«Λουτρό» αίματος η Γάζα, με δύο νεκρούς και πάνω από 760 τραυματίες (εικόνες – video)

Συνεχίζονται οι διαδηλώσειςΣφοδρές συγκρούσεις στη Μέση ΑνατολήΟργή από τους ΠαλαιστίνιουςΠολλοί οι τραυματίες κατά τις χθεσινές διαδηλώσεις από ισραηλινά στρατιωτικά πυράΦάταχ: Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Πενς «δεν είναι ευπρόσδεκτος» στα παλαιστινιακά εδάφη

Σφοδρές είναι οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετά την αναγνώριση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ενώ η λωρίδα της Γάζας

μετατράπηκε σε «λουτρό» αίματος, με τουλάχιστον δύο νεκρούς και πάνω από 760 τραυματίες.

Αναλυτικότερα, από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους και ισραηλινούς στρατιώτες στη Δυτική Όχθη, κοντά στη Ναμπλούς, έπεσαν νεκροί δύο άνθρωποι από ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik οι τραυματίες ανέρχονται ήδη σε τουλάχιστον 760.

Protesters are chanting: America is the head of the snake pic.twitter.com/icLxZ9hvWH

— Udi Shaham (@udi_shaham) 8 Δεκεμβρίου 2017

Οι δύο νεκροί Παλαιστίνιοι είναι οι πρώτοι που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της απόφασης της αμερικανικής κυβέρνησης που ανακοινώθηκε προχθές. Ένας από αυτούς, ο Μαχμούντ αλ-Μάσρι, 30 ετών, σκοτώθηκε ανατολικά του Χαν Γιούνες, κοντά στον φράχτη ασφαλείας που κλείνει ερμητικά τα σύνορα του Ισραήλ με τη λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το υπουργείο Υγείας.

#Palestine: 30 year old Mahmoud al-Masri was killed by Israeli forces during a anti-occupation protest in #Gaza today pic.twitter.com/4Yx4R8Mwly

— Thomas van Linge (@ThomasVLinge) 8 Δεκεμβρίου 2017

How many Israeli soldiers does it take to arrest a Palestinian kid? This is what US support for Israel is accomplishing. Photo taken today. #Jerusalem pic.twitter.com/NLWI62HQSR

— Alex Shams (@seyyedreza) 8 Δεκεμβρίου 2017

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων και εκτόξευσαν πέτρες εναντίον των στρατιωτών στην άλλη πλευρά των συνόρων. «Στη διάρκεια των ταραχών, στρατιώτες πυροβόλησαν επιλεκτικά εναντίον δύο από τους κύριους υποκινητές και τα πλήγματα επιβεβαιώθηκαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του στρατού.

Στους δρόμους της Παλιάς Πόλης, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, συγκρούσθηκαν πολλές δεκάδες παλαιστίνιοι διαδηλωτές και περίπου 50 ισραηλινοί αστυνομικοί, με αποτέλεσμα να σπάσουν πολλές βιτρίνες των γύρω καταστημάτων, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι αστυνομικοί ξυλοκοπούσαν και χτυπούσαν με κλομπ τους διαδηλωτές για να τους απωθήσουν στους γύρω δρόμους.

Police disperse protesters pic.twitter.com/HmzigMdVEl

— Udi Shaham (@udi_shaham) 8 Δεκεμβρίου 2017

Στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, οι συγκρούσεις ήταν περιορισμένες μέχρι το μεσημέρι.

Στη Χεβρώνα, τη Βηθλεέμ, την Ιεριχώ και κοντά στη Ναμπλούς, οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα στις πέτρες που πετούσαν ενταντίον τους νεαροί Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου και αυτόπτες μάρτυρες.

pic.twitter.com/tlWZKQCT4D

— Udi Shaham (@udi_shaham) 8 Δεκεμβρίου 2017

Στη Χεβρώνα, εκατοντάδες διαδηλωτές διασκορπισμένοι σε πολλά σημεία της πόλης πέταξαν πέτρες εναντίον των στρατιωτών.

Η σημερινή ημέρα αναγγέλλεται σαν ένα βαρόμετρο της παλαιστινιακής οργής για την απόφαση, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τον Ντόναλντ Τραμπ, να αναγνωρισθεί η Ιερουσαλήμ ως η πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Εκατοντάδες Ιρανοί διαδήλωσαν σε ολόκληρη τη χώρα

Eκατοντάδες Ιρανοί συμμετείχαν σήμερα σε διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα για να καταδικάσουν την απόφαση του αμερικανού προέδρου.

Οι ηγέτες του Ιράν, όπου η εναντίωση στο Ισραήλ και η υποστήριξη στους Παλαιστινίους έχει υπάρξει κεντρικό θέμα στην εξωτερική πολιτική έπειτα από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, έχουν καταγγείλει την κίνηση του Τραμπ, περιλαμβανομένης της απόφασής του να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Η κρατική τηλεόραση πρόβαλε τηλεοπτικά πλάνα που δείχνουν τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα όπως «Θάνατος στην Αμερική» και «Θάνατος στο Ισραήλ» και να κρατούν παλαιστινιακές σημαίες και πανό που έγραφαν: «Η Αλ Κουντς ανήκει στους μουσουλμάνους», χρησιμοποιώντας το αραβικό όνομα της πόλης. Σε πολλές πόλεις διαδηλωτές έκαψαν ομοιώματα του Τραμπ, μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

10 Palestinian at least were wounded when Israeli plans bombed militant training sites in north #Gaza. pic.twitter.com/rQkgjR8cNr

— Hazem Balousha (@iHaZeMi) 8 Δεκεμβρίου 2017

Η αντίθεση στην κίνηση του Τραμπ έχει ενώσει τις σκληροπυρηνικές φράξιες με τους πραγματιστές του Ιράν με τον μετριοπαθή πρόεδρο Χασάν Ροχανί και τους διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης να καλούν αμφότεροι τους Ιρανούς να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις για την “Ημέρα Οργής” ανά τη χώρα.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές έκαψαν φωτογραφίες του Τραμπ και του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, φωνάζοντας «Θάνατος στον Διάβολο».

Παράλληλα, τουλάχιστον 31 άνθρωποι τραυματίστηκαν από ισραηλινά στρατιωτικά πυρά την Πέμπτη, κατά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν σήμερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας μετά την αναγνώριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

pic.twitter.com/bwUB73sUuR

— Udi Shaham (@udi_shaham) 8 Δεκεμβρίου 2017

Δείτε επίσης: Ο Τραμπ αναγνώρισε και επίσημα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ (εικόνες – video)

Δείτε επίσης: Συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα: Τουλάχιστον 31 Παλαιστίνιοι τραυματίες (video)

Τα Χριστουγεννιάτικα φώτα στην Βηθλεέμ έσβησαν από τους Παλαιστίνιους σε ένδειξη διαμαρτυρίας, την ίδια ώρα το Ισραήλ κάνει λόγο για ένα ιστορικό ορόσημο.

Το Ισραήλ ανέπτυξε εκατοντάδες επιπλέον αστυνομικούς στην Ιερουσαλήμ

Το Ισραήλ ανέπτυξε εκατοντάδες επιπλέον αστυνομικούς στην Ιερουσαλήμ, πριν από την μεγάλη προσευχή της Παρασκευής στην Πλατεία των Τεμενών.

“Πολλές εκατοντάδες επιπλέον αστυνομικοί και μεθοριακοί φρουροί έχουν αναπτυχθεί εντός και γύρω από την Παλιά Πόλη”, δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν έχει επιβληθεί κάποιο όριο ηλικίας στους πιστούς στους οποίους επιτρέπουν οι ισραηλινές αρχές να πάνε στην Πλατεία των Τεμενών για να προσευχηθούν, σε αντίθεση με άλλες περιόδους μεγάλης έντασης κατά τις οποίες επιβαλλόταν το μέτρο αυτό.

Η Πλατεία των Τεμενών, τρίτος ιερός τόπος του Ισλάμ και ιερός τόπος των Εβραίων, οι οποίοι την ονομάζουν Όρος του Ναού, βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία έχει προσαρτήσει το Ισραήλ και τελεί υπό την κατοχή του. Οι ισραηλινές δυνάμεις ελέγχουν την πρόσβαση σε αυτήν.

Φάταχ: Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Πενς «δεν είναι ευπρόσδεκτος» στα παλαιστινιακά εδάφη

Ανώτερο στέλεχος της Φάταχ διεμήνυσε την Πέμπτη ότι ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δεν είναι «ευπρόσδεκτος στην Παλαιστίνη», μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Μια επίσκεψη του Πενς στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη προβλέπεται να γίνει μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Δείτε επίσης: Ο Τραμπ αναγνώρισε και επίσημα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ (εικόνες – video)

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και αρχηγός της Φάταχ, ο Μαχμούντ Αμπάς, δεν αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Πενς όταν αντέδρασε την Τετάρτη στο διάγγελμα του Τραμπ. Στο γραφείο του δεν υπήρχε κανείς διαθέσιμος εκπρόσωπος για να σχολιάσει τις δηλώσεις του στελέχους της Φάταχ, του Τζιμπρίλ Ρατζούμπ.

«Ο αμερικανός αντιπρόεδρος δεν είναι ευπρόσδεκτος στην Παλαιστίνη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ και πρόσθεσε «ο πρόεδρος Αμπάς δεν θα συναντηθεί μαζί του εξαιτίας της ανακοίνωσης» του προέδρου Τραμπ.

Αντιδράει ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του έκρινε την Πέμπτη ότι μια ενδεχόμενη ακύρωση της συνάντησης μεταξύ του Μάικ Πενς και του Μαχμούντ Αμπάς θα ήταν «αντιπαραγωγική».

Η επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος αναμένεται να ταξιδέψει επίσης και στην Αίγυπτο, απέκτησε ιδιαίτερη σημασία μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Τραμπ, η οποία προκάλεσε την οργή των Παλαιστίνιων και διεθνή κατακραυγή.

Για τον Μαχμούντ Αμπάς, η Ουάσινγκτον δεν μπορεί πλέον να διαδραματίσει τον ιστορικό της ρόλο του διαμεσολαβητή στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ισραηλινούς μετά τις δηλώσεις του ρεπουμπλικάνου προέδρου. «Με αυτές τις οικτρές αποφάσεις, οι ΗΠΑ υπονομεύουν εσκεμμένα όλες τις ειρηνευτικές προσπάθειες», ήταν η αντίδρασή του την Τετάρτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα