Η άρνηση των εμβολίων φέρνει έξαρση της ιλαράς στην Ευρώπη

Σε 14 ευρωπαϊκές χώρες καταγράφηκαν περισσότερα από 1.500 κρούσματα ιλαράς το πρώτο δίμηνο του 2017.Τελευταία μεγάλος αριθμός ανθρώπων απορρίπτει τα εμβόλια λόγω αντιπαράθεσης για τις πιθανές παρενέργειές τους.

Ο μειωμένος εμβολιασμός κατά της ιλαράς οδήγησε σε έξαρση της εξαιρετικά μεταδοτικής αυτής ασθένειας στην Ευρώπη τον περασμένο χρόνο με παιδιά αλλά και νέους να έχουν επηρεαστεί, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι υγείας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συγκεκριμένα σε 14 ευρωπαϊκές χώρες καταγράφηκαν περισσότερα

από 1.500 κρούσματα ιλαράς κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2017, ενώ σε 10 χώρες, σε Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία και Σουηδία, ο αριθμός των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2017 ήταν υπερδιπλάσιος εκείνου των δύο πρώτων μηνών του 2016.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) από την 1η Μαρτίου του 2016 ως τις 28 Φεβρουαρίου 2017, συνολικά 5.881 κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν στην Ευρώπη. Στη Ρουμανία καταγράφηκε το 46% από αυτά, ενώ το 24% στην Ιταλία και το 9% στη Βρετανία.

Η έκθεση του ECDC αναφέρει ότι ανησυχητικό είναι ότι έχουν νοσήσει εκτός από παιδιά και ενήλικες, ενώ το 2015 και το 2016 σχεδόν το ένα τρίτο όλων των κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη αφορούσαν ενήλικες άνω των 20 ετών.

Ο ιός της ιλαράς μεταδίδεται με την άμεση επαφή και μέσω του αέρα. Η ασθένεια μπορεί να προληφθεί με τον ασφαλή και αποτελεσματικό εμβολιασμό αλλά εξαιτίας των κενών στην ανοσοποίηση παραμένει μια από τις κυριότερες αιτίες παιδικής θνησιμότητας παγκοσμίως.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί άνθρωποι απορρίπτουν τα εμβόλια, κυρίως λόγω της αντιπαράθεσης που επικρατεί σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες τους αλλά και στην διστακτικότητα κάποιων οικογενειακών γιατρών. Διαβάστε για την εμβολιοφοβία που βρίσκεται σε έξαρση και πώς καταρρίπτει ένας παιδίατρος τα επιχειρήματα όσων είναι κατά των εμβολίων.

Ποιες είναι οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

– Τα μικρά παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί κινδυνεύουν περισσότερο από την ιλαρά και τις επιπλοκές της, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.

– Μεταδίδεται με την απευθείας επαφή, αλλά και από τον αέρα, με τον βήχα ή το φτέρνισμα.

– Ο ιός παραμένει ενεργός και μεταδοτικός στις μολυσμένες επιφάνειες για έως και 2 ώρες.

– Τα πρώτα σημάδια είναι συνήθως υψηλός πυρετός και συμπτώματα κρυολογήματος, όπως καταρροή.

– Μπορεί να παρατηρήσετε λευκές κηλίδες στα μάγουλα.

– Μετά από αρκετές ημέρες εμφανίζονται εξανθήματα, συνήθως πρώτα στο πρόσωπο και τον λαιμό και μετά στο υπόλοιπο σώμα.

– Ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να κολλήσει τον ιό σε άλλους από 4 ημέρες πριν εμφανιστούν τα εξανθήματα έως και 4 ημέρες μετά

– Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά δύο δόσεις του εμβολίου μπορούν να αποτρέψουν τη μόλυνση.

Keywords
Τυχαία Θέματα