Στη Γαλλία ο Νίκος Παππάς για τον «Hellas Sat 3» – Δυνατότητες και χαρακτηριστικά

Στη Γαλλία βρίσκεται ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα Παρασκευή στις Κάννες, τις εγκαταστάσεις που κατασκευάζεται ο δορυφόρος που θα καταλάβει φέτος την ελληνική τροχιακή θέση.

Ο δορυφόρος Hellas Sat 3 βρίσκεται σε τελικό στάδιο κατασκευής, προκειμένου να εκτοξευθεί στις 28 Ιουνίου

από το διαστημικό κέντρο της γαλλικής Γουιάνα. Μετά την εκτόξευσή του θα ελέγχεται από Έλληνες μηχανικούς στις εγκαταστάσεις της Hellas Sat στο Κορωπί. Ο Hellas Sat 3 έχει 50% μεγαλύτερη δυναμικότητα από τον προκάτοχό του (Hellas Sat 2) τον οποίο και θα αντικαταστήσει, έχει περίπου 7,5 μέτρα μήκος και μετά την εκτόξευσή του θα είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός δορυφόρος σε τροχιά.

Με την ευκαιρία της επίσκεψής του, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ δήλωσε: «Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να επισκεφθούμε τις εγκαταστάσεις στις οποίες κατασκευάζεται ο δορυφόρος που θα πάρει το καλοκαίρι την ελληνική τροχιακή θέση. Η Ελλάδα, με τη συγκρότηση του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕ) ανακάμπτει σε ένα πεδίο με πολλές δυνατότητες, οι οποίες -λόγω σειράς προβλημάτων του παρελθόντος- έμειναν αναξιοποίητες. Γυρίζουμε σελίδα στη διαστημική πολιτική της Ελλάδας, η οποία μέχρι σήμερα δεν ήταν επαρκώς αναπτυγμένη, δεν είχε ενταχθεί σε ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο και ήταν κατακερματισμένη. Όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει αυτό το χαμηλό σημείο εκκίνησης ως μειονέκτημα, αλλά ως ευκαιρία για ανάπτυξη», τόνισε ο Ν. Παππάς.

Ο δορυφόρος, συνέχισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, βρίσκεται στα τελευταία στάδια κατασκευής και έχει περάσει όλες τις δοκιμές. «Τώρα, έρχεται η ώρα που η Πολιτεία πρέπει να σχεδιάσει με συγκροτημένο τρόπο πώς θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που δίνει η ύπαρξη ενός δορυφόρου στην ελληνική τροχιακή θέση. Να τις αξιοποιήσουμε ως Πολιτεία, να τις αξιοποιήσουμε ως κοινωνία, να τις αξιοποιήσουμε στην παραγωγή, να τις αξιοποιήσουμε σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής. Αυτές τις δυνατότητες δεν πρέπει επ’ ουδενί να τις αφήνουμε ανεκμετάλλευτες», τόνισε ο Ν. Παππάς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας γαλλικής εταιρείας «Thales Alenia Space» Ζαν Λουάκ Γκαλ (Jean Loic Galle) καλωσόρισε την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών, διευρύνοντας με τον τρόπο αυτό τις δυνατότητες της χώρας στην αξιοποίηση δορυφορικών και διαστημικών εφαρμογών.

Ίντερνετ στα αεροπλάνα της ΕΕ

Ο Hellas Sat 3 θα προσφέρει και μια νέα σημαντική υπηρεσία στους ταξιδιώτες, αφού θα είναι ο μοναδικός δορυφόρος που θα δίνει ίντερνετ στα αεροπλάνα στην Ευρώπη.

Ο δορυφόρος έχει δημιουργηθεί από κοινού με τον οργανισμό Immarsat (δορυφορική τηλεφωνία) που έχει έδρα το Λονδίνο, ο έλεγχος όμως θα γίνεται από το κέντρο της Hellas Sat στο Κορωπί.

Ο δορυφόρος θα είναι συμπληρωματικός και του επίγειου δικτύου Immarsat, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς.

«Με τον νέο δορυφόρο ενισχύεται η τροχιακή θέση της Ελλάδας, γιατί θα υπάρξουν περισσότερες κεραίες στον κόσμο που θα στραφούν στη θέση 39 μοίρες και επομένως θα μπορούν να προσφέρονται περισσότερες υπηρεσίες από αυτήν την τροχιακή θέση. Χάρις δε στη σημασία που δίνει η κυβέρνηση για τον τομέα, η Ελλάδα επανατοποθετείται στον παγκόσμιο χάρτη των διαστημικών εφαρμογών και καλλιεργεί παράλληλα μια διεθνή αναγνώριση», υπογράμμισε.

Παράλληλα, αναμένεται και ένα νέο άνοιγμα των δραστηριοτήτων του κέντρου της Hellas Sat στο Κορωπί, όπως η δυνατότητα να αναλάβει τον έλεγχο και άλλων δορυφόρων, εκτός από τον Hellas Sat.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ένα πρώτο συμβόλαιο για ανάθεση ελέγχου ενός άλλου δορυφόρου, αναμένεται να υπογραφεί προσεχώς στη Βαρκελώνη.

Να σημειωθεί ότι κατά την επίσκεψή του στην Thales, ο υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ένα νέο πρόγραμμα δορυφόρου «παρατήρησης γης» που έχει αποδειχθεί πολύτιμο για τη γεωργία.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι εφαρμογές ενός τέτοιου δορυφόρου «μπορούν να βελτιώσουν ραγδαία την παραγωγικότητα και να έχουμε μια ραγδαία αναγέννηση της πρωτογενούς παραγωγής στη Ελλάδα» εξήγησε. Το σχετικό σχέδιο παρουσίασε στον υπουργό ο διευθύνων σύμβουλος της Thales, Ζαν Λουάκ Γκαλ, ενώ καταλυτικό ρόλο αναμένεται να αναλάβει και η Hellas Sat.

Keywords
Τυχαία Θέματα