Βαθαίνει η κυβερνητική κρίση στη Γερμανία – Προς παραίτηση ο Χορστ Ζεεχόφερ

«Από μια λεπτή κλωστή κρέμεται» πλέον η κυβέρνηση της ΓερμανίαςΑφορμή για τις αγεφύρωτες διαφορές το προσφυγικόΟ Χορστ Ζεεχόφερ έκανε γνωστή την πρόθεση να παραιτηθεί κατά τη διάρκεια κομματικής συνεδρίασηςΟ Ζεεχόφερ προτίθεται επίσης να αποχωρήσει από την προεδρία της CSUΟι πρώτες αντιδράσεις

Ο πολυπόθητος συμβιβασμός για το προσφυγικό δεν ήρθε μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων στη Γερμανία, με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ να γνωστοποιεί αργά το βράδυ της Κυριακής την απόφαση παραίτησής του, κατά τη διάρκεια πολύωρης

συνεδρίασης του CSU στο Μόναχο.

Συγκεκριμένα, την παραίτησή του και από τα δύο αξιώματα, του Αρχηγού των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και του ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών πρότεινε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του ο Χορστ Ζεεχόφερ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τα γερμανικά ΜΜΕ, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Άγκελα Μέρκελ.

Η πρώτη αντίδραση ήλθε από τον επικεφαλής της Κ.Ο. Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ο οποίος τόνισε ότι δεν επιθυμεί την αποχώρηση του κ. Ζεεχόφερ, ότι στηρίζει τον Αρχηγό του κόμματός του, ο οποίος, όπως είπε, δεν πρέπει να είναι το θύμα της υπόθεσης του ασύλου.

Νωρίτερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Bild», ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών φέρεται να ήταν δυσαρεστημένος από τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό, τα οποία δεν θεωρεί ισοδύναμα με συνοριακούς ελέγχους και επαναπροωθήσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Ζεεχόφερ δήλωσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της CSU, ότι η χθεσινοβραδινή συνάντηση με την Καγκελάριο δεν είχε αποτέλεσμα, ενώ τόνισε ότι δεν θεωρεί το προϊόν της διαπραγμάτευσης της κυρίας Μέρκελ με τους ευρωπαίους εταίρους ισοδύναμο με τις δικές του προτάσεις για συνοριακούς ελέγχους και επαναπροωθήσεις.

Το Προεδρείο του CDU στηρίζει Μέρκελ, απορρίπτει τις μονομερείς επαναπροωθήσεις

Το Προεδρείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στηρίζει την Καγκελάριο και Πρόεδρο του κόμματος Άγκελα Μέρκελ στη διαμάχη με τον υπουργό Εσωτερικών και Αρχηγό των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ για την πολιτική ασύλου.

Σε δήλωσή της, η Γενική Γραμματέας του κόμματος Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ τόνισε ότι το Προεδρείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος απορρίπτει – με μεγάλη πλειοψηφία – «μονομερείς επαναπροωθήσεις» μεταναστών απευθείας από τα γερμανικά σύνορα, όπως προτείνει ο κ. Ζεεχόφερ. «Μονομερείς επαναπροωθήσεις θα αποτελούσαν το λάθος μήνυμα προς τους ευρωπαίους συνομιλητές μας», δήλωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ, η απόφαση του Προεδρείου στηρίχθηκε από όλα τα μέλη, εκτός ενός, που επέλεξε την αποχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα