Ηλεκτρονικό σύστημα κληρώσεων για διαφάνεια στις απευθείας αναθέσεις

Δημόσια κλήρωση εφεξής μεταξύ συμμετεχόντων που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια αξιοπιστίας για απευθείας αναθέσεις έργων του δημοσίουΣτόχος η διαφάνεια και ο υγιής ανταγωνισμός, τονίζει το υπουργείο Μεταφορών

Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα Δευτέρα το «Κεντρικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Κληρώσεων για Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Μελετών και παροχής Τεχνικών και Λοιπών Συναφών Επιστημονικών Υπηρεσιών».
Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών , με το εν λόγω σύστημα «μπαίνει τέλος στις απευθείας

αναθέσεις ημετέρων» και ενισχύονται η διαφάνεια και ο υγιής ανταγωνισμός.

Τονίζει ότι μέχρι σήμερα υπήρχε η δυνατότητα προσφυγής στη διαδικασία της «απευθείας ανάθεσης» δημοσίων συμβάσεων έργων και μελετών, όταν η εκτιμώμενη αξία ήταν ίση ή κατώτερη του ποσού των 20 χιλιάδων ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η δυνατότητα αυτή «δημιούργησε σε πολλές περιπτώσεις τις γνωστές στρεβλώσεις των θολών αναθέσεων σε ημετέρους, δίνοντας διαχρονικά τη δυνατότητα στους ολίγους και εκλεκτούς να κάνουν πάρτι με τα χρήματα του ελληνικού λαού».

«Η χώρα άφησε πίσω της την παθογένεια και την γκρίζα αντιμετώπιση των δημοσίων έργων με την ψήφιση του νόμου τον περασμένο Αύγουστο» σημειώνει το υπουργείο Υποδομών, προσθέτοντας ότι οι αναθέτουσες αρχές που θα προσφεύγουν εφεξής στη διαδικασία της «απευθείας ανάθεσης» δημοσίων συμβάσεων έργων και μελετών θα το πράττουν μέσα από ένα αδιάβλητο σύστημα δημόσιας κλήρωσης, και όχι κατά το δοκούν.

Η διαδικασία

Η δημόσια κλήρωση θα διενεργείται μεταξύ συμμετεχόντων που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια αξιοπιστίας, τεχνικής και οικονομικής επάρκειας και θα αναπτύσσεται στη Γενική Γραμματεία Υποδομών.

Προκειμένου να προβεί στη διαδικασία της «απευθείας ανάθεσης», η εκάστοτε αναθέτουσα αρχή, θα δημοσιεύει μια φορά το χρόνο και για διάστημα τουλάχιστον 20 ημερών πρόσκληση για την κατάρτιση καταλόγων ενδιαφερομένων ανά κατηγορίες έργων-μελετών.

Στην πρόσκληση θα ζητείται από τους ενδιαφερομένους να πληρούν συγκεκριμένες απαιτήσεις ειδικής τεχνικής ικανότητας, για να μπορούν να συμπεριληφθούν στους καταλόγους, στους οποίους θα πρέπει να εγγραφούν τουλάχιστον τρεις συμμετέχοντες.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο κατάλογος δεν θα ισχύει.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης ο ανάδοχος διαγράφεται υποχρεωτικά από τον κατάλογο της ηλεκτρονικής κλήρωσης και ρητώς δεν θα συμμετέχει στις επόμενες κληρώσεις του έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα