Ιταλία: Δικαστικό «μπλόκο» στην επιλογή 5 διευθυντών μεγάλων μουσείων

Το διοικητικό δικαστήριο της περιφέρειας της Ρώμης ακύρωσε με σημερινή απόφασή του την επιλογή πέντε διευθυντών μεγάλων μουσείων, η οποία είχε γίνει βάσει μεταρρύθμισης που προώθησε ο υπουργός πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Ανάμεσα στα μουσεία που μένουν χωρίς επικεφαλής, είναι και το αρχαιολογικό μουσείο της Νάπολης, για το οποίο θα ορισθεί προσωρινός υπεύθυνος. Οι δικαστές αποφάνθηκαν, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορούσαν να επιλεγούν ξένοι διευθυντές, διότι αυτό αντιβαίνει στη νομοθεσία της χώρας.

«Μένω άναυδος. Δεν θέλω να προχωρήσω σε πολιτική ανάγνωση και σέβομαι τις δικαστικές

αποφάσεις. Αλλά καταγράφω με πόνο τις πρακτικές συνέπειες της απόφασης, και σε ότι αφορά την εικόνα της χώρας μας διεθνώς», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός πολιτισμού, προσθέτοντας ότι θα προσφύγει σε Ελεγκτικό Συνέδριο της χώρας του.

Ακέφαλα, εκτός από το μουσείο της Νάπολης, μένουν προσωρινά το μουσείο του Ρήγιου της Καλαβρίας, της Μόντενα, του Τάραντα και Μάντοβα. Τα μέλη του διοικητικού δικαστηρίου της ευρύτερης περιοχής της Ρώμης, στο οποίο είχαν προσφύγει υποψήφιοι οι οποίοι τελικά απορρίφθηκαν, αποφάνθηκαν, επίσης, ότι η τελική αξιολόγηση του συνόλου των υποψήφιων έγινε -σε κάποιες φάσεις- με ασαφή κριτήρια και η συνέντευξη ενώπιον της επιτροπής κριτών, πραγματοποιήθηκε «κεκλεισμένων των θυρών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα