ΗΠΑ: Αυτοεξαιρέθηκε ο Νούνες από πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ντέβιν Νούνες, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί προσωρινά από την έρευνα που διεξάγεται από το όργανο αυτό σχετικά με την ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, προκειμένου να δώσει απαντήσεις στις κατηγορίες για τις οποίες έχει μπει στο στόχαστρο της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Ο Ρεπουμπλικανός στην ανακοίνωσή αυτοεξαίρεσής

του από την έρευνα χαρακτήρισε «εντελώς ψευδείς και πολιτικά υποκινούμενες» τις κατηγορίες ότι αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες χωρίς να έχει την άδεια για κάτι τέτοιο.

Ο Νούνες υποστήριξε ότι αποχωρεί προσωρινά, επειδή κατηγορήθηκε από μερικούς «αριστερούς ακτιβιστές» και πως οι κατηγορίες τους αυτές είναι αβάσιμες, έχουν πολιτικά κίνητρα και θα καταρρεύσουν μόλις οι Αμερικανοί μάθουν την αλήθεια για την αβάσιμη αποκάλυψη ονομάτων αμερικανών πολιτών και άλλες καταχρήσεις της εξουσίας.

Rep. Devin Nunes is stepping aside from the House Intelligence Committee’s Russia investigation, citing “false accusations” against him pic.twitter.com/9bdonSVFvJ

— BuzzFeed News (@BuzzFeedNews) 6 Απριλίου 2017

Όσον αφορά την «αποκάλυψη των ονομάτων», ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής εννοούσε προφανώς τις πληροφορίες που είχε μεταδώσει το τηλεοπτικό κανάλι Fox News. Συγκεκριμένα το κανάλι είχε μεταδώσει, ότι η Σούζαν Ράις ως σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα επί θεμάτων ασφαλείας, είχε απαιτήσει να αποκαλυφθούν τα ονόματα των συνεργατών της μεταβατικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με το Fox News, ο κατάλογος των ονομάτων, ο οποίος έπρεπε να τηρηθεί μυστικός, απεστάλη στα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, σε μερικούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Πενταγώνου, καθώς και στους αρχηγού των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Τζέιμς Κλάπερ και Τζον Μπρέναν. Ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τότε τις ενέργειες της Ράις «έγκλημα».

Η Επιτροπή Πληροφοριών της οποίας προήδρευε μέχρι σήμερα ο Νούνες ερευνά αν η Μόσχα υπέκλεψε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υψηλόβαθμων στελεχών του Δημοκρατικού κόμματος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και αν αποκάλυψε ευαίσθητες πληροφορίες για να πλήξει την υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, προς όφελος του Ντόναλντ Τραμπ. Η Ρωσία διαψεύδει αυτήν την κατηγορία.

«Θεωρώ ότι είναι προς το συμφέρον της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Κογκρέσου να αναλάβει προσωρινά επικεφαλής της έρευνας ο (Ρεπουμπλικανός) Μάικ Κόναγουεϊ», συμπλήρωσε στην ανακοίνωσή του ο Νούνες.

Ο Μάικ Κόναγουεϊ

Ο πρόεδρος της Βουλής, Πολ Ράιαν, σε μια πρώτη αντίδραση, είπε ότι στηρίζει την απόφασή του Νούνες, τον οποίο εξακολουθεί να εμπιστεύεται. Πρόσθεσε ότι είναι πεπεισμένος ότι ο νέος, προσωρινός πρόεδρος της Επιτροπής, θα διεξάγει την έρευνα για τη Ρωσία με επαγγελματισμό και με βάση τα γεγονότα.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα προχωρήσει στη διεξαγωγή έρευνας με το ερώτημα αν ο Νούνες αποκάλυψε διαβαθμισμένες πληροφορίες που σχετίζονται με την έρευνα της Επιτροπής της οποίας προεδρεύει ο ίδιος σχετικά με τις επαφές των συνεργατών του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με κυβερνητικά στελέχη της Ρωσίας.

House Ethics Cmte, chaired by a Republican, announces it is investigating @DevinNunes for unauthorized release of classified info pic.twitter.com/EmQgFKo7mc

— Jim Sciutto (@jimsciutto) 6 Απριλίου 2017

«Η Επιτροπή (Δεοντολογίας) γνωρίζει τους ισχυρισμούς ότι ο βουλευτής Ντέβιν Νούνες ενδέχεται να προχώρησε σε μη εγκεγκριμένη αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών, παραβιάζοντας τον κανονισμό της Βουλής, τον νόμο, ή τους κανόνες δεοντολογίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε. «Η Επιτροπή, τηρώντας τον Κανονισμό 18(a), ερευνά και συγκεντρώνει περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με αυτούς τους ισχυρισμούς», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Άνταμ Σιφ, είπε ότι η απόφαση του προέδρου της να αυτοεξαιρεθεί δίνει στην Επιτροπή την ευκαιρία να κάνει ένα «νέο ξεκίνημα» στην έρευνά της γύρω από την ενδεχόμενη παρέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Σιφ είπε επίσης ότι το υλικό που είδε ο Νούνες στον Λευκό Οίκο θα είναι πλέον διαθέσιμο σε όλα τα μέλη της Επιτροπής.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – ReutersAFP – Tass – Sputnik)

Keywords
Τυχαία Θέματα