Η θλιβερή ιστορία του οκτάχρονου με διφθερίτιδα που πέθανε – Δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος

Ένα οκτάχρονο αγόρι έχασε τη ζωή του πιθανόν από διφθερίτιδα, μια ασθένεια που έχει εξαφανιστεί τα τελευταία 30 χρόνια, καθώς δεν είχε κάνει το εμβόλιο που προστατεύει από αυτή.

Πίσω από την τραγική είδηση του νεκρού οκτάχρονου αγοριού μετά από τετραήμερη νοσηλεία στο Παίδων, κρύβεται μια θλιβερή ιστορία. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το παιδί είχε χάσει και τους δύο γονείς του και βρισκόταν σε ανάδοχη οικογένεια από τα πέντε του έτη, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη του παιδιού δεν ήταν πλήρης.

Μετά τον θάνατο του 8χρονου,

οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση για να διαπιστώσουν αν όντως το παιδί κατέληξε από διφθερίτιδα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, υπάρχει υποψία κρούσματος διφθερίτιδας.

Το παιδί εισήχθη στο νοσοκομείο Παίδων στις 22 Νοεμβρίου με οξύ αναπνευστικό πρόβλημα και παρά τις προσπάθειες των γιατρών να το κρατήσουν στη ζωή, κατέληξε στις 26 Νοεμβρίου.

Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν πως το παιδί είχε λάβει μόνο δύο από τις πέντε δόσεις του συνδυασμένου εμβολίου DTaP που προστατεύει από τον τέτανο, τη διφθερίτιδα και τον κοκκύτη. Το εμβόλιο αυτό γίνεται σε πολύ μικρή ηλικία.

Από το παιδί ελήφθη δείγμα, το οποίο έχει ήδη σταλεί σε εργαστήριο του εξωτερικού για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για διφθερίτιδα, κάτι που θα επιβεβαιωθεί αν επιβεβαιωθεί και η ύπαρξη ενός συγκεκριμένου στελέχους που ονομάζεται κορυνοβακτηρίδιο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της διφθερίτιδας

Η διφθερίτιδα είναι μια μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται από την άμεση φυσική επαφή ή με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων. Ο χρόνος επώασης της νόσου έχει εύρος 2-6 ημέρες και αφορά συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους, ενώ στα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών, τα μητρικά αντισώματα είναι η ασπίδα προστασίας τους.

Tο βακτηρίδιο της διφθερίτιδας προκαλεί την παραγωγή μίας τοξίνης, η οποία επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις σε διάφορα όργανα του σώματος. Ωστόσο, είναι ασθένεια που θεραπεύεται μετά από 3 εβδομάδες περίπου, χωρίς να αφήνει κανένα πρόβλημα. Ο εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας γίνεται με το τριπλό εμβόλιο DTaP ή DTP (τέτανος-διφθερίτιδα-κοκκύτης) και το διπλό εμβόλιο Td (τέτανος-διφθερίτιδα).

Πηγή: Η θλιβερή ιστορία του οκτάχρονου με διφθερίτιδα που πέθανε – Δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα