Γιούνκερ: Θα μιλήσω γαλλικά, γιατί τα αγγλικά χάνουν την αξία τους στην Ευρώπη (video)

Ένα ακόμα «χτύπημα» στη Βρετανία, έριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον της χώρας.

Ο εκ των κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων βρέθηκε σε εκδήλωση στη Φλωρεντία, όπου στην αρχή της ομιλίας του ξεκαθάρισε ότι θα μιλήσει στα γαλλικά, γιατί τα αγγλικά χάνουν σιγά σιγά την αξία τους στην Ευρώπη.

«Αμφιταλαντεύομαι (σ.σ.: για να μιλήσω) ανάμεσα στα αγγλικά και στα γαλλικά. Αλλά έκανα την επιλογή μου. Θα εκφραστώ στα γαλλικά, επειδή αργά αλλά σίγουρα τα αγγλικά χάνουν τη σημασία τους στην Ευρώπη»,

ήταν τα λόγια του επικεφαλής της Κομισιόν.

Αμέσως μετά πάντως, θέλοντας προφανώς να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, είπε πως «το κάνω και επειδή στη Γαλλία έχουμε εκλογές την προσεχή Κυριακή και θα ήθελα να καταλάβουν τι λέω για την Ευρώπη και τις υπόλοιπες χώρες».

Ακόμη, μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Ιταλία στο προσφυγικό ζήτημα, ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ , μιλώντας στο συνέδριο για την «Κατάσταση της Ένωσης» που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (European University Institute) στο Palazzo Vecchio στη Φλωρεντία.

«Ο μεγαλύτερος απών στην Ευρώπη είναι η αλληλεγγύη», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

«Η Ελλάδα και η Ιταλία δεν είναι υπεύθυνες για τη γεωγραφική τους θέση στον ευρωπαϊκό χάρτη. Πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη», προσέθεσε ο Γιούνκερ, επικρίνοντας παράλληλα τις χώρες που δεν σέβονται τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Αν η Ευρώπη αρχίσει να μη σέβεται τους δικούς της κανόνες και τις Συνθήκες, τότε θα χάσουμε. Πρέπει να δείξουμε έμπρακτα και με νόμους την ιδέα που έχουμε για την Ευρώπη και για τον άνθρωπο. Αυτοί που λένε είναι δικό σας πρόβλημα, δεν δεχόμαστε έγχρωμους στο έδαφός μας, δεν δεχόμαστε μη χριστιανούς, δεν έχουν καταλάβει τίποτα για την Ευρώπη», ανέφερε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Καταλήγοντας, ο Γιούνκερ ανέφερε ότι η Ευρώπη είναι μια μικρή ήπειρος, με μια δυνητικά φθίνουσα οικονομία και μικρό πληθυσμό, απέναντι σε «μεγάλους» γείτονες που έχουν «μεγάλα προβλήματα».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε ότι σήμερα η Ευρώπη αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ σε δέκα χρόνια θα αντιπροσωπεύει το 15%.

Από την άλλη, ο πληθυσμός της, που στις αρχές του 20ου αιώνα αντιστοιχούσε στο 20% του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού, στο τέλος αυτού του αιώνα θα αντιστοιχεί στο 4%.

«Αυτοί που πιστεύουν ότι αυτά τα δεδομένα, που δεν μπορούμε να αλλάξουμε, μας επιτρέπουν να ξαναχωριστούμε σε εθνικές κατηγορίες, αντί να ενωθούμε περισσότερο για να έχουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στο μέλλον, απατώνται οικτρά. Οι καιροί μας απαιτούν μεγάλα οικοδομήματα και όχι μικρές οντότητες», ανέφερε και κατέληξε λέγοντας ότι χρειάζεται «υπομονή και αποφασιστικότητα» για τα μεγάλα και φιλόδοξα σχέδια που έχει ανάγκη η Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα