Κλίμα ανησυχίας στις Βρυξέλλες για τα αποτελέσματα των αυστριακών εκλογών

Ανησυχητικά χαρακτηρίζουν λίγο – πολύ τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών στην Αυστρία πολιτικοί αναλυτές και εξειδικευμένα στα ευρωπαϊκά ζητήματα έντυπα.

Σύμφωνα με το Politico, μετά από μία δεκαετία κεντρώας διακυβέρνησης λαμβάνει χώρα μία «τεκτονική στροφή» από τη διαφαινόμενη συνεργασία του πρώτου σε ψήφους Λαϊκού Κόμματος (31,7%) με το τρίτο σε ψήφους ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (26%).

Δείτε επίσης: Νίκη Κουρτς στις αυστριακές εκλογές – Τρίτη δύναμη η ακροδεξιά

Δείτε επίσης: Σεμπάστιαν Κουρτς:

Ο νεότερος των… νέων ηγετών του κόσμου (εικόνες)

Μία έντονα δεξιού προσανατολισμού κυβέρνηση στην Αυστρία έρχεται να προστεθεί στις δεξιές κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας και να συμπληρώσει την άνοδο της ακροδεξιάς στις πρόσφατες γερμανικές εκλογές, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο ενισχυμένης πίεσης στην ΕΕ για σκληρότερη γραμμή σε θέματα που σχετίζονται με το προσφυγικό – μεταναστευτικό και τη φύλαξη των συνόρων, αναφέρει το Politico το οποίο εκτιμά ότι οι σχέσεις Αυστρίας – ΕΕ θα δοκιμαστούν λόγω των θέσεων που θα εκφράσει ο νέος συνασπισμός.

Τις ανησυχίες αυτές συμμερίζεται και ο EUObserver μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες, και συγκεκριμένα ότι οι απόψεις της Αυστρίας σε σειρά ζητημάτων (ασφάλεια, προσφυγικό, κριτική κατά της ΕΕ) θα τείνουν περισσότερο προς αυτές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας και όχι της Γερμανίας ή της Γαλλίας. Ο Kουρτς αναμένεται να αναδειχθεί σε «πονοκέφαλο» για τις Βρυξέλλες, καθώς στην προεκλογική του εκστρατεία είχε υποσχεθεί να μειώσει την «παράνομη μετανάστευση» στην Αυστρία «στο μηδέν», ενώ σταθερά πιστώνεται τη μείωση των προσφυγικών ροών με το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, που δρομολόγησε ο ίδιος με τη βοήθεια του Ούγγρου Βικτόρ Ορμπάν. Η ιστοσελίδα υπενθυμίζει, τέλος, ότι ο Κουρτς επέκρινε κατ΄ επανάληψη την καγκελάριο Mέρκελ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Στο ίδιο κλίμα τέλος και το euractiv.com με τον ενδεικτικό τίτλο «Η ΕΕ με κομμένη την ανάσα μετά τις αυστριακές εκλογές», το οποίο χαρακτηρίζει «εφιάλτη» ενδεχόμενη συνεργασία του Λαϊκού Κόμματος με την ακροδεξιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα