«Η κυβέρνηση στοχεύει στη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ και στη βιωσιμότητα των τηλεοπτικών καναλιών»

Μέτρα θα ληφθούν για τη στήριξη των Μέσων Ενημέρωσης και στο διαδίκτυο και στο ραδιόφωνοΤο Δημόσιο θα ωφεληθεί από τα χρήματα που θα καταβληθούν για τις άδειες

Η κυβέρνηση εδώ και καιρό έχει μπει στη συζήτηση με όλους τους ενδιαφερόμενους για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση για τον ΕΟΔΕΑΠ, καθώς και για την αδειόδοτηση των τηλεοπτικών σταθμών, τονίζει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Δείτε επίσης: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τον ΕΔΟΕΑΠ

Συγκεκριμένα, «η στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ

και η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών πρέπει να συνοδεύονται από μέτρα στήριξης του Τύπου και διατήρησης της απασχόλησης στις επιχειρήσεις των Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης», σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Δείτε επίσης: «Η ρύθμιση για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις δεν είναι δώρο στους καναλάρχες»

Η κυβέρνηση εδώ και καιρό έχει μπει στη συζήτηση με όλους τους ενδιαφερόμενους για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, αναφέρουν και διευκρινίζουν πως στη συζήτηση αυτή οι ιδιοκτησίες των τηλεοπτικών σταθμών είχαν καταθέσει σειρά αιτημάτων.

Τα αιτήματα από τις ιδιοκτησίες των τηλεοπτικών σταθμών

1.Να αποσυρθεί η ΕΡΤ από τις διαφημίσεις.

2. Να χρεώνονται δορυφορικές, πλατφόρμα και ΕΡΤ με 3 ευρώ ανά συνδρομητή / μήνα (σ.σ. γύρω στα 36 εκατ. ευρώ τον χρόνο), τα οποία θα πιστώνονται οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

3. Να καταργηθεί η εισφορά 1,5% υπέρ του κινηματογράφου.

4. Να μειωθεί ο κατώτατος αριθμός εργαζομένων ανά κανάλι από 400 στους 300.

5. Να υπολογίζονται στον αριθμό των εργαζομένων και όσοι εργάζονται σε εταιρείες υπεργολάβους των καναλιών.

6. Να αρθεί κάθε περιορισμός σε σχέση με την προέλευση κεφαλαίων.

7. Να μηδενιστεί ο φόρος διαφήμισης.

Παράλληλα, οι κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής υπογραμμίζουν ότι τα συγκεκριμένα αιτήματα δεν έγιναν δεκτά και ότι ήδη από τον φόρο διαφήμισης έχουν εισπραχθεί 90 με 100 εκατ. ευρώ, σημαντικό βάρος για τους καναλάρχες, αλλά και κάτι που λειτούργησε ως αντιστάθμισμα στο γεγονός ότι από την εκλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αδύνατο -για τους γνωστούς συνταγματικούς και πολιτικούς λόγους- να χρεωθεί τίμημα για τις άδειες.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι η ρύθμιση μείωσης του φόρου θα ισχύει από 1ης Απριλίου 2018 και θα αφορά προφανώς τους σταθμούς που θα έχουν αδειοδοτηθεί και θα λειτουργούν μετά τον διαγωνισμό του ΕΣΡ. Εάν καθυστερήσει η αδειοδότηση, θα καθυστερήσει και η μείωση του φόρου, σαν συνέπεια.

Στόχος της παρέμβασης είναι η στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ, καθώς και η δέσμευση για τη βιωσιμότητα των καναλιών και τους 400 εργαζομένους ανά κανάλι, υπογραμμίζουν κύκλοι του υπουργείου ΨΗΠΤΕ.

Το Δημόσιο θα ωφεληθεί από τα χρήματα που θα καταβληθούν για τις άδειες, καθώς και από τις επιπλέον εισφορές και τους φόρους από την αύξηση της απασχόλησης στα πανελλαδικά κανάλια (όπου αυτή τη στιγμή εργάζονται 1.800 άτομα και θα αυξηθούν στα 2.800 μετά την αδειοδότηση). Το ισοζύγιο αναμένεται να είναι θετικό.

Τέλος, οι κύκλοι του υπουργείου ΨΗΠΤΕ υπογραμμίζουν ότι ανάλογα μέτρα θα ληφθούν για τη στήριξη των Μέσων Ενημέρωσης και στο διαδίκτυο και στο ραδιόφωνο αλλά και στον έντυπο Τύπο. «Αρχίζει ένας εντατικός, συμπαγής και σύντομος διάλογος με τους ενδιαφερόμενους και θα καταλήξουμε σύντομα» αναφέρουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα