Κοινό μήνυμα Ερντογάν και Τραμπ σε Συρία, Ρωσία και… Ιράν: Σταματήστε τις επιθέσεις (video)

Σε συνεχείς επαφές είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κατάσταση στη Συρία και ο τούρκος πρόεδρος μίλησε και με τον αμερικανό ομόλογό Ντόναλντ Τραμπ, συμφωνώντας την Παρασκευή (28/02) για λήψη «άμεσων» επιπλέον μέτρων για την αποφυγή «μιας μεγάλης ανθρωπιστικής τραγωδίας» στην επαρχία Ιντλίμπ. Αυτό ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Αυτή η επαφή έγινε λίγο πριν συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο

ηγετών, Τραμπ και Ερντογάν κάλεσαν τη Συρία και τη Ρωσία να «σταματήσουν» τη στρατιωτική τους επίθεση στην συριακή επαρχία.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι το συριακό καθεστώς, η Ρωσία και το ιρανικό καθεστώς πρέπει να σταματήσουν την επίθεσή τους, πριν σκοτωθούν και εκτοπιστούν και άλλοι άμαχοι», τόνισε η αμερικανική προεδρία.

Παράλληλα ο Ερντογάν τόνισε στον ένοικο του Λευκού Οίκου «την αποφασιστικότητά του να εκκαθαρίσει στοιχεία του καθεστώτος» στην περιοχή Ιντλίμπ, ανέφερε η τουρκική ανακοίνωση.

Για το θέμα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον τελευταίο να δηλώνει: «Παραμένουμε προσηλωμένοι στην κοινή μας δήλωση».

Το βράδυ της Πέμπτης (27/02) έχασαν τη ζωή τους 33 τούρκοι στρατιώτες από αεροπορικές επιδρομές του συριακού καθεστώτος, που υποστηρίζεται από δυνάμεις της Μόσχας.

Στο μεταξύ, εκατοντάδες πρόσφυγες κατευθύνονται από την Τουρκία στον Έβρο μετά τη δήλωση τούρκου αξιωματούχου ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά. Μ’ αυτό τον τρόπο η Άγκυρα αντιδρά στην κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία και τις επιθέσεις από συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζει η Ρωσία.

Αυτή η απόφαση πάρθηκε σε έκτακτη σύσκεψη, που συγκάλεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Λευκό Παλάτι στην Άγκυρα, μετά την επίθεση από τη Δαμασκό. Ακολούθως η ΕΕ έκρουσε «καμπανάκι» για την Ιντλίμπ, αναφέροντας: «Μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλη διεθνή σύγκρουση». Ο τούρκος πρόεδρος και ο ομόλογός του στη Ρωσία, Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και συμφώνησαν να εξομαλυνθεί η κατάσταση στο Ιντλίμπ.

Πηγή: Κοινό μήνυμα Ερντογάν και Τραμπ σε Συρία, Ρωσία και… Ιράν: Σταματήστε τις επιθέσεις (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα