Η τεχνητή νοημοσύνη της Google μαθαίνει πλέον… μόνη της (video)

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης AlphaGo Zero της εταιρείας DeepMind, η οποία είναι θυγατρική της Google, μπορεί πλέον να μαθαίνει μόνη του χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Συγκεκριμένα η τεχνολογία κατάφερε να γίνει ειδήμων στο κινεζικό επιτραπέζιο παιγνίδι Go χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά μαθαίνοντας τα πάντα μόνο του εκ του μηδενός. Χρειάστηκε μάλιστα μόνο σε 40 ημέρες για να αφομοιώσει γνώσεις 3.000 ετών και να γίνει ανίκητο.

Το νέο πρόγραμμα

τεχνητής νοημοσύνης άρχισε να παίζει με τον εαυτό του για εξάσκηση και μέσα σε τρεις μέρες -αφού είχε παίξει σχεδόν πέντε εκατομμύρια παιγνίδια!- ήταν πια ικανό να νικήσει το προηγούμενο πρόγραμμα AlphaGo (τον νικητή των ανθρώπων) με σκορ 100-0!

Μάλιστα, το σύστημα βρήκε μόνο του πρωτότυπες κινήσεις, που μέσα σε τόσες χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι δεν είχαν διανοηθεί ότι μπορούν να υπάρξουν και δεν είχαν ποτέ χρησιμοποιήσει στο παιγνίδι τους.

Οι ερευνητές της DeepMind είναι ενθουσιασμένοι και κάποιοι τρομαγμένοι για την ταχύτητα με την οποία αφομοιώνει το σύστημα νέες γνώσεις και εμπειρίες για τις οποίες οι άνθρωποι χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια.

Το νέο σύστημα AlphaGo Zero για να «τρέξει» χρειάζεται έναν υπολογιστή με τέσσερις μόνο επεξεργαστές, έναντι 48 μονάδων επεξεργασίας που χρησιμοποιούσε ο προκάτοχός του AlphaGo.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Google DeepMind, τον βρετανο-κύπριο Ντέμη Χασάμπη, θα είναι η αξιοποίηση του νέου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης σε πεδία όπως η ανάπτυξη νέων φαρμάκων και νέων υλικών.

Πάντως παρόλη την πρόοδο, το σύστημα χρειάζεται έναν αρχικό προγραμματισμό από τον άνθρωπο.

Οι ερευνητές της Google DeepMind, με επικεφαλής τους Χασάμπη και Σλίβερ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature».

Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχει και ο έλληνας μηχανικός λογισμικού Ιωάννης Αντώνογλου, ο οποίος αποφοίτησε από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2011, έκανε μεταπτυχιακά στην τεχνητή νοημοσύνη στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και από το 2012 εργάζεται στη Google Deep Mind.

Keywords
Τυχαία Θέματα