Κλειστά επ’ αόριστον τελωνείο Ευζώνων και «πράσινα φανάρια»

Κλειστή θα παραμείνει περίπου ως τις 8 το βράδυ η εθνική οδός Λάρισας – Κοζάνης στο ύψος της διασταύρωσης του Αργυροπουλίου από αγρότες του Τυρνάβου.

Οι αγρότες βρίσκονται στο σημείο από την προηγούμενη Δευτέρα συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις με βάση τις αποφάσεις της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων και συντονίζουν τη δράση τους με τους συναδέλφους τους από το μπλόκο της Νίκαιας.

Την ίδια στιγμή οι αγρότες της Νίκαιας, απελευθέρωσαν το ρεύμα

προς Θεσσαλονίκη της εθνικής οδού Αθηνών -Θεσσαλονίκης και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων πραγματοποιείται κανονικά.

Κλειστό επ’ αόριστον και για όσο διαρκούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, εξακολουθεί να είναι το ρεύμα της Ε.Ο προς Αθήνα και στο μπλόκο της Νίκαιας.

Τον επ’ αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ αποφάσισαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, που βρίσκονται στον κόμβο της Ειδομένης απο τις 16.30 και έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στο οδόστρωμα και σε κάθε παρακαμπτήριο στην περιοχή. Αυτό τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης.

Επισημαίνεται, ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας έσπασαν αιφνιδιαστικά το φράγμα των αστυνομικών δυνάμεων στο σημείο όπου βρίσκονταν, δηλαδή 2,5 χιλιόμετρα πριν τον κόμβο της Ειδομένης.

Υπενθυμίζεται ότι το μπλόκο των αγροτών και κτηνοτρόφων που έστησαν στις 28 του μήνα παραγωγοί του δήμου Παιονίας νομού Κιλκίς, 2,5 χιλιόμετρα πριν το τελωνείο των Ευζώνων και 1.000 μέτρα από τον κόμβο της Ειδομένης, ενισχύθηκε σήμερα σημαντικά από συναδέλφους τους, από τις περιοχές των Γιαννιτσών, Κιλκίς και Χαλκηδόνας, ενώ στο σημείο αναμένονται και άλλοι από Αιγίνιο, Νησέλι Αλεξάνδρειας και Χαλάστρα.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες και στήνουν νέα μπλόκα και σε άλλα σημεία του εθνικού δικτύου.

Επίσης, λίγα λεπτά μετά τις 18.00 έκλεισαν επ’ αόριστον και τα δύο ρεύματα τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία στα πράσινα φανάρια, αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής και άλλοι από τα περισσότερα χωριά της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

«Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να προχωρήσουμε σε αποκλεισμό από αύριο, ωστόσο οι συμμετέχοντες στο μπλόκο, με το που φτάσαμε γύρω στις 17.00 παρέταξαν τα τρακτέρ τους στο οδόστρωμα και δεν προτίθενται να τα μετακινήσουν», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Παπαδάκης, κτηνοτρόφος από τα Σήμαντρα Χαλκιδικής.

Βόρεια Ελλάδα

Ενισχύεται συνεχώς το μπλόκο που έχουν στήσει από τις 28/1, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, 1,5 χιλιόμετρο πριν το τελωνείο των Ευζώνων και ένα χλμ προ του κόμβου της Ειδομένης. Λίγο μετά τις 14.30 έφτασαν στο σημείο με τα τρακτέρ αγρότες από τα Γιαννιτσά και την Χαλκηδόνα, ενώ μέχρι τις 16.00 αναμένονται και συνάδελφοί τους από το Κιλκίς.

Η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Ευζώνων «είναι κλειστή από τις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν παραταχθεί στη μέση του οδοστρώματος, προκειμένου να μας αποτρέψουν από την κατεύθυνσή μας στο τελωνείο των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης, Βασίλης Σύγκρος, προσθέτοντας: «Εμείς δεν θέλουμε να πάμε στο τελωνείο, αλλά θέλουμε να στήσουμε το αγροτικό μας μπλόκο στον κόμβο της Ειδομένης».

Διευκρίνισε ότι γίνονται διαρκώς διαβουλεύσεις με τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στο σημείο, ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με σχετική απόφαση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, αύριο κορυφώνεται η προσπάθεια που επιχειρείται από αγρότες και κτηνοτρόφους στους Ευζώνους, με την άφιξη στο σημείο και επιπλέον συναδέλφων τους από Αίγιο και Νησέλι Αλεξάνδρειας.

Κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής, θα κατευθυνθούν εν τω μεταξύ στα «πράσινα φανάρια» και από αύριο Τρίτη θα στήσουν μπλόκο με καθολικό αποκλεισμό του δρόμου.

Σε συμβολικό αποκλεισμό στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, προχωρούν από τις 13.00 και για μία ώρα, αγρότες και κτηνοτρόφοι, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής, Θοδωρής Παπακωνσταντίνου. Τονίζεται ότι το συγκεκριμένο αγροτικό μπλόκο στήθηκε στις 23/1.

Δυτική Μακεδονία

Στην ανάπτυξη αγροτικών μπλόκων στη Δυτική Μακεδονία, ξεκινούν από σήμερα έως και την Πέμπτη 2/2 οι αγρότες της περιοχής, σε συνέχεια και της σχετικής απόφασης που λήφθηκε στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης των εκπροσώπων των συντονιστικών τους επιτροπών.

Πάντως, οι άσχημες καιρικές συνθήκες στην περιοχή, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσχέρεια μεγάλης μερίδας αγροτών και κτηνοτρόφων, επιβραδύνει τα σχέδια των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα στηθούν μπλόκα.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά τις 12 αναμένεται να στηθεί το αγροτικό μπλόκο στο ‘Αργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

Επίσης, εντός της ημέρας, αναμένεται οι αγρότες στο Καλονέρι Βοείου, να στήσουν το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας.

Σήμερα, μετά τις 12 το μεσημέρι στήνεται και το μπλόκο στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας από αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, επισήμανε ότι υπάρχει πλάνο για τα ακριβή σημεία που θα στηθούν αγροτικά μπλόκα στην περιοχή, ωστόσο «δεν είναι τίποτα ανακοινώσιμο σήμερα».

Αιτωλοακαρνανία

Την ίδια ώρα οι αγρότες της Αιγιαλείας ήδη από χθες αποκλείουν την εθνική Πατρών – Κορίνθου στο ύψος του Αιγίου, για τρεις ώρες, από τις 17:00 έως τις 20:00 κάθε απόγευμα.

Στην Αιτωλοακαρνανία οι αγρότες έστησαν δύο μπλόκα, ένα στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου και ένα στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας.

Λάρισα

Οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας οξύνουν την στάση τους καθώς, με βάση τις αποφάσεις τους, επιδιώκουν να σταθεροποιήσουν το μπλόκο στο σημείο με τη συμμετοχή όλο και περισσότερων τρακτέρ, ενώ προχωρούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε αποκλεισμούς και των δύο ρευμάτων της Εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα απέκλεισαν στις 16:00 μετά το μεσημέρι το ρεύμα το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη της εθνικής οδού Αθηνών -Θεσσαλονίκης.

Οι αγρότες υλοποιούν τον καθημερινό προγραμματισμό τους για δίωρους αποκλεισμούς και των δύο ρευμάτων της εθνικής οδού.

Να σημειωθεί πως ο δρόμος με κατεύθυνση την Αθήνας είναι κλειστός επ’ αόριστον, από την προηγούμενη Πέμπτη, όπου οι αγρότες με τα τρακτέρ τους από όλη τη Θεσσαλία έχουν παραταχθεί στον κόμβο της Νικαίας.

Νέο μέτωπο αναπτύσσουν οι αγρότες της Λάρισας, οι οποίοι προσανατολίζονται να στήσουν μπλόκο με τρακτέρ και στα Τέμπη.

Ήδη, από χθες Κυριακή 29 Ιανουαρίου, τρακτέρ του νομού άρχισαν να βγαίνουν στις πλατείες των χωριών όπου βρίσκονται και σήμερα. Όμως, το επίσημο ραντεβού έχει δοθεί για αύριο Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, στις 12:00, στον κόμβο του Πλατυκάμπου, από αγρότες του Κιλελέρ, της Μάνδρας και της Αγιάς, ενώ οι αγρότες από τον Τύρναβο θα βρεθούν, την ίδια ώρα, στο κόμβο της Γυρτώνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα