Ινστιτούτο Ευρώπης: Ο Ερντογάν θα ακυρώσει την συμφωνία με την ΕΕ για το μεταναστευτικό

Ο αναπληρωτής διευθυντής του ρωσικού Ινστιτούτου Ευρώπης -που υπάγεται στην Ρωσική Ακαδημία Επιστημών-, Βλαντισλάβ Μπελόφ, εκτιμά ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενδέχεται να ακυρώσει την συμφωνία για το μεταναστευτικό εντός του μήνα, πριν από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στα μέσα Απριλίου, καθώς η Άγκυρα δεν θα υποστεί μεγάλες απώλειες, ενώ οι πολιτικές συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης θα τον ενίσχυαν.

Ο Μπελόφ υπενθυμίζει ότι η

Τουρκία ήταν έτοιμη να αθετήσει την συμφωνία τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2016, με αφορμή την απόφαση που είχε πάρει η γερμανική βουλή στις αρχές Ιουνίου να καταδικάσει την γενοκτονία των Αρμενίων. Τότε όμως μεσολάβησε, σημειώνει ο ρώσος εμπειρογνώμονας, το πραξικόπημα στην Τουρκία εξαιτίας του οποίου όλες οι εντάσεις πέρασαν σε δεύτερο πλάνο. Όμως στην παρούσα φάση -καθώς παρατηρείται όξυνση στις σχέσεις με τις μεγάλες χώρες της ΕΕ, ενώ την ίδια στιγμή αρκετοί ευρωπαίοι πολιτικοί επιζητούν να υπάρξει ενιαία στάση έναντι του Ερντογάν- το ενδεχόμενο να υλοποιήσει την απειλή αυτή είναι πιθανό, κρίνει ο Μπελόφ στις δηλώσεις που έκανε στο Ria Novosti.

Ο Ερντογάν, εκτιμά ο Μπελόφ, με το να έρχεται σε αντιπαράθεση με την Ευρώπη, επιχειρεί να συσπειρώσει τους οπαδούς του στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενόψει του δημοψηφίσματος, θεωρώντας όμως ότι η όξυνση των σχέσεων με την Ολλανδία «δείχνει την πρόθεση της Άγκυρας, να οδηγήσει την κρίση σε μια πιο βαθιά φάση».

«Παράλληλα ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται πλήρως ότι στους κόλπους της ΕΕ θα εξακολουθήσουν να υπολογίζουν την Τουρκία, καθώς είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, έχει στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος της Τουρκίας, εμπλέκεται στην συριακή κρίση, στο Ιράκ και το εκτόπισμα της είναι δύσκολο να το αγνοήσουν. Γι’ αυτό και η πρόβλεψη μου είναι ότι η Τουρκία θα ακυρώσει την συμφωνία», δηλώνει ο ρώσος εμπειρογνώμονας, και καταλήγει, επαναλαμβάνοντας με άλλη διατύπωση την πρόβλεψη του: δεν είναι απαραίτητο «η πρόβλεψη μου να επαληθευτεί, αλλά θεωρώ ότι ο Ερντογάν θα το κάνει».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα