Κατρούγκαλος: Η κρίση θα ξεπεραστεί με προοδευτικές απαντήσεις και με έμφαση στη Δημοκρατία

Την αισιοδοξία του ότι η σημερινή οικονομική κρίση μπορεί να ξεπεραστεί με προοδευτικές πολιτικές που θα δίνουν έμφαση στη Δημοκρατία, στην άμβλυνση των ανισοτήτων και στο κοινωνικό κράτος, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Χιλιανού συγγραφέα Αντρές Σολιμάνο στην Ελλάδα, με τίτλο «Global Capitalism on Disarray. Inequality, Debt and Austerity».

Ο

κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι υπάρχει η πεποίθηση ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί δεν αντανακλούν και δεν ικανοποιούν τα συμφέροντα των πολιτών και αυτό ανοίγει το ενδεχόμενο για τη δημαγωγία και τη ρητορική αυτών που μισούν τη Δημοκρατία. Όλες αυτές οι αντιδραστικές, ακραίες δυνάμεις που παρουσιάζονται ως μια εναλλακτική, επιστρέφουν σε ένα χρυσό παρελθόν που ποτέ δεν υπήρξε, και εκφράζουν την απομόνωση, την ξενοφοβία και τον υπερεθνικισμό, επισήμανε και χαρακτήρισε ιστορική ειρωνεία ότι επαναλαμβάνονται τα λάθη που έγιναν στα μέσα του περασμένου αιώνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, διατύπωσε την πεποίθηση του ότι θα διαφύγουμε αυτής της ιστορικής παγίδας και υπογράμμισε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις θα είναι αυτές που θα απαντήσουν σε αυτή τη θεσμική κρίση και σε αυτή την υπαρξιακή στιγμή της Ευρώπης.

Στη συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος έπλεξε το εγκώμιο του Αντρές Σολιμάνο και του συγγραφικού του έργου, σημειώνοντας ότι εστιάζει γενικώς σε τέσσερα βασικά ζητήματα τα οποία είναι συναφή μεταξύ τους: Πώς κάποιος μπορεί να καταλάβει τους μακροοικονομικούς κύκλους, με ειδική αναφορά στο χρέος, πώς η ανισοκατανομή του πλούτου έχει καταστεί ένα βασικό χαρακτηριστικό στις ημέρες μας, πιο συγκεκριμένα οικονομικά ζητήματα όσον αφορά τον καθορισμό των τιμών και ποιες είναι οι προοπτικές και πώς οι κοινωνίες θα αντιμετωπίσουν τις ανισότητες. Ο Αντρές Σολιμάνο συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην ανάλυση της μαρξιστικής κατανόησης της κρίσης, πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος και σκιαγράφησε τη δομή του βιβλίου.

Τέλος, αναφέρθηκε στις κοινές ιστορικές και κοινωνικές εμπειρίες της Ελλάδας και της Χιλής, κάνοντας αναφορά στο ποίημα του Νίκου Εγγονόπουλου για τον Μπολιβάρ. «Εκφράζει ακριβώς αυτές τις συμπεριφορές, αυτά τα συγγενή στοιχεία που έχουμε εμείς και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής», σημείωσε χαρακτηριστικά και συνεχάρη την πρέσβη της Χιλής για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο «Κωστής Παλαμάς» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο Αντρές Σολιμάνο, από τη μεριά του, εξέφρασε τη χαρά του που επιστρέφει στην Ελλάδα, και ξετύλιξε, με άξονα το νέο βιβλίο του, το θέμα της παρουσίασης για τον παγκόσμιο καπιταλισμό και πώς μπορούν η οικονομική κρίση, η ύφεση και η στασιμότητα να ξεπεραστούν. Υποστήριξε πως ο κόσμος με την εκλογή Τραμπ εισέρχεται σε μια περίοδο απο-παγκοσμιοποίησης και ρέπει προς τον οικονομικό εθνικισμό, με κύρια χαρακτηριστικά την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία, που κάνουν το μέλλον να φαίνεται ζοφερό. Επισήμανε, μάλιστα, ότι είναι ειρωνεία της ιστορίας ότι τα δύο κράτη που ήταν προωθητές της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία, πλέον απομακρύνονται από την παγκοσμιοποίηση και στρέφονται προς τον οικονομικό εθνικισμό.

Στο σημείο αυτό, παρέπεμψε στο βιβλίο και στο κεφάλαιο που αναλύει τις 9 μεγάλες τάσεις του παγκόσμιου καπιταλισμού: Η οικονομική στασιμότητα και παρατεταμένη λιτότητα, η οικονομική αστάθεια στα χρηματιστήρια και στις αγορές κατοικιών, η αύξηση της ανισότητας και στον πλούτο, η ενίσχυση των οικονομικών ελίτ, η εσωτερική διαφοροποίηση των μεσαίων τάξεων, η πτώση της παραδοσιακής εργατικής τάξης, η μετανάστευση και η τεχνολογία, η επίπτωση της παγκοσμιοποίησης και οι ανισότητες του δημοκρατικού συστήματος, και η οικολογική σταθεροποίηση.

Στη συνέχεια ο Πάνος Τριγάζης, επικεφαλής των Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε την ανάγκη καθορισμού πολιτικών στόχων και εργαλείων για μια ριζική ανακατανομή του παγκόσμιου πλούτου και σημείωσε πως «η ανισότητα σκοτώνει τη Δημοκρατία και φέρνει τον απολυταρχισμό». Στην κατεύθυνση αυτή, ανέφερε πως οποιαδήποτε σχέδια για αλλαγή σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο απαιτούν την υπεράσπιση και την επέκταση της Δημοκρατίας ως κορυφαίος προτεραιότητας.

Τέλος, ο Κώστας Δουζίνας, πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, ολοκληρώνοντας την εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Χιλιανού συγγραφέα, προέταξε ως προτεραιότητα για την Αριστερά την επιστροφή στις ρίζες της, στις πλατείες και στα κινήματα και επισήμανε πως η Αριστερά πρέπει να είναι και στους δρόμους και στο Κοινοβούλιο. Ο κ. Δουζίνας στη συνέχεια ανέλυσε την κατάσταση της οικονομικής επιστήμης σήμερα και την κατάσταση του καπιταλισμού και υποστήριξε πως το μέλλον του καπιταλισμού όπως είναι σήμερα τίθεται υπό συζήτηση. Σημείωσε, επίσης, ότι ο ευρωσκεπτικισμός είναι μια μεγάλη πολιτική τάση σε όλη την ΕΕ και η υποχρέωση της Αριστεράς είναι να δημιουργήσει έναν αριστερό ευρωσκεπτικισμό, διευκρινίζοντας ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα σύμβαση μέσα στην Ευρώπη, μια Ευρώπη που θα ακούει τους πολίτες της.

Keywords
Τυχαία Θέματα