Η Σουηδία απαντά στον Τραμπ: Η μετανάστευση αυξήθηκε, αλλά τα βίαια εγκλήματα μειώθηκαν

Η Σουηδική κυβέρνηση, αρκετά ενοχλημένη από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συνέδεσε τη μετανάστευση με μια υποτιθέμενη αύξηση της εγκληματικότητας στη χώρα, παρουσίασε τη δική της εκδοχή των γεγονότων, για να καταρρίψει τις «απλουστευτικές» ή και «λανθασμένες» πληροφορίες.

Στον ιστότοπό του, το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας ανάρτησε το βράδυ της Πέμπτης μια σειρά από «γεγονότα» που απαντούν στους «απλουστευτικούς και και εντελώς λανθασμένους ισχυρισμούς» που έχουν διατυπωθεί μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Τραμπ στις 18

Φεβρουαρίου στη Φλόριντα. Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν πληγεί από τρομοκρατικές ενέργειες τους τελευταίους μήνες (Παρίσι, Βρυξέλλες, Βερολίνο, Νίκαια) ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι μια τέτοια επίθεση σημειώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου και στη Στοκχόλμη.

«Δείτε τι συμβαίνει στη Γερμανία, δείτε τι συνέβη χθες το βράδυ στη Σουηδία. Στη Σουηδία, ποιος θα το φανταζόταν; Υποδέχτηκαν πολλούς πρόσφυγες και τώρα έχουν προβλήματα που δεν θα τα φαντάζονταν ποτέ», είπε ο Τραμπ,

Δεδομένου ότι κανένα σοβαρό επεισόδιο δεν σημειώθηκε στη Σουηδία, οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν οργή και απορία στη χώρα.

Η κυβέρνηση συνασπισμού (Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι) που έχει επικριθεί για τη γενναιόδωρη μεταναστευτική πολιτική της (δέχτηκε 244.000 πρόσφυγες και μετανάστες την περίοδο 2014-15) αποφάσισε τελικά να δώσει στη δημοσιότητα τα πραγματικά στοιχεία.

Όσον αφορά την τρομοκρατία, το υπουργείο υπενθυμίζει ότι η μοναδική απόπειρα επίθεσης στο σουηδικό έδαφος σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2010. Δεν υπήρξαν θύματα, εκτός από τον δράστη ο οποίος ανατινάχθηκε στο κέντρο της Στοκχόλμης.

Οι σουηδικές αρχές διαψεύδουν επίσης άλλον έναν ισχυρισμό σύμφωνα με τον οποίο έχει καταγραφεί στη χώρα «σημαντική αύξηση των βίαιων επεισοδίων με πυροβόλα όπλα». «Σε γενικές γραμμές, η εγκληματικότητα μειώθηκε στη Σουηδία τα τελευταία 20 χρόνια» τονίζει το υπουργείο. «Μολονότι ο αριθμός των μεταναστών αυξήθηκε στη Σουηδία από τη δεκαετία του 1990, τα βίαια εγκλήματα μειώθηκαν« και «οι μελέτες δεν αποδεικνύουν ότι η μετανάστευση οδηγεί σε αύξηση της παραβατικότητας», τονίζει.

Όσον αφορά τους βιασμούς, «ο αριθμός των καταγγελιών αυξήθηκε, όμως έχει διευρυνθεί ο ορισμός της πράξης του βιασμού, γεγονός που περιπλέκει τη στατιστική μελέτη», σημειώνει. Το υπουργείο φέρνει ως παράδειγμα «μια γυναίκα που καταγγέλλει ότι ο σύζυγός της την βιάζει κάθε νύχτα επί έναν χρόνο»: στην περίπτωση αυτή, οι αρχές θα ασκούσαν δίωξη στον ύποπτο για 365 αδικήματα, ενώ στις περισσότερες χώρες το συμβάν αυτό θα καταγραφόταν ως μόνο ένας βιασμός.

Η Σοφία Κάρλμπεργκ, η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του υπουργείου, εξήγησε ότι η κυβέρνηση ήθελε με την ανακοίνωση αυτή «να δώσει μια σωστή και ισορροπημένη εικόνα» της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα