια, επρεπε, ερντογαν, ερχεται, ευθυνη, ευρωπη, ζητα, ιδια, ιδιο, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσια, ισχυει, ισπανικο, καστελοριζο, κειμενο, κινηση, λημνο, λύση, μαυρο, μηδενισμος, μηκος, μηκος κυματος, μυστήριο, μητσοτακης, μπε, ομαδα, οντας, ουσια, οχηματα, πεμπτη, πλοια, ρητορικη, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, στα ακρα, στιγμα, σχεδιο, τριτη, υπουργειο εξωτερικων, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, χρονικα, ωρες, ασπρο, βηματα, δικαιωματα, ελληνικα, energy, ενωση, royal, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κλειστο, leopard, μια φορα, πηγες, πληροφοριες, ροδο, σημαίνει, ταξιδι, tovima, tovima.gr, turkish, θεματα, υπεροχη, sea
Τυχαία Θέματα