«Ανάγκη η συνεργασία των πολιτισμών απέναντι στο σκοτάδι», τονίζει ο Τσίπρας από το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών

To Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών διεξάγεται σήμερα με τη συμμετοχή 10 κρατών που αντιπροσωπεύουν αρχαίους πολιτισμούςΚοτζιάς: Συνδετικός κρίκος ο Πολιτισμός για την σταθεροποίηση του κόσμουΓουάνγκ Γι: Aνάγκη να αντλήσουμε σοφία από τους πολιτισμούς μας για να βρούμε νέες λύσεις

Σημαντική πρωτοβουλία που ξεκινά από την Ελλάδα, αλλά με τη συμμετοχή πολιτισμών που

έχουν αφήσει σημαντικό αποτύπωμα στο διάβα της ιστορίας, χαρακτήρισε το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Μας ενώνει η περηφάνια μας, αλλά και η ευθύνη μίας μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς, που δεν μας ανήκει πια κατ’ αποκλειστικότητα, αλλά είναι κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ευθύνη μας να αξιοποιήσουμε το παρελθόν, είπε ο ο Αλέξης Τσίπρας. Ως Ελλάδα, η ιστορία μάς οδηγεί να ταυτίσουμε την παρουσίας μας με την ύπαρξη του διαλόγου τόνισε ο κ Τσίπρας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Είναι ύψιστη ανάγκη σήμερα η συνεργασία των πολιτισμών, απέναντι στο σκοτάδι όσων θέλουν να βυθίσουν την ανθρωπότητα στην παράνοια και το μίσος, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κοτζιάς: Συνδετικός κρίκος ο Πολιτισμός για την σταθεροποίηση του κόσμου

Σε στενή συνεργασία και συντονισμό για την πολιτική διάσταση των διεθνών σχέσεων με όχημα και συνδετικό κρίκο τον Πολιτισμό για την σταθεροποίηση του κόσμου σε μία ασταθή περίοδο, κάλεσε ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς από το βήμα του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών που διεξάγεται σήμερα στο Ζάππειο με τη συμμετοχή υψηλών αξιωματούχων- στην πλειοψηφία τους υπουργών Εξωτερικών- 10 κρατών που αντιπροσωπεύουν αρχαίους πολιτισμούς.

«Είμαστε πολιτισμοί που συνδιαμορφώσαμε, κατά τον καλύτερο τρόπο, το σημερινό κόσμο. Θέλουμε να συνεργαστούμε για το κοινό καλό, για την κοινή ευημερία, όχι για να διαχωρίσουμε τον εαυτό μας από τους άλλους.Αλλά για να κάνουμε ακόμα πιο ηχηρό το μήνυμα της ειρήνης που εκπέμπει ο πολιτισμός» τόνισε ο κ. Κοτζιάς εξηγώντας ότι η κοινή πρόσκληση με τον υπουργό εξωτερικών της Κίνας δεν ήταν τυχαία.

«Έχουμε μία ιδιόμορφη ιστορική σχέση με την Κίνα που βασίζεται στον αλληλοσεβασμό και στην κατανόηση του κόσμου που ζούμε και που έχουμε το κοινό ερώτημα πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα στοιχεία του πολιτισμού μας με τρόπο ωφέλιμο, παραγωγικό για μας και όλους και την ανθρωπότητα».

Γουάνγκ Γι: Aνάγκη να αντλήσουμε σοφία από τους πολιτισμούς μας για να βρούμε νέες λύσεις

Την ανάγκη να αντλήσουμε έμπνευση και σοφία από τους πολιτισμούς μας για να βρούμε νέες λύσεις στις σημερινές παγκόσμιες προκλήσεις, τόνισε κατά την παρέμβασή του στο φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι.

«Πιστεύω ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία του φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, έτσι ώστε να υπάρχει μια κοινή κοινότητα κρατών για το μέλλον» είπε και διαμήνυσε πως η Κίνα θέλει να συνεργαστεί για την ευόδοση αυτού του σχεδίου.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως η πρώτη υπουργική διάσκεψη, που πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο ανάμεσα σε 10 χώρες με σπουδαίο αρχαίο πολιτισμό, είναι το ενακτήριο λάκτισμα για τη συνέχιση του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών.

Παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ο Γουάνγκ Γι εξήρε την πρωτοβουλία του κ. Κοτζιά, τον ευχαρίστησε για τη δυνατότητα να δημιουργηθεί το φόρουμ και σημείωσε: «Προωθήσαμε αυτό το φόρουμ αρχαίων πολιτισμών, διότι θέλουμε να αντλήσουμε δύναμη από τους αρχαίους πολιτισμούς για να αντλήσουμε από τη σοφία τους, τη φιλοσοφική τους σκέψη, τις αρετές και την ηθική τους, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τα κύρια θέματα της ανθρωπότητας».

Keywords
Τυχαία Θέματα